Εννέα διαδοχικοί εμπρησμοί τα ξημερώματα, σε κάδους απορριμμάτων. Μήνυση κατέθεσε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς.


Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, καθώς χθες τα ξημερώματα, σημειώθηκαν εννέα διαδοχικοί εμπρησμοί σε κάδους απορριμμάτων, σε επτά διαφορετικές περιοχές, κοντινές μεταξύ τους, που βρίσκονται στα όρια του ιστορικού κέντρου της Αίγινας. Οι εμπρησμοί κινητοποίησαν άμεσα τόσο το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας, όσο και το Αστυνομικό Τμήμα.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του Aegina Portal δήλωσε τα ακόλουθα: "Σημειώθηκαν διαδοχικοί εμπρησμοί στους κάδους απορριμμάτων στην περιοχή της Αύρας, Κουτρουμπέη, στο σημείο του Μήλου, έξω από το ξυλουργείο του κ. Λεούση, στον Συνεταιρισμό, στην Βίλα Λόρενς και στην Στρατηγού Πετρίτη εκεί που ήταν το παλιό γυμναστήριο. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, εδώ πρόκειται για μία εγκληματική πράξη εμπρησμού με δόλο. Όλα αυτά τα γεγονότα έγιναν την ίδια περίπου χρονική στιγμή και διαδοχικά το ένα με το άλλο σημείο, όπως αναφέρονται τα περιστατικά στο βιβλίο συμβάντων του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας. Καταλαβαίνετε δε, ότι υπάρχουν αξιόποινες πράξεις με την κατηγορία του εμπρησμού, τόσο όσο αφορά στην δημόσια περιουσία, αλλά και στην ιδιωτική περιουσία και σε βαθμό κακουργήματος αξιόποινες πράξεις, διότι ενέχει τον κίνδυνο στην ανθρώπινη ζωή. Δηλαδή έχουμε μία αναγωγή των πράξεων αυτών σε κακουργηματικές πράξεις.
"Κατέθεσα το πρωί προφορική μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας, αναφέροντας ακριβώς αυτά που σας λέω και την Δευτέρα θα καταθέσω και εγγράφως την μήνυση αυτή. Έχω έρθει σε επικοινωνία και με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας, όπου διενεργείται ανακριτική διαδικασία.

Σε ερώτηση του Aegina Portal, με τι μπορεί να συνδέεται αυτή η πράξη, καθώς τις φωτιές στους κάδους τις έχουμε δει να συμβαίνουν παλαιότερα με μεγάλη συχνότητα, αλλά αυτό είχε σταματήσει για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κ. Γιάννης Ζορμπάς απάντησε ότι: "Δεν θα ήθελα να εξάγω συμπεράσματα για το κίνητρο των δραστών, διότι είναι πολύ νωρίς να το εξάγω αυτό. Περιμένω να έχω στοιχεία από την διαδικασία των αρμόδιων υπηρεσιών και από εκεί και πέρα να δούμε και ποια είναι τα κίνητρα των δραστών. Δεν μπορώ να πω κάτι αυτή τη στιγμή, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η υπηρεσία της καθαριότητας του δήμου, βρίσκεται σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, τα έχετε δει κι εσείς ο ίδιος και σας τα έχει πει και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας ο κ. Πτερούδης. Δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα. Είναι ακόμη νωρίς για να έχω ασφαλή συμπεράσματα για τα κίνητρα των δραστών".

Στην επισήμανση του Aegina Portal ότι η χθεσινή ημέρα, 1η Νοεμβρίου, είναι η πρώτη μετά την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου, με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας, να βρίσκεται αποδυναμωμένο κατά οχτώ εποχικούς πυροσβέστες, των οποίων η υπηρεσία ολοκληρώθηκε λόγω της παρέλευσης της εποχικής περιόδου, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς επιβεβαίωσε ότι ακριβώς έτσι είναι.

Σε μία άλλη παρατήρηση του Aegina Portal, ότι το μέγεθος του συμβάντος και ο εμπρησμός εννέα κάδων σχεδόν ταυτόχρονα, είναι επίσης κάτι πρωτόγνωρο και ότι τα σημεία αυτά, δεν είναι απομακρυσμένα από περιουσίες και σπίτια και θα μπορούσε να δημιουργηθεί κίνδυνος για εξάπλωση της φωτιάς, είπε: "Ακριβώς. Μα αυτό λέω. Δημιουργήθηκε κίνδυνος στην ιδιωτική περιουσία και κίνδυνος στην ανθρώπινη ζωή", είπε ο κ. Ζορμπάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, τόσο το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας, όσο και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας είναι σε επιφυλακή λόγω του περιστατικού.

Με την ευκαιρία, το Aegina Portal ρώτησε τον κ. Γιάννη Ζορμπά, σχετικά με πληροφορίες που υπάρχουν για τα οχήματα της υπηρεσίας καθαριότητας, που αφορούν πολλές βλάβες και πολλές ακινητοποιήσεις οχημάτων. Ο δήμαρχος απάντησε ότι: "Από την 1η Σεπτέμβρη που αναλάβαμε, είναι τόσα πολλά τα οχήματα που έχουν επισκευαστεί, με σοβαρές ζημίες και βλάβες που τα ακινητοποίησαν, αλλά εγκαίρως κάναμε όλες τις ενέργειες και επιδιορθώθηκαν", ενώ συμπλήρωσε ότι: "Επειδή είναι πεπαλαιωμένος ο στόλος, συνεχώς δημιουργούνται προβλήματα στον μηχανολογικό εξοπλισμό".

Η επόμενη ερώτηση ήταν εάν έχουν γίνει κάποιες συστάσεις, τόσο προς το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας, όσος και προς το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας, για σημεία που βρίσκονται κάδοι απορριμάτων, σε στενούς δρόμους  (σε στενάκια του κέντρου) καθώς εάν είχε εκδηλωθεί εκεί κάποιο περιστατικό εμπρησμού, η φωτιά θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε σπίτια. Ο κύριος Ζορμπάς είπε ότι συστάσεις δεν γίνονται και ότι είναι σε άψογη συνεργασία μαζί τους και βγάζουν από κοινού το πρόγραμμα.

Να σημειώσουμε, ότι η προηγούμενη ερώτηση, προκύπτει από τα επανειλημμένα ρεπορτάζ, που αφορούν στα στενά σημεία εντός της κατοικημένης περιοχής, που συχνά είναι αποκλεισμένα με παράνομα σταθμευμένα οχήματα, άλλα αντικείμενα, τραπεζοκαθίσματα ή εξοπλισμό, που αποκλείουν την εύκολη διέλευση οχημάτων, όπως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε τέτοια σημεία υπάρχουν συνωστισμένοι κάδοι απορριμάτων, που τις πρώτες πρωινές ώρες είναι γεμάτοι. Επίσης, επισημάναμε ότι πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο εξάρσεων σε τέτοιες πράξεις, από κάποιον άνθρωπο, που για τους δικούς του λόγους προβαίνει σε αυτές τις πράξεις (κάτι που επιβεβαιώνεται από ταρεπορτάζ που έχουμε καταγράψει στο παρελθόν).

Ο κύριος Ζορμπάς συμφώνησε για την αυξημένη επικινδυνότητα και σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες τόσο ο δήμος Αίγινας, όσο και το Αστυνομικό Τμήμα και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, θα είναι σε επιφυλακή με μία διαρκή περιπολία. "Η βούληση, τόσο η δική μου, όσο και των συναδέλφων μου, είναι τέτοιες ενέργειες τις οποίες τις χαρακτηρίζω ως ανήθικες, που θέτουν σε κίνδυνο τον συμπολίτη μας, την ανθρώπινη ζωή, εμείς θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να αποκαλυφθούν αυτοί οι δράστες και να τιμωρηθούν όπως πρέπει, όπως ορίζει ο νόμος", είπε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png