Τι δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα πλοία.

 
Με φόντο την σύσκεψη που συγκάλεσε χθες η κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη, για την λήψη πρόσθετων μέτρων, που αφορούν στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα πλοία, που εκτελούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια στα λιμάνια της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η κυρία αντιπεριφερειάρχης μίλησε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη.



"Εχθές συγκαλέσαμε μία σύσκεψη, ήταν παρόντες οι επόπτες υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και Νήσων και ο γιατρός της Διεύθυνσης Υγειονομικού. Ήταν μεγάλη η ανταπόκριση και οφείλω να το πω αυτό, από όλες τις ναυτιλιακές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις γραμμές Σαλαμίνα, Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Τροιζηνία και Μέθενα και έπρεπε οπωσδήποτε να συζητήσουμε κάποια θέματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην πατρίδα μας και το γνωρίζουμε όλοι, την έξαρση που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα καράβια που μεταφέρουν τους επιβάτες και για να έχουμε μία καλύτερη συνεργασία με αμφίπλευρη ενημέρωση και πληροφορία".   
 
Σχετικά με τα μέτρα που συζητήθηκαν στην συνάντηση η κυρία αντιπεριφερειάρχης είπε: "Ζητήσαμε εντατικοποίηση φυσικά, που ήδη δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αυτό θέλω να το επισημάνω, κανένα πρόβλημα στις ναυτιλιακές εταιρίες, τηρούν τους νόμους καθαριότητας, αυτά που πρέπει δηλαδή να γίνουν γίνονται έτσι κι αλλιώς. Απλά θέλαμε κι εμείς να έρθουμε σε μία στενότερη επαφή μαζί τους ώστε εάν έχουν κάποιες απορίες να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε σαν υγειονομική διεύθυνση. Τους δώσαμε ενημερωτικό υλικό που θα πρέπει να μπει στα μέσα στα καράβια, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Εμείς τους ενημερώσαμε ότι θα εντατικοποιήσουμε από την μεριά μας τους ελέγχους κι αυτό που ζητήσαμε ήταν μια καλύτερη συνεργασία, πιο στενή. Καλή συνεργασία ήδη υπάρχει, μία στενότερη συνεργασία. Υπήρχε ένα πολύ θετικό κλίμα, οφείλω να το πω αυτό". 
 
Σε ερώτηση για την ανησυχία των κατοίκων, που αφορά τα ημερόπλοια τα οποία μεταφέρουν συχνά επιβάτες ασιατικής προέλευσης απάντησε ότι: "Ανησυχία θα πρέπει να υπάρχει μέχρι του σημείο τους πρόληψης, δηλαδή θα πρέπει να είμαστε τόσο προσεκτικοί, αλλά όχι σε πανικό. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Οι καλές συνθήκες υγιεινής σίγουρα θα εξασφαλίσουν την μη μετάδοση του ιού. Ό,τι ισχύει για αυτά τα καράβια φυσικά, ισχύει και για αυτά τα ημερόπλοια που αναφέρετε. Σίγουρα θα αναρτηθούν και εκεί κάποιες οδηγίες και σε αυτούς θα γίνουν έλεγχοι και αυτοί θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες καθαριότητας. Θα πρέπει να υπάρχει ένας πίνακας που να λέει πότε καθαρίστηκε και από ποιόν, πότε από απολυμάνθηκε και με ποιο απολυμαντικό, δηλαδή τι χρησιμοποίησαν ως υλικό. Σίγουρα ό,τι ισχύει για τα υπόλοιπα πλοία ισχύει και για αυτούς. Θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη και να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Να το δούμε πιο ώριμα, πιο σοβαρά".
 
Πόσο έτοιμα είναι τα νησιά να αντιμετωπίσουν κρούσματα κορωνοϊού; γιατί  υπάρχουν και άλλοι τομείς που επιβλέπει η αντιπεριφέρεια, ήταν η επόμενη ερώτηση: "Καταλαβαίνω τι εννοείτε, όμως είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και της 2ης ΔΥΠΕ. Θεωρώ ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες έχουν γίνει. Δυστυχώς αυτό δεν είναι στην δική μου αρμοδιότητα, αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ότι έχουν γίνει όλα και θα γίνουν με καλό συντονισμό".
 
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε την σταθερή θέση που έχει εκφράσει ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο κλείσιμο των σχολείων, ως μέσο πρόληψης κατά της  εξάπλωσης του κορωνοϊού και ποια είναι η δική της τοποθέτηση στο ζήτημα, σε σχέση πάντα με την λειτουργία των σχολείων στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. "Ο κ. Πατούλης είναι ο Περιφερειάρχης μας Αττικής, αλλά αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι μιλάει και με την ιδιότητα του προέδρου του ΙΣΑ, είναι γιατρός, έχει μεγάλη ευαισθησία γύρω από αυτό το θέμα και φυσικά πολύ μεγαλύτερες γνώσεις. Θα πρέπει λοιπόν να ακούμε τους ειδικούς. Δεν είμαι γιατρός εγώ, ούτε λοιμωξιολόγος για να πάρω μία τέτοια απόφαση και καλά θα κάνουν οι περισσότεροι που δεν έχουμε αρμοδιότητα να μην μιλάμε για αυτά, γιατί εγώ δεν είμαι γιατρός, άρα δεν μπορώ να έχω μία εμπεριστατωμένη άποψη. Σίγουρα λοιπόν θα μπορέσετε να έρθετε σε επικοινωνία και με τον κ. Πατούλη, ως γιατρός πια να σας εκφράσει την άποψή του".   
 
Τέλος, παραμένοντας σε επίπεδο αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων, ρωτήθηκε η άποψή της για το ζήτημα της συνεργασίας των Επιτροπών Υγείας με τις Επιτροπές Παιδείας των δήμων, με παράδειγμα την πρόσφατη αναβολή της πενθήμερης εκδρομής του Γενικού Λυκείου Αίγινας. "Αυτό έγινε με απόφαση φυσικά του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας, δεν έγινε με απόφαση της Περιφέρειας, βέβαια οφείλω να πω ότι και στην Σαλαμίνα και στη Ύδρα έχουν κλείσει κάποια σχολεία για προληπτικούς λόγους, καθαρά για απολύμανση. Να σας θυμήσω ότι δεν είναι μόνο ο  κορωνοϊός, έχουμε και τον ιό της γρίπης", είπε η κ.  Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη, που σημείωσε ότι στην Σαλαμίνα όλα τα σχολεία το τριήμερο Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή είναι κλειστά για απολύμανση. "Γνωρίζω ότι και στην Ύδρα έχουν κλείσει δύο σχολεία και ίσως ακολουθήσουν κι άλλα για καθαρά προληπτικούς λόγους γενικότερα από ιούς, όχι μόνο από τον κορωνοϊο" σημείωσε.
 
Τέλος συνέστησε να ακολουθούμε μόνο τις οδηγίες των ειδικών και αυτών που έχουν αρμοδιότητα και να μην πανικοβληθούμε.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png