Στις 20 Φεβρουαρίου ένα δημοσίευμα του Aegina Portal αφορούσε το σύστημα υδροδότησης της Αίγινας και την επιστροφή του στην παλιά διαδικασία, δηλαδή χωρίς την μεσολάβηση της καινούργιας, κεντρικής δεξαμενής του Λεοντείου. Χωρίς να υπάρξει κάποια ανακοίνωση από τον Δήμο, η δεξαμενή σταμάτησε να λειτουργεί στις 18 Φεβρουαρίου προκειμένου, αρχικά, να γίνει έλεγχος από μηχανικούς της Περιφέρειας και στην συνέχεια να επισκευαστεί. Τα προβλήματα στεγανότητας της δεξαμενής, ότι δηλαδή η δυνατότητα πλήρωσης φτάνει μόλις το 40%-45%, έγιναν γνωστά στο δημοτικό συμβούλιο από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά μόλις στις 9 Ιανουαρίου 2020 και ενώ είχε προηγηθεί τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Κουκούλη, με τα πολλαπλά προβλήματα που εντόπισε στο έργο της δεξαμενής, όταν με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου της Αίγινας είχε συμμετάσχει στην επιτροπή για την οριστική παράδοση του έργου, που τελικά λόγω αυτών των προβλημάτων δεν έγινε.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Το ζήτημα είναι κορυφαίο, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση της λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού είναι η άρτια λειτουργία της δεξαμενής στο Λεόντι. Η Τεχνική Περιγραφή στα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού (Τεύχος 3) περιγράφει την ρητή υποχρέωση που έχει ο δήμος της Αίγινας για την λειτουργία της κεντρικής δεξαμενής. Εκεί αναγράφεται ανάμεσα σε άλλα ότι: "Η ΕΥΔΑΠ, ως έχουσα την ευθύνη του υφισταμένου δικτύου στη Σαλαμίνα, και ο Δήμος Αίγινας, ως έχων την ευθύνη του υπό κατασκευήν υδραγωγείου από το Λεόντι στην Αίγινα, έχουν την υποχρέωση να παραδώσουν τα αντίστοιχα έργα σε άρτια λειτουργική κατάσταση πριν από το χρόνο έναρξης των δοκιμών ολοκλήρωσης του έργου".
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Το ζήτημα είναι κορυφαίο, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση της λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού είναι η άρτια λειτουργία της δεξαμενής στο Λεόντι. Η Τεχνική Περιγραφή στα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού (Τεύχος 3) περιγράφει την ρητή υποχρέωση που έχει ο δήμος της Αίγινας για την λειτουργία της κεντρικής δεξαμενής. Εκεί αναγράφεται ανάμεσα σε άλλα ότι: "Η ΕΥΔΑΠ, ως έχουσα την ευθύνη του υφισταμένου δικτύου στη Σαλαμίνα, και ο Δήμος Αίγινας, ως έχων την ευθύνη του υπό κατασκευήν υδραγωγείου από το Λεόντι στην Αίγινα, έχουν την υποχρέωση να παραδώσουν τα αντίστοιχα έργα σε άρτια λειτουργική κατάσταση πριν από το χρόνο έναρξης των δοκιμών ολοκλήρωσης του έργου".Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ως μέλος της Επιτροπής για την παρακολούθηση του έργου υποθαλάσσιου αγωγού, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Δεκεμβρίου ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την πορεία του έργου ότι: Η πόντιση του αγωγού προγραμματίζεται για το διάστημα 26/4/2020 με 15/5/2020 και πως θα ακολουθήσει η προστασία του αγωγού με τσιμεντοστρώματα, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 5 μήνες. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο κατασκευαστής του έργου έχει δεχθεί ο αγωγός να χρησιμοποιηθεί για την υδροδότηση της Αίγινας, κατά το διάστημα των πέντε μηνών που θα τοποθετούνται τα τσιμεντοστρώματα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η πόντιση του αγωγού θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου 2020. Μετά υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς του νερού, ενώ στην συνέχεια θα ξεκινήσει η πεντάμηνη περίοδος της προστασίας με τσιμεντοστρώματα. Κατά τη διάρκεια αυτής τη περιόδου, που συμπίπτει με την έναρξη της αύξησης των αναγκών στο νησί, ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει νερό. Πρακτικά, όλες οι παραπάνω ημερομηνίες είναι ελαστικές. Ωστόσο όπως έχει φανεί στην πράξη, η υδροδότηση της Αίγινας χωρίς προβλήματα επάρκειας, χωρίς την μεγάλη δεξαμενή να λειτουργεί στο 100% της πληρότητά της είναι αμφίβολη.
Άρα οι εργασίες επισκευής της καινούργιας δεξαμενής στο Λεόντι (οι πρώτες δοκιμές έγιναν τον Φεβρουάριο του 2018 και ποτέ δεν έγινε αναφορά σε προβλήματα στεγανοποίησης) πρέπει να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.
Μια παρατήρηση. Το έργο είχε τμηματοποιηθεί και στην Β' Φάση Υλοποίησης (η πράξη έληξε τον Φεβρουάριου 2018) το πρώτη έργο στην λίστα των εργασιών ήταν η στεγανοποίηση της κεντρικής διθάλαμης δεξαμενής, έκαστου θαλάμου διαστάσεων 22Χ27 μ. η οποία κατασκευάστηκε στην Α΄φάση. Δύο χρόνια αργότερα διαπιστώνεται ότι απαιτούνται εργασίες στεγανοποίησης, αφού η δεξαμενή μπορεί να πληρωθεί μέχρι το 40%-45%.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Aegina Portal ρώτησε τον κ. Γιάννη Ζορμπά με ποιες διαδικασίες θα γίνει η επισκευή της δεξαμενής, προκειμένου να ενταχθεί και πάλι στο σύστημα υδροδότησης του νησιού, παραθέτοντας του παράλληλα τα παραπάνω κρίσιμα σημεία, που σαφώς δημιουργούν προβληματισμό.
"Πολύ ορθά λέτε ότι όντως υπήρχε ο όρος στεγανοποίηση. Μετά από εκκένωση της δεξαμενής και με αυτοψία που έγινε από επιβλέποντες μηχανικούς της υπηρεσίας Νήσων, μαζί με τον ανάδοχο, μαζί με την υπηρεσία ύδρευσης, μαζί με τον αντιδήμαρχο, ο κ. Κουκούλης είχε προσκληθεί, δεν μπόρεσε να έρθει εκείνη την ημέρα, αλλά όμως συμμετέχει και το παρακολουθεί το θέμα και έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Να σας πω το εξής, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ρηγματώσεις στην ανατολική πλευρά της δεξαμενής, οι οποίες αυτές ρηγματώσεις φαίνεται ότι στο φέροντα οπλισμό του σκυροδέματος, της πλευράς του τσιμεντένιου τοιχίου. Αυτό δεν είναι ευθύνη του αναδόχου και αυτό επικαλείται. Μετά λοιπόν από αυτή την αυτοψία, ήρθε η Περιφέρεια και έχει εκπονήσει δύο μελέτες. Η μία μελέτη είναι διόρθωση της εν λόγω τοιχοποιίας με ρητινοενέσεις και δεύτερον αποκατάσταση, γιατί αυτός είχε περάσει το υλικό του, οπότε θα χρειαστεί νέο υλικό συγκεκριμένο και με συγκεκριμένη τεχνοτροπία. Είμαστε σε αυτή την διαδικασία. Είναι έτοιμες οι μελέτες, υπάρχει πρόβλεψη της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και προχωράμε. Μας ανησυχεί το γεγονός, ότι θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την δεξαμενή, στο 100% θα σας πω εγώ, καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί αυτό μας δίνει την δυνατότητα αποθεμάτων, για να μπορούμε εμείς να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών μας κατά τις περιόδους αιχμής και ευελπιστούμε πολύ σύντομα να ξεκινήσουμε".
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε ερώτηση προς τον κ. Ζορμπά για το χρόνο που θα απαιτήσουν οι εργασίες, είπε ότι η εκτίμηση είναι για δύο μήνες.