Στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η υπόθεση των βυθοκορημάτων που απορρίπτονται στον Σαρωνικό.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η κοινή γνώμη το ζήτημα της απόρριψης βυθοκορημάτων στον Σαρωνικό. Στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, το μόνο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση  και  ανανέωση  της  Α.Π.104050/17-5-2006ΚΥΑ  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΟΛΠ Α.Ε. με εισηγήτρια την αντιπεριφερειάρχη κ.Στ. Αντωνάκου.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Να σημειώσουμε ότι στο μέτωπο των ανακοινώσεων για το ζήτημα των βυθοκορημάτων, το οποίο απασχολεί σοβαρή την κοινή γνώμη της Αίγινας ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης εξέδωσε χθες Δελτίο Τύπου, στο οποίο απαντώντας σε ανακοίνωση της κ. Ρένας Δούρου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
 
"Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ποτέ δεν είπε ψέματα στους πολίτες του Πειραιά. Κι έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους η διαχείριση κι απόθεση των βυθοκορημάτων  στη θάλασσα του Σαρωνικού. Αυτή την ξεκάθαρη θέση θα την διατυπώσουμε και στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , όπου θέμα συζήτησης είναι το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συνολικής επένδυσης της ΟΛΠ Α.Ε.

Η επίσημη θέση της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, όσον αφορά το έργο των βυθοκορήσεων, είναι να επιλεγεί η καλύτερη για την προστασία του περιβάλλοντος λύση όσον αφορά το χώρο απόθεσής τους, όσο κι αν κοστίζει. Γιατί οι άνθρωποι είναι πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα.

Η κα Δούρου, που σήμερα υποκριτικά καταγγέλλει την Περιφέρεια Αττικής για τον τρόπο που η ΟΛΠ Α.Ε. διαχειρίζεται τα βυθοκορήματα, ήταν η ίδια που ως Περιφερειάρχης Αττικής δεν έφερε καμία αντίρρηση κι επέτρεψε στον Υπουργό Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ το 2018,  να εγκρίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προέβλεπε ότι η ΟΛΠ Α.Ε. μπορεί να εναποθέτει εντός του Σαρωνικού τα βυθοκορήματα. Σήμερα η κα Δούρου φωνάζει υποκριτικά και καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα, όμως το 2018 «έκανε τον κινέζο».

Σε αντίθεση με την κα Δούρου, που χρησιμοποιεί το περιβάλλον ως σημαία ευκαιρίας λέγοντας διαρκώς ψέματα κι ανακρίβειες , η Διοίκηση Πατούλη μιλά με τους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας κι όχι «κινέζικα».
 
Στις 14 Μαΐου η κ. Ρένα Δούρου, επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Ζωής", είχε εκδώσει Δελτίο Τύπου που ανέφερε ότι: είναι εν γνώσει κυβέρνησης, Περιφέρειας, ΟΛΠ η μη αδειοδότηση του σε εξέλιξη έργου και ότι  από τις 10 Απριλίου γνωρίζουν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης και φυσικά ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά,  ότι το έργο των βυθοκορήσεων και το έργο επέκτασης Νότιου Προβλήτα δεν είναι αδειοδοτημένο. Τότε τους ενημέρωσε εγγράφως ο σύμβουλος τους, Ανεξάρτητος Μηχανικός παρακολούθησης των έργων ΟΛΠ "Hill International" και τους προειδοποίησε για το πρόβλημα και τις καθυστερήσεις που θα προκύψουν.
 
Την αποκάλυψη κάνει σήμερα, με Δελτίο Τύπου, η δημοτική παράταξη “Πειραιάς Για Όλους”, με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, που προσθέτει ότι : “αντί να ληφθούν υπόψη αυτά, ο μεν ΟΛΠ επέλεξε να ξεκινήσει το έργο εν μέσω πανδημίας χωρίς τις εγκρίσεις και να εκδίδει ανακοινώσεις ότι αυτό είναι καθόλα νόμιμο, ο δε Υπουργός ακολούθησε τη γραμμή του ΟΛΠ επιβεβαιώνοντας τη δήθεν νομιμότητα. Δυστυχώς για αυτούς και οι δύο διαψεύδονται όχι από εμάς, αλλά από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό και σύμβουλο τους, την "Hill International"'.

Σε ό,τι αφορά τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ η Δύναμη Ζωής έχει ζητήσει δύο φορές - στις 12 Φεβρουαρίου και στις 15 Απριλίου – με σχετικές της ερωτήσεις προς το προεδρείο το ΠΕ.ΣΥ, να έλθει το θέμα της συζήτησης και γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ, καθώς πρόκειται για “υψηλής σπουδαιότητας και προτεραιότητας θέμα”, εκείνη κωλυσιεργούσε. Αρχικά αποδεχόμενη το αίτημα και ύστερα, στις 10 Απριλίου, αποσύροντάς το από την ημερήσια διάταξη! Εντέλει, το βράδυ της Παρασκευής, 15 Μαΐου, η Διοίκηση ενημέρωνε για τη διεξαγωγή έκτακτης τηλε-συνεδρίασης του ΠΕ.ΣΥ, την Τετάρτη, 20 Μαίου, στις 15.30, με αποκλειστικό θέμα τη γνωμοδότηση της ΜΠΕ του ΟΛΠ, όπως ζητά εδώ και τρεις μήνες η Δύναμη Ζωής. Μάλιστα στην ερώτησή της η Δύναμη Ζωής έθετε το ρητορικό και κρίσιμο ερώτημα: “Είναι άξιο απορίας πως είναι δυνατόν να εκτελείται το έργο νομίμως και με όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ενώ δεν έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν έχει κατατεθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως σαφώς προκύπτει από το έγγραφο ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/94413/6038/01.11.2019 της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, το οποίο απαντά σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων”.
 
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για Όλους”, Νίκος Μπελαβίλας επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και του ζήτησε να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αποσυρθούν από την Πειραϊκή οι μαούνες των βυθοκορήσεων εντός της ημέρας. Η παράταξη καλεί επίσης τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να κινηθούν ταχύτατα προκειμένου να «σφραγίσουν» το εργοτάξιο του ΟΛΠ και να επιβάλλουν τα απαραίτητα πρόστιμα.
 
Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πειραιάς για όλους" Νίκος Μπελαβίλας εξέδωσε σήμερα Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει τα ακόλουθα: "Νέα επιστολή-βόμβα της “Hill International”: Ναι μεν τα έργα είναι "νόμιμα" αλλά η απόρριψη των βυθοκορημάτων στον Σαρωνικό απαιτεί έγκριση ΜΠΕ και Ειδικών Περιβαλλοντικών Όρων.
 
Αφού φαίνεται ότι ο ΟΛΠ και η Περιφέρεια Αττικής «τραβήξαν τα αυτιά» στον διεθνή τεχνικό οίκο “Hill International” που παρακολουθεί με βάση τον νόμο τα έργα του ΟΛΠ, ο όμιλος επανέρχεται με νέα διορθωτική επιστολή με α.π. PGR-00018.00-HILL-RA-GEN-LET-585/19.05.2020 προς τον κ. Γ.Πατούλη, τη ΡΑΛ και τον ΟΛΠ όπου λέει πως τα έργα έχουν μεν αδειοδότηση αλλά "σε κάθε περίπτωση η εν εξελίξει αξιολόγηση της ΜΠΕ του ΟΛΠ θα καθορίσει την τελική μέθοδο απόρριψης των "βυθοκορημάτων" και για αυτό σημειώνει στη συνέχεια ότι για το έργο των βυθοκορήσεων απαιτείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση!

Η μεν "Hill International" ως ανεξάρτητος διεθνής αξιολογητής έκανε το χατήρι στον Περιφερειάρχη, διορθώνοντας τη γκάφα της προηγούμενης αποκαλυπτικής επιστολής της, αλλά και πάλι κάλυψε τα νώτα της. Όμως ο ΟΛΠ συνεχίζει ακάθεκτος να ρίχνει παράνομα τις λάσπες στον Σαρωνικό, λίγες ώρες πριν αρχίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής", αναφέρει το Δελτίο Τύπου του κ. Μπελαβίλα.

Φωτογραφία "Αρχιπέλαγος".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png