Βελτιωμένη, χαρακτήρισε την ποιότητα του νερού, αυτήν την περίοδο, ο Μανώλης Λεούσης. Σε ποιες περιοχές παραμένει η υδροδότηση από γεώτρηση.

 
Ο κ. Μανώλης Λεούσης, μεταφέροντας και την θέση των μελών της Κοινότητας Μεσαγρού, καταδίκασε την δολιοφθορά που έγινε στον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας. Ο κύριος Λεούσης μίλησε χθες στο Aegina Portal, θέλοντας να παρουσιάσει τα τελευταία δεδομένα για την ποιότητα νερού στην περιοχή της Κοινότητας Μεσαγρού και είπε ότι τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες η ποιότητα νερού στον Μεσαγρό είναι 100% ΕΥΔΑΠ: "Νομίζω ότι ευδοκίμησαν οι κουβέντες μας με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, είχαν και αυτοί την θέληση να μας στείλουν νερό καλό και γιατί, τα έχουμε πει χιλιάδες φορές, υπάρχουν προβλήματα στις συσκευές, στα σπίτια, πλυντήρια κτλ στα υδραυλικά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων γενικότερα. Οπότε έχουμε μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη", σημείωσε ο κ Λεούσης που ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο για την συνεργασία τους.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με κ. Μανώλη Λεούση.



Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσαγρού κ. Μανώλης Λεούσης τον Νοέμβριο σε δηλώσεις του στο Aegina Portal είχε αναφερθεί στην κακή ποιότητα το νερού στην περιοχή του, λέγοντας ότι το νερό είναι πικρό. Το Aegina Portal εκτός από την δημοσίευση είχε υποβάλλει και σχετική ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
 
Για το ζήτημα της ποιότητας του νερού είπε: "Δεν μπορώ να πω ότι θα είναι μόνιμο το νερό της ΕΥΔΑΠ. Ξέροντας και τα προβλήματα της δεξαμενής του Λεοντίου, όταν υπάρχει επάρκεια νερού να ξέρει ο κόσμος ότι θα στέλνουν νερό στον Μεσαγρό, στην δεξαμενή της Αφαίας, γιατί το νερό της γεώτρησης στο "Νταμάρι" που λέμε εμείς, κάτω από τον ναό της Αφαίας είναι πικρό, βεβαίως, δεν είναι καλό νερό δεν είναι ότι καλύτερης ποιότητας. Και μια διευκρίνηση για να ξέρει ο κόσμος, είναι ότι η δεξαμενή της Αφαίας προμηθεύει νερό όλο τον Μεσαγρό, Βαγία μέχρι Αγίους, όσο φτάνει και τα όρια της Κοινότητας Μεσαγρού και ένα κομμάτι του "Κάβου" και τα ψηλά της Αγίας Μαρίνας".
 
Σε ερώτηση για το ποσοστό της περιοχής κάλυψης του δικτύου υδροδότησης, με καθαρό νερό ΕΥΔΑΠ στην Κοινότητα Μεσαγρού, ο κ. Μανώλης Λεούσης απάντησε ότι θεωρεί πως καλύπτεται περίπου ένα 50% ή και περισσότερο.
 
Η υπόλοιπη περιοχή τι λαμβάνει; σε τι κατάσταση είναι; ήταν η επόμενη ερώτηση.
 
"Η υπόλοιπη περιοχή, δηλαδή τα χαμηλά της Αγίας Μαρίνας και οι Άλωνες λαμβάνουν νερό από γεώτρηση, η οποία βέβαια είναι καλύτερης ποιότητας από την γεώτρηση του ναού της Αφαίας", είπε ο κ. Λεούσης εξηγώντας ό,τι η ποιότητα του νερού του "Αγίου Νικολάου" είναι καλύτερη από την ποιότητα της γεώτρησης του Μεσαγρού. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατασκευής ενός μικρού έργου με το οποίο θα συνδεθεί η δεξαμενής της Αφαίας με τον Άγιο Νικόλαο, οπότε το σύνολο της περιοχής θα λαμβάνει νερό ΕΥΔΑΠ. "Είναι ένα πολύ μικρό έργο, το οποίο έπρεπε να είχε προβλεφθεί, δεν προβλέφθηκε, το ανακαλύψαμε την τελευταία τριετία και νομίζω ότι πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να υδροδοτηθούν και οι υπόλοιπες της Κοινότητάς μας από νερό ΕΥΔΑΠ". Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις του δημάρχου να το υλοποιήσει σύντομα.
 
Όταν μιλάτε για αγωγιμότητα ή για καθαρό νερό, αυτό προκύπτει εμπειρικά ή υπάρχουν και κάποιες μετρήσεις τις οποίες κάνετε εσείς, κάποιος πιστοποιημένος ή διαπιστευμένος φορέας, ενδεχομένως από τον Δήμο της Αίγινας. Έχετε τέτοια στοιχεία;
 
"Γίνονται από τον Δήμο της Αίγινας, από το υγειονομικό γραφείο του Δήμου, γίνονται μετρήσεις σε όλες τις περιοχές της Αίγινας".
 
Εσείς έχετε τέτοια στοιχεία:
 
"Εμείς δεν έχουμε τα αρμόδια όργανα για να κάνουμε αυτό".
 
Αυτά τα στοιχεία που σας έχουν δώσει, τελευταία πότε σας τα δώσανε; Στοιχεία τα οποία να αφορούν τις μετρήσεις, για την αγωγιμότητα ή για οτιδήποτε άλλο.
 
"Δεν μας τα στέλνουν, εμείς ψάχνουμε και τα βρίσκουμε. Η εικόνα που είχα εγώ είναι ότι η γεώτρηση στο "Νταμάρι" έχει 8.000 αγωγιμότητα, του "Αγίου Νικολάου" στην Αγία Μαρίνα έχει γύρω στις 4.000.
 
Αυτά τα στοιχεία πόσο καιρό πριν τα έχετε λάβει;
 
"Από πέρυσι", απάντησε ο κ. Λεούσης.
 
Σε άλλη ερώτηση, εάν δηλαδή ο Δήμος της Αίγινας ενημερώνει επίσημα το συμβούλιο της Κοινότητας με επίσημα έγγραφα για την ποιότητα του νερού ή αν η εκτίμηση γίνεται εμπειρικά, ο κ. Μανώλης Λεούσης είπε: "Δεν έχουμε επίσημο έγγραφο προς την Κοινότητα, απλά εμείς πάμε εκεί στο αρμόδιο γραφείο και ρωτάμε πολλές φορές και βέβαια η κοπέλα μας ενημερώνει".
 
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε εάν έχουν λυθεί τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν κάποιες δεξαμενές της περιοχής. Ο κ. Μανώλης Λεούσης απάντησε ότι έχουν λυθεί και υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια είχαν γίνει δοκιμές και το σύστημα δούλευε μια χαρά.
 
"Το καλοκαίρι κάνει παράπονα ο κόσμος ότι ξεραίνονται τα λουλούδια του, ότι δεν μπορεί να πλύνει τα δόντια του, καλά δεν μιλάμε για μαγείρεμα κτλ. Το χειμώνα μέχρι να έρθει ο αγωγός και να τελειώσει όλο αυτό το έργο, να υπάρχει το χειμώνα σε περίπτωση που δεν έχει πάρα πολύ κόσμο, να υπάρχει καλό νερό, αυτό θέλουμε κι εμείς, για να μην έχουμε παράπονα από τον κόσμο και έχει και δίκιο που έχει παράπονα", επισήμανε σε άλλο σημείο.
 
Από την συζήτηση με τον πρόεδρο τη Κοινότητας κ. Μανώλη Λεούση, αναδείχθηκε, ανάμεσα σε άλλα, το ζήτημα της επίσημης ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ποιότητα του νερού, με επίσημα στοιχεία από πιστοποιημένους ή διαπιστευμένους φορείς, ειδικά όταν υπάρχει η αίσθηση της κακής ποιότητας ή αναφέρονται καταγγελίες από τους κατοίκους.
 
Αυτή τη ανάγκη, της επίσημης ενημέρωσης των κατοίκων, πρέπει να την εξετάσουν σοβαρά οι αρμόδιοι φορείς του νησιού, καθώς αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, μετά τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, ιατρών, κ. Χρυσόστομου Μαυροθαλασσίτη και Σωκράτη Δούκα για τους σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία από την κακή ποιότητα του νερού στην συνεδρίαση της 8ης Ιανουαρίου 2020.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png