Καρκινοπαθής από την Αίγινα, θα πρέπει να παραμείνει 26 έως 34 ώρες στο αυτοκίνητό του για να κάνει την θεραπεία του, λόγω των περιορισμών στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

 
Οι απαγορεύσεις που ισχύουν τις τελευταίες ημέρες και ο περιορισμός των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στο ελάχιστο, δηλαδή σε ένα δρομολόγιο καθημερινά από την Αίγινα, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα σε κατοίκους του νησιού, που λόγω της σοβαρότητας της ασθένειάς τους πρέπει να μετακινούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε νοσοκομειακές μονάδες του Πειραιά ή της Αθήνας. Το ρεπορτάζ του Aegina Portal κατέγραψε σήμερα την μαρτυρία της Μαρίας Σκορδύλη μόνιμης κατοίκου της Αίγινας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Αυτή και η οικογένειά της βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο, βιώνοντας μία ανείπωτη, σκληρή πραγματικότητα, καθώς ο πατέρας της που είναι καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο, θα πρέπει να παραμείνει έως και 34 ώρες στο αυτοκίνητό του στο λιμάνι του Πειραιά ή αλλοίυ προκειμένου να καταφέρει να κάνει την θεραπεία του σε νοσοκομειακή μονάδα που βρίσκεται επίσης στον Πειραιά.
 
Για την προστασία της υγείας του ο κ. Σταμάτης Σκορδύλης μετακινείται με δικό του αυτοκίνητο. Θα πρέπει να μεταβεί στον Πειραιά με το ένα και μοναδικό δρομολόγιο οχηματαγωγού που φεύγει από την Αίγινα στις 12 το μεσημέρι. Καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Πειραιά παραμένει μέσα στο αυτοκίνητό του. Όταν φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά η κόρη του Μαρία θα προσπαθήσει να φτάσει το ταχύτερο στον ΕΟΠΥΥ για να προμηθευτεί τα φάρμακα. Όμως δεν θα τα καταφέρει, για την ακρίβεια δεν θα προλάβει, αφού ο ΕΟΠΥΥ κάθε Τετάρτη κλείνει στις 2 το μεσημέρι. Η θεραπεία του πατέρα είναι προγραμματισμένη για κάθε δεύτερη Τετάρτη. Λόγω των περιστάσεων η νοσοκομειακή μονάδα έχει προγραμματίσει τις θεραπείες μόνο κάθε Δευτέρα και Τετάρτη.
 
Ακόμη και έτσι, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο απλά για τον πατέρα της και την οικογένειά της. Θα μπορούσε για παράδειγμα να έρχεται από την προηγούμενη ημέρα και να μένουν όλοι μαζί σε ένα ξενοδοχείο. Όμως τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, αδυνατεί να βρει δωμάτιο και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επιβαρύνει τους γνωστούς της ανθρώπους, μεταφέροντας τον πατέρα της στο σπίτι τους, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.
 
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ταξιδέψουν από την Αίγινα το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Σκορδύλης να κάνει την θεραπεία του το απόγευμα της Τετάρτης και να επιστρέψουν στην Αίγινα με το πρωινό της Πέμπτης. Βέβαια, όλα αυτά με την προϋπόθεση, ότι ακόμη κι όταν αποφασίσουν να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους για τόσες ώρες, δεν θα δεχθούν κάποιο πρόστιμο, αφού αυτό δεν προβλέπεται. Μετά τη θεραπεία του θα γίνει το απόγευμα, θα πρέπει να παραμείνουν μέχρι το πρωί και πάλι στο αυτοκίνητό τους, αφού τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, οπότε και θα γυρίσουν στην Αίγινα με το πρωινό της Πέμπτης. Θα έχουν συμπληρώσει δηλαδή 34 ώρες, πράγματα αδιανόητο για την υγεία του κ. Σκορδύλη.
 
Γενικά όμως, αυτό που δεν έχει προβλέψει η πολιτεία είναι η τύχη των καρκινοπαθών που μένουν σε νησιά. Η νησιωτικότητα είναι κι εδώ απούσα. Δεν υπάρχει ένα σενάριο που θα μπορούσε να ακολουθήσει η οικογένεια του, ώστε από την μία να τον υποστηρίξει φτάνοντας έγκαιρα και με ασφάλεια στην προγραμματισμένη θεραπεία του στον Πειραιά και από την άλλη να φροντίσει για την αξιοπρεπή διαμονή του ασθενούς και της συνοδού του.
 
Δεν είναι μόνο η οικογένεια του κ. Σταμάτη Σκορδύλη που αντιμετωπίζει αυτό το αδιέξοδο, αρκετές οικογένειες βιώνουν αυτόν τον Γολγοθά. Χωρίς μέσα, χωρίς υποστήριξη, χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο. Το μόνο που ζητά η οικογένεια αυτή τη στιγμή είναι ένα πρωινό δρομολόγιο στις 9 προς τον Πειραιά και ένα απογευματινό στις 6 προς την Αίγινα, έστω και μια φορά την εβδομάδα.

[upd] Κάναμε μία διόρθωση στο αρχικό κείμενο. Γιατί ουσιαστικά δεν είναι 18 ώρες, αλλά 26 μέχρι να κάνει την εξέταση του. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και η αναμονή για το πρωινό δρομολόγιο της επόμενης ημέρας δηλαδή το πρωί της Πέμπτης. Είναι δηλαδή περίπου 34 ώρες.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png