Τι προβλέπει για την Αίγινα, το Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη Νησιωτική Χώρα.


Ουσιαστικά μία σειρά πρωτοκόλλων, η εφαρμογή των οποίων έχει ως στόχο να παραμείνει η Ελλάδα μία χώρα υγειονομικά ασφαλής, είναι το σχέδιο υπηρεσιών υγείας που ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Απομονώνοντας όσα παρουσιάστηκαν στο σχέδιο, ειδικά για την Αίγινα και σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το Κέντρο Υγείας Αίγινας θα είναι μία από τις δομές που θα βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα.
 
Ο ρόλος των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.Οµ.Υ.) θα είναι η διεξαγωγή διαγνωστικών μοριακών τεστ, καθώς και τεστ αντισωμάτων, κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κλειστές δομές. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 9 Κ.Οµ.Υ. ενώ 106 θα συγκροτηθούν σε άλλες νησιωτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι η Αίγινα.
 
Οι θαλάσσιες διακομιδές θα γίνονται με πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος ή με μέσα ιδιωτών, που υποδεικνύονται από το Λιμενικό Σώμα μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ. Η χρήση κάψουλας, ειδικού θαλάμου αρνητικής πίεσης, προβλέπεται τόσο για τις εναέριες, όσο και για τις πλωτές διακομιδές.
 
Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε:

Λεπτομερής αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλες τις δομές
Ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό
Ενίσχυση με ιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες
Συμβάσεις Ξενοδοχειακών Μονάδων με Ιατρούς (Υπ. Τουρισμού)
Εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας

Σε έκτακτες περιπτώσεις προβλέπονται:

Συμβεβλημένοι ιατροί ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον επισκέψεις
Ενεργοποίηση συμβάσεων με μπλοκάκι
Ενεργοποίηση περιφερειών για παροχή καταλυμάτων και σίτισης.

Στελέχωση για 24ωρη λειτουργία όλων των δομών στην νησιωτική χώρα.

Επίσης, προβλέπεται η διασύνδεση νησιών με συγκεκριμένα νοσοκομεία του κέντρου.