H Άννα Γεραλή θυμάται τις πρώτες στιγμές του Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας και όσα την ενέπνευσαν να το δημιουργήσει.

 
Σε λίγες ώρες το 10 Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας θα σηκώσει την αυλαία του και θα υποδεχθεί τους φίλους του που το στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος το Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας κλείνει δέκα χρόνια παρουσίας και προσφοράς στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού, ένας θεσμός που γεννήθηκε σε δύσκολες συνθήκες αλλά κατάφερε να μεγαλώσει, να εξελιχθεί και να γίνει ένας ισχυρός πολιτιστικός πυλώνας της Αίγινας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε αυτή την γιορτινή στιγμή το πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκινά με μία μεγάλη κυρία του θεάτρου, μία ηθοποιό και σκηνοθέτη, της οποίας η Αίγινα της οφείλει πολλά. Είναι η Άννα Γεραλή που λίγες ώρες πριν την έναρξη ενός επετειακού φεστιβάλ, μίλησε στο Aegina Portal για τις πρώτες στιγμές του Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας και όσα την ενέπνευσαν να το δημιουργήσει, εκείνη και οι συνεργάτες της στην Επιτροπή Θεάτρου που στήριξαν το όλο εγχείρημα. Μίλησε για τους λόγους που την οδήγησαν στην αποχώρησή της μετά την δεύτερη χρονιά του φεστιβάλ, αλλά και την τιμητική πρόταση της προέδρου της ΚΕΔΑ κ. Μαίρης Κουκούλη και της Επιτροπής να επιστρέψει, ανοίγοντας τούτο το επετειακό πρόγραμμα με μία δική της παράσταση.
 
Θα ήταν μονοδιάστατο αν σκεφτόταν κανείς την Άννα Γεραλή μόνο ως δημιουργό αυτού του θεσμού. Ή Άννα Γεραλή ασχολήθηκε με πάθος με τα θεατρικά πράγματα του νησιού. Δίδαξε, σκηνοθέτησε, έπαιξε σε παραστάσεις, προώθησε με ζήλο τον πολιτισμό, συμμετείχε ή διοργάνωσε εκδηλώσεις για την παρουσίαση βιβλίων, θεατρικών έργων και ποίησης, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συλλόγου Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας του οποίου οι θεατρικές παραστάσεις του σχήματος που δημιούργησε παρουσίασε εξαιρετικές δουλιές, συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δράσεις, ενώ με την λαχειοφόρο αγορά ενός από τα κουρσάρικα καράβια του αείμνηστου Συράκου Δανάλη κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα για την τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων στο Δημοτικό Θέατρο της Αίγινας. Αυτά και πολλά ακόμη!
 
"Χαίρομαι πάρα πολύ, που ύστερα από τόσα χρόνια είμαι πάλι εδώ σε αυτή την αγαπημένη μου Αίγινα, όπως πάντα, την Αίγινα που από μικρό παιδί από πέντε χρονών, μεγάλωσα τα καλοκαίρια μου με τους γονείς μου, με τους φίλους μας. Είναι πολύ συγκινητικό ύστερα από δέκα χρόνια να γιορτάζουμε φέτος την δεκαετία του Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Είχα την τύχη και την χαρά να το σκεφτώ, να το κάνω πραγματικότητα μαζί με τους συνεργάτες μου βέβαια με την έγκριση του τότε δημάρχου του κυρίου Σακκιώτη. Δεν μπορώ να πω ότι όλα ήταν ανθηρά και ρόδινα, κάθε αρχή είναι και δύσκολη και φυσικά δεν υπήρχε πολύ μεγάλη δυνατότητα οργάνωσης" , λέει η Άννα Γεραλή.
 
"Σκέφτηκα ότι έχουμε ένα πάρα πολύ ωραίο φεστιβάλ μουσικής που κάνει η κυρία Ντόρα Μπακοπούλου και πραγματικά είναι κάτι που είμαστε όλοι περήφανοι που γίνεται στο νησί μας και σκέφτηκα ότι γιατί μην υπάρχει και ένα αντίστοιχο ποιοτικό φεστιβάλ θεάτρου στην Αίγινα. Υπάρχει τόσος κόσμος που ενδιαφέρεται και οι ντόπιοι και οι ξένοι, έχουμε πάρα πολλούς τουρίστες. Η επιτυχία του φεστιβάλ της Μπακοπούλου έδειξε ότι υπάρχει κοινό που πραγματικά μπορεί να στηρίξει ένα ουσιαστικά ποιοτικό θέατρο, που βεβαίως είναι καλοκαιρινό, που βεβαίως έχει όλες τις δυνατότητες να ψυχαγωγήσει με την καλή έννοια της ψυχαγωγίας".
 
"Η αλήθεια είναι ότι όπως κάθε πράγμα που γίνεται μέσα από μία τυχαία έμπνευση, μάλλον τυχερή, έχει πάρα πολλές δυσκολίες, αλλά έχει και την χαρά του πρωτόγνωρου" τονίζει η ηθοποιός
 
Έτσι το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας ξεκινά στις 15 Ιουλίου 2011 (σ.σ. εκ παραδρομής ανέφερε το 2010). Ποιος άραγε θα ξεχάσει την Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ να διαβάζει ποίηση στο τέλος της παράστασης "Κώδικας Χαμουραμπί" μπροστά από το εμβληματικό κτήριο του Κυβερνείου!
 
Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά εκείνη την πρώτη χρονιά και η επιτυχία φέρνει περισσότερες παραστάσεις την δεύτερη "Φυσικά όλη αυτή η δουλειά ήταν αφιλοκερδής από όλους μας, από όλη την Επιτροπή Θεάτρου και από εμένα φυσικά, εννοείται.  Και έτσι ήταν πραγματικά ένα δώρο που κάναμε όλοι και η διοίκηση του δήμου και η επιτροπή, εμείς όλοι για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε αυτή την ιστορία, να γίνει θεσμός, παρόλο που ήταν μόνο δύο χρόνια και να μπορέσει να συνεχιστεί έτσι όπως θα θέλαμε. Βέβαια στο τέλος της δεύτερης χρονιάς, αφού είχε τελειώσει το φεστιβάλ υπήρχε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με την διοίκηση της ΚΕΔΑ" λέει Άννα Γεραλή.
 
Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε παραίτηση της ίδια και τους συνεργάτες της. "Το φεστιβάλ πέρασε την επόμενη χρονιά σε άλλα χέρια. Δεν μπορώ να πω τίποτα για τα επόμενα χρόνια, δεν τα παρακολούθησα, ήμουν πάρα πολύ στενοχωρημένη και θυμωμένη, βλέπω όμως και πρέπει να το παραδεχθώ αυτό και πρέπει να το χαρώ, ότι αυτή η ιστορία κατάφερε να κρατήσει και να φτάσει τα δέκα χρόνια. Αυτό δεν είναι λίγο και πιστεύω ότι κάθε χρόνο υπάρχει μεγαλύτερη βελτίωση και στο τρόπο που αντιμετωπίζεται το ίδιο το φεστιβάλ και από τον δήμο και από την ΚΕΔΑ και κυρίως μαθαίνουν και πιστεύω κάποια στιγμή θα μπορεί να είναι ένα φεστιβάλ θα έχει και μία άποψη". 
 
"Με μεγάλη χαρά ομολογώ δέχθηκα την πρόταση της προέδρου της ΚΕΔΑ κ. Μαίρης Κουκούλη και της Επιτροπής Θεάτρου που ασχολείται με την διοργάνωση του φεστιβάλ,  να ξεκινήσω εγώ το φετινό επετειακό  φεστιβάλ και σκέφθηκα ότι θα ήταν ωραία να κάνουμε μία δωρεάν παράσταση για τους φίλους του Αιγινήτες και το κοινό μας, τους ανθρώπους που ζουν εδώ και που ενδιαφέρονται για το θέατρο".
 
Για το φετινό πρόγραμμα, εκτίμησε ότι ο κόσμος θα πάει να δει τις παραστάσεις γιατί οι φετινές παραστάσεις είναι πολύ καλές και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος λόγω των μέτρων του κορονοϊού.
 
Το φεστιβάλ ξεκινά σήμερα Σάββατο στις 21:15 στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου με την θεατρική παράσταση "Όλια μια ψυχούλα" των 'Αντον Τσέχωφ και Γκαμπριέλ Αρού με την Άννα Γεραλή. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η Άννα Γεραλή αφιερώνει την παράσταση στην Έλλη Λαμπέτη που πρώτη ερμήνευσε τον συγκεκριμένο θεατρικό ρόλο.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png