Το θέμα της μεταφοράς του νερού στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα κρίσιμα και σοβαρά τα όσα ειπώθηκαν.


Το ζήτημα της μεταφοράς του νερού, έφερε ένταση στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς από τον τέως δήμαρχο κ. Δημήτρη Μούρτζη έγινε αναφορά σε επιστολή της Κοινοπραξίας που μεταφέρει νερό, η οποία σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, δεν δέχεται να παραταθεί η τρέχουσα σύμβασή της με τον δήμο της Αίγινας. Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης προειδοποίησε ότι η Αίγινα κινδυνεύει να μείνει από νερό τις επόμενες ημέρες, ενώ κατά δήλωση του η συγκεκριμένη επιστολή είχε ως παραλήπτη και το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δεν ενημερώθηκε αρχικά από τον κ. Γιάννη Ζορμπά.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής.



Όπως είχε δημοσιεύσει το Aegina Portal στα μέσα του προηγούμενου μήνα, αναρτήθηκε στο ΚΗΜΔΗΣ η διακήρυξη για την μεταφορά πόσιμου νερού με υδροφόρα πλοία για το έτος 2020, συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 3.056.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%, δηλαδή 733.440 ευρώ και σύνολο δαπάνης 3.789.440 ευρώ.
 
Την απόφαση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης δαπάνης για το παραπάνω ποσό, είχε υπογράψει ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς στις 24 Μαρτίου 2020.
 
Στην διακήρυξη για τον διαγωνισμό η μέγιστη προσφερόμενη τιμή ορίζεται στα 1,91 ευρώ ανά κ.μ., μη συμπεριλαμβανομένου του νόμιμου ΦΠΑ24%.
 
Πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό και η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής προφορών ήταν στις 4 Μαΐου, ενώ η ημερομηνία της ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών  στις 8 Μαΐου.
 
Η ημερομηνία έναρξης του έργου αρχίζει, κατόπιν της θετικής διενέργειας του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την εν συνεχεία υπογραφή της σύμβασης.
 
Έτσι για τις τρέχουσες ανάγκες του νησιού σε νερό, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς είπε προς τους δημοτικούς συμβούλους ότι:
 
"Μία επιστολή, η οποία στάλθηκε στον δήμο από την Κοινοπραξία που μεταφέρει νερό στην Αίγινα, αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συνεδρίασης του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου. Η επιστολή ανέφερε ότι η Κοινοπραξία δεν επιθυμεί την παράταση της σύμβασης. 
 
Έχουμε αποστείλει αίτημα  στην ανάδοχο κοινοπραξία για παράταση της μεταξύ μας σύμβασης, όπως προβλέπεται και από την ίδια τη σύμβαση, αλλά και από την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. Η Κοινοπραξία μας απάντησε χωρίς να ακριβολογεί και αιτιολογεί για ποιους λόγους δεν συνεχίζει. Μας γράφει χαρακτηριστικά στην απάντησή της,για λόγους που δεν μπορεί να αποδώσει και να εξηγήσει δεν επιθυμεί την παράταση της σύμβασης. Εμείς για τους λόγους αυτούς, λόγω της άρνησης της Κοινοπραξίας να δώσει παράταση της σύμβασης, προβήκαμε στην μελέτη και σε τεύχος δημοπράτησης τα οποία είναι σε απευθείας ανάθεση για προμήθεια περίπου 105.000 κυβικών νερού, πόσιμου ύδατος (αφορά περίοδο τριάντα ημερών).
 
Έχουμε κοινοποιήσει αυτή τη διαδικασία και στους δύο συμμετέχοντες στην Κοινοπραξία, ξεχωριστά και στην ίδια την Κοινοπραξία και επίσης και σε site που είναι για διαγωνισμούς, προμήθειες, για άλλους υδρομεταφορείς που ασχολούνται στον ελλαδικό χώρο, έτσι ώστε να εκδηλώσουμε την πρόσκληση ενδιαφέροντος".
 
Αυτό που φαίνεται από την επιστολή (η οποία δεν αναγνώστηκε) και σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς και ο κ. Δημήτρης Μούρτζης είναι ότι για την μεταφορά ζητούν 2.30 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% από 1.90 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% που είναι σήμερα, δηλαδή για την μεταφορά 105.000 κυβικών 700.000 ευρώ.
 
Ο κύριος Ζορμπάς σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα φτάσει το κυβικό να κοστίζει 7 ευρώ, όταν αντίθετα το κόστος του πετρελαίου που χρησιμοποιούν τα πλοία έχει πέσει.
 
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουκούλης, είπε μετά την πρώτη τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Μούρτζη ότι προκαλούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα, σημείωσε ότι την επιστολή δεν την είχαν λάβει οι δημοτικοί σύμβουλοι, χαρακτηρίζοντας ως ανησυχητικά αυτά που είπε ο κ. Δημήτρης Μούρτζης.
 
Ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους υδρομεταφορείς και ότι σε email που έλαβε ως απάντηση για το κόστος της μεταφοράς (των τριάντα ημερών) ανερχόταν στα 2.30 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, ενώ η μελέτη της ετήσιας και αυτής της απευθείας ανάθεσης για τις τριάντα ημέρες είναι 1.90 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.
 
Τοποθετήσεις έκαναν εκ νέου οι κ. Παναγιώτης Κουκούλης, Δημήτρης Μούρτζης και στη συνέχεια ο κ.  Φίλιππος Τζίτζης ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα μείζον, λέγοντας ότι "μπορεί στις 9 του μηνός να έχουμε θέμα με το νερό".
 
Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς ανάμεσα σε άλλα συμπλήρωσε ότι: "Εάν όλα τα κόστη πέφτουν και κάποιος μας ζητάει να πάμε στα 2.30 συν ΦΠΑ, από 1.90. Ας έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να το συζητήσουμε. Το να ζητάει 700.000 ευρώ για μια μεταφορά 105.000 ευρώ, φαντάζεστε ότι μιλάμε για 7 ευρώ το κυβικό".
 
Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊούκαι μάλιστα την στιγμή που η Αίγινα παραμένει απομονωμένη λόγω των περιορισμών στην ακτοπλοΐα. Κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί αν οι απαιτήσεις για νερό αυξηθούν και παράλληλα σταματήσει η μεταφορά.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png