Προβολή του ντοκιμαντέρ "Η μπάντα". Η κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Αίγινα.


"Το 2019 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ντοκιμαντέρ αυτό βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου, που ήταν μέλος της μπάντας του Δήμου Κερασούντας. Την περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η μπάντα αυτή "επιστρατεύτηκε" και έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων… Την αποτελούσαν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι, οι οποίοι στο τέλος σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος".

Ο δημιουργός της ταινίας Νίκος Ασλανίδης, προσκεκλημένος στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου,  που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας διοργανώνει, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης την Κυριακή, μίλησε για την ταινία του, αλλά και για το βιβλίο του "Μάρτυρες 100 χρόνια μετά".

Είναι οι συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας. Πρόκειται για συνεντεύξεις που ο Νίκος Ασλανίδης πήρε στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς. "Άλλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας", αναφέρει ο ίδιος.
 
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας, το πρωί της Κυριακής το κοινό παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ "Η μπάντα". H δημοσιογραφική έρευνα και σκηνοθεσία της ταινίας έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, την επιμέλεια έκαναν οι ιστορικοί: Κ. Φωτιάδης, Θ. Κυριακίδης και Λ. Βασιλειάδης. Στην ταινία συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί, η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών και σε ρόλο πρωταγωνιστή ο Αλέξης Παρχαρίδης.
 
Η συγκίνηση του κοινού της Αίγινας σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν εμφανής.
 
Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας κ. Ολυμπία Χαλδαίου, προλόγισε η πρόεδρος κ. Φλώρα Αλυφαντή και χαιρέτησε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς. Πριν την έναρξη της προβολής, για το ντοκιμαντέρ "Η μπάντα" και το το βιβλίο του "Μάρτυρες 100 χρόνια μετά" μίλησε στο κοινό ο  Νίκος Ασλανίδης.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών στους προσκεκλημένους και συγκλονιστικές ερμηνείες ποντιακών τραγουδιών από την Εστουντιαντίνα της Αίγινας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, η δημοτική σύμβουλος κ. Μαίρη Κουκούλη, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Αντώνης Ντελής, ο Λιμενάρχης κ. Αργύρης Φραγκούλης, ο κλήρος του νησιού, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png