Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε χθες το μεσημέρι ο βουλευτής της Α' Πειραιά και Νήσων της ΝΔ κ. Κώστας Κατσαφάδος, σχετικά με την υπόθεση της απόθεσης βυθοκορημάτων στον Σαρωνικό. Ο κ. Κατσαφάδος, συμμετείχε το πρωί της Δευτέρας μαζί με τους βουλευτές της Α' Πειραιά και Νήσων όλων των κομμάτων, στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μόραλης. Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πειραιάς για όλους", Νίκος Μπελαβίλας, το προεδρείο της Α' Δημοτικής Κοινότητας και ο επικεφαλής της παράταξης "Πειραιάς-Πόλη Πρότυπο", Νίκος Βλαχάκος.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κώστα Κατσαφάδο.
Σε ερώτηση για την τοξικότητα των βυθοκορημάτων και την ενδεχόμενη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν στον περιβάλλον ο κ. Κατσαφάδος απάντησε: "Προφανώς όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ούτε χημικός ούτε περιβαλλοντολόγος. Αυτό το οποίο, από την πρώτη στιγμή όταν προέκυψε, αυτή η αναστάτωση κι αυτή η αγωνία από πλευράς των πολιτών είτε στην ακτή της Πειραϊκής είτε και της Αίγινας, εγώ συνομίλησα με τους υπευθύνους των δύο αρμοδίων υπουργείων, τόσο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπάρχει λοιπόν μία μελέτη από το Πολυτεχνείο, που λέει σε σχέση με τα βυθοκορήματα ότι δεν μολύνουν το περιβάλλον.Από εκεί και πέρα υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία με ότι έχει να κάνει με τα βυθοκορήματα και την εναπόθεσή τους σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτή η περιοχή χαράσσετε από από το Γενικό Επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετέχει και το Λιμενικό σε ότι έχει να κάνει με τον έλεγχο και τον βυθοκορημάτων, της ποιότητας των βυθοκορημάτων δηλαδή αν είναι τοξικά ή όχι και για το που πηγαίνουν τα συγκεκριμένα βυθοκορήματα.
Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε σε αυτή την ευρεία σύσκεψη ήταν ότι θα αποστείλουμε μία επιστολή και θα κάνουμε μία ερώτηση οι βουλευτές, ούτως ώστε να υπάρχει με σαφήνεια μία απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία για την ποιότητα των βυθοκορημάτων και για την ασφάλεια του τόπου στον οποίο πηγαίνουν και τα εναποθέτουν", είπε ο κ. Κατσαφάδος.
Άρα θα έχετε μια απάντηση τις επόμενες μέρες;
"Θα έχουμε μια απάντηση τις επόμενες μέρες, σας λέω ότι υπάρχει μελέτη του Πολυτεχνείου, δεν πρέπει να διασπείρουμε και να δημιουργούμε ανησυχία στον κόσμο εκεί που δεν υπάρχει. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, μετά από την συνεννόηση την οποία είχαμε και μετά από την επίσκεψη με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο την Παρασκευή το μεσημέρι με άλλους συνεργάτες του, αυτό το οποίο έχει διαπιστωθεί είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος σε σχέση με την δημόσια υγεία και σε σχέση με τον περιβάλλον. Αλλά θα κάνουμε και το ερώτημα επίσημα, ούτως ώστε να έχουμε μία επίσημη απάντηση.
Για την περιοχή στην οποία πηγαίνουν τα βυθοκορήματα τα οποία βγαίνουν, εκεί που γίνονται οι εργασίες στο λιμάνι του Πειραιά, είναι μία απόφαση την οποία την παίρνουν σε συνεργασία το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι ένας χώρος τον οποίο τον έχει υποδείξει το Πολεμικό Ναυτικό, γιατί μόνο έτσι γίνεται και εκεί θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτως η άλλως μιλάμε για αδρανή υλικά και λένε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το περιβάλλον.
Παρόλα αυτά θα περιμένουμε και επισήμως, γιατί όλα αυτά που σας λέω είναι προφορικά. Η μελέτη του Πολυτεχνείου υπάρχει, σχετικά με την ποιότητα των βυθοκορημάτων", σημείωσε ο κ. Κώστας Κατσαφάδος.
Είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων;
"Δεν είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι μελέτη για την ποιότητα των βυθοκορημάτων, που λέει ότι υπάρχουν σε κάποια σημεία του λιμανιού του Πειραιά τοξικά βυθοκορήματα, που εκείνες οι περιοχές όμως, δεν έχουν σχέση με την οποία γίνονται τα έργα", απάντησε.
Μας έκανε μία δήλωση ο συνάδελφός σας ο βουλευτής κ. Δρίτσας, ότι τα έργα γίνονται στη εξωτερική πλευρά του λιμένα, όπου δεν υπάρχουν τοξικά ιζήματα, όμως στην εσωτερική πλευρά υπάρχουν.
"Έτσι ακριβώς όπως σας το είπε και ο κ. Δρίτσας, αυτό ακριβώς σας είπα κι εγώ. Ότι εκεί που γίνονται οι εργασίες αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις μελέτες που έχει κάνει και τον έλεγχο τον δειγματοληπτικό που έχει κάνει το Πολυτεχνείο, δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντολογικός και ότι δεν είναι τοξικά", τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.