Γιάννης Σμαραγδής: "Ο Μανώλης Κοττάκης με έπεισε να κάνω γυρίσματα στην Αίγινα για την νέα μου ταινία Καποδίστριας".


Οι δηλώσεις του Μανώλη Κοττάκη στο Aegina Portal, σχετικά με τις ενέργειες που προγραμματίζονται για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην Αίγινα, δημιούργησαν θετικό κλίμα και υψηλές προσδοκίες. Μία από αυτές αφορούσε στην νέα ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Ο σκηνοθέτης, που έχει δημιουργήσει μία ξεχωριστή σχέση με το νησί και τους κατοίκους του, με σημερινή δήλωσή του στο Aegina Portal αναφέρθηκε στην "συγκινητική επιμονή" του Μανώλη Κοττάκη να γίνουν γυρίσματα στην Αίγινα:

"Δεν πάει πολύς καιρός που βρέθηκα στην Αίγινα κάνοντας γυρίσματα στον Μητροπολιτικό Ναό του νησιού, εκεί όπου έγινε η ορκωμοσία του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας μας μετά την Επανάσταση, του βαθιά θρησκευόμενου Ιωάννη Καποδίστρια. Το γύρισμα αυτό αποτελεί μέρος ενός πρωτότυπου ντοκιμαντέρ με τίτλο Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια που είναι μια ευγενική ανάθεση της οικογένειας Στασινόπουλου και το οποίο θα προβληθεί πριν από την ταινία, μέσα στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
 
Έδωσα μια συνέντευξη στην διακεκριμένη δημοσιογράφο Σίλα Αλεξίου, όπου της ανέφερα ότι δεν ήταν μέσα στις προθέσεις μου να κάνω γύρισμα στην Αίγινα, προσπαθώντας να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό της υπερπαραγωγής αυτής όσο πιο χαμηλά γίνεται.
 
Στα μέρη μου λένε "μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις"… Προέκυψε, λοιπόν, η ανάληψη των εκδηλώσεων στο νησί της Αίγινας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με επικεφαλής τον αγαπητό μου φίλο Μανώλη Κοττάκη! Η συγκινητική επιμονή του να γίνουν γυρίσματα στην Αίγινα με έπεισε να συμπεριλάβω τελικά το όμορφο νησί στα γυρίσματα της ταινίας "Καποδίστριας". Και έτσι μια μεγάλη αποθεωτική σκηνή εορταστικού χαρακτήρα το έτος 1829 των Ελλήνων επαναστατών με τον Ιωάννη Καποδίστρια, θα γίνει στον Ναό της Αφαίας, ενώ το είχα προγραμματίσει για αλλού.
 
Όπως ίσως γνωρίζετε, έχω προσωπικά μια ειδική σχέση με τον Ναό της Αφαίας, αφού και στις δυο προηγούμενες μου ταινίες Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι και Καζαντζάκης, έκανα γυρίσματα σε αυτό τον πανέμορφο ναό. Με "πίεσε" ο Μανώλης Κοττάκης και μου βγήκε σε καλό, γιατί δημιουργώ πια μια σταθερή παράδοση με αυτό τον Ναό!!!
 
Υποσχέθηκα, μάλιστα, στον φίλο μου τον Μανώλη ότι όταν με το καλό γίνει η ταινία, να κάνουμε κάτι πολύ ειδικό στην Αίγινα που θα συνάδει με την προσωπική μου σχέση με τον Ναό της Αφαίας.
 
Έτσι, γυρίσματα για την ταινία στην Ελλάδα θα γίνουν και στην Αίγινα, όπως και στην Κέρκυρα, στο Ναύπλιο, στην Ύδρα, στη Μάνη και στο Σούνιο, εκτός βεβαίως από τα γυρίσματα στη Ρωσία, την Ελβετία και την Αυστρία.
 
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι αυτή η ταινία «εθνικής σημασίας» -κατά τη γνώμη μου- θα επιδιώξει να είναι συμφιλιωτική και αισιόδοξη, μια ταινία Αγάπης, και επιπλέον θα αναδείξει αυτό τον μεγάλο Έλληνα, τον μεγαλύτερο Έλληνα πολιτικό μετά τον Περικλή που αγαπήθηκε όσο κανένας Έλληνας πολιτικός στη νεότερη Ελλάδα.
 
Αυτή η ταινία Αγάπης γίνεται γιατί αλλοίμονό μας αν δεν αγαπάμε τους καλύτερούς μας – όπως βεβαίως είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας – γιατί τότε κινδυνεύουμε να αφανιστούμε…και δεν το αξίζουμε… Είμαστε μεγάλος λαός για να μας συμβεί κάτι τέτοιο…"


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png