Θα λειτουργήσουν σύντομα οι βυθιζόμενοι κάδοι στον ΟΤΕ, διαβεβαίωσε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς. Παραμένουν εκτός λειτουργίας για έξι χρόνια.


Νοέμβριος 2013 - Νοέμβριος 2019. Έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια, από τότε που ένα από τα δύο συστήματα κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης (συνολικής αξίας 148.830 ευρώ) από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του "Πράσινου Ταμείου" εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του ΟΤΕ. Χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να γίνει καμία μελέτη, αυτό το ίδιο σύστημα τοποθετήθηκε το μεσημέρι της 23ης Νοεμβρίου στο παρκάκι της "Παναγίτσας". Μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας τους δύο κάδους "τους είχε πάρει η θάλασσα", όπως έλεγαν τότε οι τεχνικοί, αφού στην τοποθέτησή τους δεν υπολογίστηκε η πλημμυρίδα... τα νερά της θάλασσας ανέβηκαν και το πανάκριβο σύστημα άρχισε μετακινείται, αφού επέπλεε σύμφωνα με την στάθμη της θάλασσας .

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Τότε (υπό βροχή) το είχαν βγάλει άρον - άρον από το πάρκο δίπλα στην Παναγίτσα και την επόμενη ημέρα ξεκίνησε (επίσης υπό βροχή) η εγκατάστασή του στην περιοχή του ΟΤΕ που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα σύστημα (επαναλαμβάνουμε πανάκριβο) που δεν λειτούργησε ποτέ, ένα σύστημα πολύ μακριά από τις ουσιαστικές ανάγκες της Αίγινας.

Για την ιστορία, οι άλλοι δύο κάδοι που βρίσκονται στην περιοχή του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - Φυλακές τοποθετήθηκε τον Αύγουστο του 2014, λίγο πριν αναλάβει η διοίκηση Δημήτρη Μούρτζη και από τότε πότε δούλευε και πότε όχι. Ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα θλιβερό σημείο ασχήμιας μπροστά από το ιστορικό Καποδιστριακό Ορφανοτροφείου - Φυλακές.

Τον Οκτώβριο του 2018 μία νέα πρόσκληση έρχεται στον δήμο της Αίγινας και συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε εκείνη την συνεδρίαση ο κ. Παναγιώτης Μαρμαρινός είχε πει ότι "φέρνει το θέμα με βαριά καρδιά", αλλά το είχε κάνει για να μην χαθεί η χρηματοδότηση. Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι σύμφωνα με την εισήγηση το 20% του ποσού θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του δήμου. Η μελέτη με τίτλο "Συστήματα διαβαθμισμένης συμπίεσης για την αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων", είναι αυτή τη φορά προϋπολογισμού 158.720 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ!

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του ποσού στην πραγματικότητα ενός δήμου, όπως αυτού της Αίγινας, αρκεί να πούμε ότι για την προμήθεια 150-160 πλαστικών κάδων απορριμάτων (ο δήμος αυτή την στιγμή δεν έχει καν κάδους) η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε χθες την διάθεση 26.987 ευρώ πλέον ΦΠΑ και ενέκρινε την μελέτη και σύνταξη όρων διακήρυξης για τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού. Με άλλα λόγια φαίνεται ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στις προσκλήσεις των διαφόρων χρηματοδοτικών πηγών και τις πραγματικές ανάγκες αρκετών από τους δήμους που απευθύνονται αυτές οι προσκλήσεις.

Επιστρέφοντας στην ουσία του πράγματος, ο προηγούμενος αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Παναγιώτης Μαρμαρινός, αποφασίζοντας να λύσει το θέμα, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για την ηλεκτροδότηση, γιατί ουσιαστικά αυτός ήταν και ο λόγος που δεν δούλεψε ποτέ το σύστημα των κάδων στον ΟΤΕ, δεν είχε συνδεθεί με το ρεύμα. Ακόμη όμως και έτσι αυτό ο κάδος δεν λειτουργεί, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει συνδέσει το ηλεκτρικό μέχρι, σύμφωνα με τα όσα είπε τότε ο κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός.

Το αίτημα είχε γίνει 3 φορές όμως ποτέ δεν έφτασε να πληρωθεί όπως είπε ο κ. Νίκος Πτερούδης σήμερα και έτσι το σύστημα των κάδων δεν συνδέθηκε με το ρεύμα. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Μαρμαρινός μιλώντας σήμερα στο Aegina Portal.

Με απόφαση δημάρχου από 14 Νοεμβρίου ανατέθηκε η διενέργεια όλων των ηλεκτρολογικών εργασιών για την λειτουργία των βυθιζόμενων κάδων. Τώρα μένει η σύνδεση με την ΔΕΔΔΗΕ λέει ο κ. Πτερούδης.

Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση του Aegina Portal, διαβεβαίωσε ότι οι κάδοι που είναι εγκατεστημένοι στον ΟΤΕ θα λειτουργήσουν σύντομα και θα εξυπηρετήσουν του κατοίκους της περιοχής. Αν αυτό επιτευχθεί οι κάδοι θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png