Μόλις στο 40% με 45% η διαθεσιμότητα της κεντρικής δεξαμενής στο Λεόντι, λόγω προβλημάτων στεγανότητας.

 
Ένα από τα κρισιμότερα έργα υποδομής, που συνοδεύουν το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού, είναι αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως "η κεντρική δεξαμενή του βόρειου τμήματος του κεντρικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης", γνωστή ως η κεντρική δεξαμενή των "χερσαίων έργων". Ο ρόλος της είναι κρίσιμος, διότι το νερό που θα καταφθάνει με τον υποθαλάσσιο αγωγό στο φρεάτιο του λιμένα στο Λεόντι, θα μεταφέρεται (όπως συμβαίνει και σήμερα) σε αυτή την κεντρική δεξαμενή, όπου το νερό θα αποταμιεύεται και στην συνέχεια θα διανέμεται στο δίκτυο.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Γενικά, για το συγκεκριμένο έργο δεν υπήρξε ποτέ η πληροφόρηση ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Το Aegina Portal τον Φεβρουάριο του 2018 είχε καλύψει τις πρώτες δοκιμές λειτουργίας, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί τότε ως επιτυχημένες. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2018 δημοσιεύθηκε στο Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. η διακήρυξη για το έργο "Συντήρηση και λειτουργία κεντρικών δεξαμενών ύδρευσης Δήμου Αίγινας", έργο 200.00 ευρώ το οποίο αφορά στην λειτουργία της νέας κεντρικής δεξαμενής. Ένα έργο δηλαδή που θα εξασφάλιζε το προσωπικό για την λειτουργία της, χωρίς πρώτα να έχει ελεγχθεί αν λειτουργεί (όπως προέκυψε από τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων σε πρόσφατες συνεδριάσεις).  
 
Τον Νοέμβριο του 2019 ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Πούντος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ρώτησε αν η κατασκευή τόσο της δεξαμενής, όσο και του εσωτερικού δικτύου των "χερσαίων έργων" είναι αυτή που επιθυμεί ο δήμος και εάν η Υπηρεσία Ύδρευσης έχει εκφράσει γνώμη για το έργο, εάν δηλαδή υπάρχουν ελαττώματα ή αδυναμίες.
 
Σε επόμενη ερώτηση του κυρίου Πούντου, εάν δηλαδή υπάρχουν διαρροές στην δεξαμενή και εάν αυτά τα προβλήματα είναι σοβαρά, ο κύριος Αντώνης Μούρτζης απάντησε ότι δεν είναι πολύ σοβαρά, αλλά πρέπει να φτιαχτούν και συμπλήρωσε ότι το έργο δεν έχει παραληφθεί.
 
Στην συνεδρίαση της 9ης Ιανουαρίου 2020, ο κύριος Παναγιώτης Κουκούλης αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στο τι είχε διαπιστώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του με τον κ. Γιάννη Ζορμπά και τον κ. Αντώνη Μούρτζη: "Στις 20 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα έγινε μία προσπάθεια ώστε να παραδοθεί οριστικά, ένα από τα μεγαλύτερα έργα τα οποία έχουν γίνει στην Αίγινα. Αυτό το οποίο έχουμε συνηθίσει να λέμε "Χερσαία έργα, η νέα δεξαμενή δηλαδή και το εξωτερικό δίκτυο" είπε ο κ. Κουκούλης και συνέχισε: "Είναι, ίσως, το μεγαλύτερο έργο του Δήμου, που έχει γίνει μέχρι τώρα. Ήρθαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, ο εργολάβος και εκ μέρους του δήμου της Αίγινας είχε οριστεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Μούρτζης. Είχα ζητήσει τότε από τον δήμαρχο να παρευρεθώ κι εγώ, για λόγους, ας το πούμε, μιας κάποιας εμπειρίας. Πράγματι με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και του εκπροσώπου του δήμου του κ. Αντώνη Μούρτζη παραβρέθηκα εκεί και μπορώ να πω ότι έπαιξα κάποιο ρόλο. Αυτός ο ρόλος συνίστατο στο ότι ζήτησα, εκ μέρους του δήμου, το ξαναλέω, με την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης να διαπιστώσουμε ότι ορισμένα πράγματα λειτουργούν σωστά"
 
Ο κ. Κουκούλης ζήτησε να δουν τα διάφορα τμήματα και μέρη της δεξαμενής να λειτουργούν σε πραγματικές συνθήκες: "Η προσπάθεια αυτή για διάφορους λόγους δεν πέτυχε" είπε. Εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ότι δουλεύει ο αυτοματισμός, ένα από τα πιο ακριβά χαρακτηριστικά της δεξαμενής, όπως εξήγησε. Ζητήθηκε, επίσης, να γεμίσουν οι δεξαμενές για να διαπιστώσουν ότι υπάρχει στεγανοποίηση, να αδειάσουν να δουν πως είναι μέσα, κάτι που επίσης δεν έγινε, όπως αυτόματη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών και των αντλιών. Η διαδικασία παράδοσης του έργου αναστάλθηκε.
 
Το πρόβλημα της στεγανοποίησης της δεξαμενής είχε επιβεβαιώσει τότε και ο κ. Ζορμπάς, που ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι θα ενημερώσει εγγράφως εργολήπτη προκειμένου να γίνουν οι επισκευές που πρέπει.
 
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή στις 10 Φεβρουαρίου, ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης ζήτησε από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά η επιδιόρθωση της στεγανότητας της δεξαμενής να γίνει πριν την περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι ανάγκες του νησιού σε νερό, δηλαδή κατά τους χειμερινούς μήνες που απομένουν.
 
Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς απάντησε ότι τους απασχολεί πολύ αυτό το θέμα και πως: "Αυτή τη στιγμή εκμεταλλευόμαστε περίπου το 40% με 45% της διαθεσιμότητας του χώρου και αυτό μας ανησυχεί πολύ. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και την περίοδο του Πάσχα, θα μας στερεί το πλεονέκτημα, αν θέλετε, της δυνατότητας μεγαλύτερης αποθήκευσης ποσότητας νερού".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png