Από την 1η Ιουλίου στο Γενικό Λύκειο Αίγινας εγκαταστάθηκε φορητός σεισμογράφος από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την καταγραφή της σεισμικής δραστικότητας στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο και σε μέρος της Στερεάς Ελλάδας. Τοποθετήθηκαν σεισμογράφοι στο Ξυλόκαστρο, στο Αλεποχώρι, στην Θήβα και στην Αίγινα. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.
Για την αξία της εγκατάστασης του σεισμογράφου τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών του Γενικού Λυκείου Αίγινας, όσο και στην επιστημονική έρευνα και στην καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί μας, μίλησε στο Aegina Portal ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Πούντος. Έτσι, μετά τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που εγκαταστάθηκε στο ΓΕΛ μερικά χρόνια πριν, ο σεισμογράφος αποτελεί ένα δεύτερο σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα αξιοποιηθεί και στην εκπαίδευση των μαθητών.
Για την εγκατάσταση του σεισμογράφου, ο διευθυντής του ΓΕΛ κ. Γιάννης Πούντος δήλωσε μεταξύ άλλών: "Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από την θέση αυτή τον κ. Χουλιάρα, που είναι υπεύθυνος αυτού του προγράμματος. Πολλές φορές είχαμε συζητήσει για την τοποθέτηση σεισμογράφου στο σχολείο μας στο παρελθόν, βέβαια δεν εννοούσαμε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, έναν τέτοιο επαγγελματικό σεισμογράφο, αλλά έναν άλλο σεισμογράφο που θα αφορούσε περισσότερο την παιδαγωγική διαδικασία. Δεν έχουμε παραιτηθεί από αυτόν το στόχο, αλλά και έτσι μπορεί να λειτουργήσει ο σεισμογράφος αυτός σαν μια αφορμή, έτσι ώστε οι μαθητές μας να καταλάβουν τι στην πραγματικότητα είναι αυτός ο σεισμογράφος, πως δουλεύει, ποια τα οφέλη, τα οποία οφέλη δεν είναι μόνο παιδαγωγικά. Αυτή η καταγραφή των γεγονότων, των σεισμικών δραστηριοτήτων, θα συμβάλει ιδιαίτερα στην μελέτη της σεισμικότητας της περιοχής".
Μάλιστα, ο κ. Πούντος ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου θα γίνει μία μεγάλη διημερίδα, η οποία θα αφορά ακριβώς σε αυτές τις δυνατότητες και την λειτουργία του μετεωρολογικού σταθμού και του σεισμογράφου. Τέλος, ο διευθυντής του σχολείου αναφέρθηκε στην συμμετοχή του σχολείου σε ένα πρόγραμμα κατασκευής σεισμογράφων για εκπαιδευτικούς λόγους και επισήμανε ότι αυτή η δραστηριότητα του σχολείου "δεν ήρθε ουρανοκατέβατη, αλλά οικοδομήθηκε από τις σχέσεις που αναπτύξαμε με επιστήμονες, με επιστημονικά σωματεία και ερευνητικά κέντρα μέσα από τα Θερινά Σχολεία τα τελευταία χρόνια" είπε ο κ. Πούντος.
Για το link του σεισμογράφου στο ΓΕΛ της Αίγινας κάντε click εδώ.
Για το link του σεισμογράφου στο ΓΕΛ της Αίγινας κάντε click εδώ.