Δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό. Άγνωστοι άνοιξαν τρύπες σε έξι σωληνογραμμές.

 
Σοκ προκάλεσε η ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς στους δημοτικούς συμβούλους, κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου κι αυτό γιατί αφορούσε την αναφορά για δολιοφθορά έγινε σε σωλήνες του αγωγού, που βρίσκονται αποθηκευμένοι σε θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας.

Ο κύριος Ζορμπάς είπε: "Έχουμε μία αναφορά για δολιοφθορά, στα αποθηκευμένα "καλάμια", των σωληνώσεων δηλαδή, που έχουν τοποθετηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας από τον ανάδοχο, όπου πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι κάποιος ή κάποιοι είχαν πάει είχαν πάει και είχαν ανοίξει τρύπες, αν θυμάμαι καλά σε δύο ή σε τρία τέτοια "καλάμια". Οι τρύπες αυτές ήταν διαμέτρου 6 χιλιοστών. Αυτό είναι το ένα σκέλος της δυσάρεστης είδησης. Σε συνομιλία που είχαμε με τον εργολήπτη έχει καταθέσει μήνυση, γίνεται προκαταρκτική έρευνα και σε επικοινωνία που είχαμε και με την Περιφέρεια Αττικής γνωρίζουν το γεγονός αυτό κι εκείνοι είναι θορυβημένοι. Το ευχάριστο, αν μπορούμε να πούμε του γεγονότος είναι ότι έχουμε διαβεβαιώσεις από τον ανάδοχο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στον χρόνο παράδοσης του έργου, όπως έχει οριστεί στις 31/12/2020. Έγινε μία σύσκεψη όπου προσκλήθηκα να παρευρεθώ, τηλεφώνησα στον κ. Παναγιώτη Κουκούλη ο οποίος είναι και ο ορισμένος δημοτικός σύμβουλος, ως ο εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου στην Επιτροπή Παρακολούθησης, διότι εγώ δεν μπορούσα να παρευρεθώ γιατί είχα επιτροπή παιδείας και παρευρέθη ο συνάδελφος".
 
Στην συνέχει είπε ότι: "Παρακολουθούμε το γεγονός αυτό, είμαστε σε επικοινωνία με τον εργολήπτη, καθώς και με τους μηχανικούς της Περιφέρειας και περιμένουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα επισκευαστούν αυτές ο φθορές, οι ζημιές. Από ότι με διαβεβαίωσε ο ανάδοχος συνομιλεί οίκους οι οποίοι θα του προτείνουν την καταλληλότερη λύση και δεν σαν κρύβω ότι είμαστε σε μία διαρκή παρακολούθηση και μία εγρήγορση".
 
Η εταιρία διαβεβαίωσε τον κ. Ζορμπά ότι υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, τα οποία μετά το περιστατικό έχουν ενταθεί.
 
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο οποίος με την ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, είπε ότι συμμετείχε στην σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή. Τα στοιχεία που έδωσε ήταν ότι φθορά έχει προσκληθεί σε 6 σωλήνες και ότι οι τρύπες που έχουν γίνει σε αυτές είναι περίπου 30 τον 6 χιλιοστών.
 
"Την Πέμπτη είχαμε μία άλλη συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης για να εγκρίνουμε μία πληρωμή για τον Τεχνικό Σύμβουλο και πληροφορήθηκα από τους μηχανικούς ότι πράγματι συνέβη αυτό το περιστατικό. Έγινε και μία σύσκεψη λοιπόν την επομένη, την Παρασκευή, στην οποία παραβρέθηκα ως εκπρόσωπος του δήμου και εκεί ο ανάδοχος μας εξήγησε το τι ακριβώς συμβαίνει. Καταρχάς το γεγονός αυτής της ενέργειας θα πρέπει από την μια μεριά να το καταδικάσουμε και από την άλλη να πούμε το πόσο ανόητο είναι. Κάποιος παίζει τώρα; μπορεί να κάνει ζημιά; απλώς πάει και μικροενοχλεί τον εργολάβο. Τώρα, τι έχει στο μυαλό του δεν μπορώ να καταλάβω. Ανοησία νομίζω είναι. Πράγματι, υπάρχουν περίπου τριάντα τρύπες, σε 6 από αυτές τις σωληνογραμμές των πεντακοσίων μέτρων. Το σύνολο είναι 30 αυτές οι σωληνογραμμές, κάθε μία από 500 μέτρα για να καλύψουν την απόσταση των 14 χιλιομέτρων".
 
Ο κύριος Κουκούλης συμπλήρωσε ότι αυτές οι σωληνογραμμές επιπλέουν στην θάλασσα στον κόλπο της Σαλαμίνας. "Εκείνο το οποίο μας διαβεβαίωσε ο ανάδοχος ο κ. Κωνσταντινίδης είναι ότι είχε λάβει όλα τα μέτρα κυρίως έχοντας στο μυαλό του τον κίνδυνο της τρικυμίας ή των καιρικών συνθηκών ή άλλων τέτοιων δυσμενών καταστάσεων.  Και μέχρι τώρα, αυτόν τον χειμώνα, η αποθήκευση εκεί έχει αποδειχθεί επιτυχής, δεν έχουν υποστεί κάποια ζημιά οι σωληνογραμμές. Δεν είχε δώσει ίσως τόσο μεγάλη προσοχή και προφύλαξη απέναντι σε τέτοιες ανόητες πράξεις. Από εδώ και πέρα η εγρήγορσή του είναι πολύ μεγαλύτερη, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα. Διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση αυτή η πράξει δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο χρονοδιάγραμμα παραμένει περίπου ως είχε και λέω ως  είχε διότι μας είχε πληροφορήσει ότι προγραμματίζει την πόντιση του αγωγού τέλος Απριλίου με μέσα Μαΐου, τώρα το μεταθέτει προς τον Ιούνιο και ίσως αρχές Ιουλίου. Αυτή η ημερομηνία της πόντισης εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα έργα στην Σαλαμίνα. Γίνονται έργα στην Σαλαμίνα, η διαμόρφωση ενός φρεατίου, όπου χρειάζονται περαιτέρω ενισχύσεις, γιατί το έδαφος αποδείχθηκε ότι δεν είναι και τόσο σταθερό όσο πρέπει κι αυτές οι εργασίες στο φρεάτιο της Σαλαμίνας θα έχουν περατωθεί προς το τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου, οπότε αμέσως μετά θα αρχίσει η πόντιση".    
Ο κύριος Κουκούλης ολοκλήρωσε την ενημέρωσή του λέγοντας ότι: ο χρόνος είναι υπέρ αρκετός ώστε να προβεί στην επισκευή των ζημιών που προκλήθηκαν. Τον τρόπο της επισκευές θα τον ανακοινώσει στην Περιφέρεια τις επόμενες ημέρες. "Νομίζω ότι δεν θα έχει καμία συνέπεια όλη αυτή η ιστορία, σίγουρα όχι στο χρονοδιάγραμμα και ασφαλώς ούτε στην αρτιότητα του έργου" συμπλήρωσε.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png