Μπορεί η χρονιά φέτος να είναι μέτρια, όμως η ποιότητα του καρπού είναι καταπληκτική, λέει ο κ. Παναγιώτης Μούρτζης, που ασχολείται για περισσότερα από τριάντα χρόνια με την καλλιέργεια και την επεξεργασία του φιστικιού. Το Aegina Portal βρέθηκε χθες στο κτήμα Μούρτζη, καταγράφοντας το ξεκίνημα της φετινής συγκομιδής. Οι εργασίες γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι εργάτες μετακινούν ανάμεσα στις φιστικιές τα μεγάλα πανιά και στην συνέχεια "ρίχνουν" τον καρπό με τα ξύλα τους από τα κλαδιά. Όλα γίνονται κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Οι κινήσεις είναι σβέλτες και απαιτούν καλή συνεργασία.
"Εύχομαι σε όλους τους παραγωγούς της Αίγινας να έχουν μία καλή σοδιά. Αν και η φετινή χρονιά είναι μέτρια, το φιστίκι πιστεύω το βοήθησαν οι τελευταίες καιρικές συνθήκες και όπως βλέπετε είναι καταπληκτικό! Το εύχομαι σε όλους του παραγωγούς αυτό" λέει ο κ. Παναγιώτης Μούρτζης και επισημαίνει ότι η πολύ καλή ποιότητα οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες και στο αργιλώδες έδαφος.
Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο. Τα σακιά γεμίσουν από τον υπέροχο καρπό της φιστικιάς και τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο δημιουργώντας μία υπέροχη εικόνα, μέχρι τη στιγμή που η διαδικασία της επεξεργασίας θα φτάσει στο τέλος της και οι λάτρεις του φιστικιού θα το απολαύσουν στο παραδοσιακό παντοπωλείο που διατηρεί η οικογένεια στην παραλία, στην οδό Παναγιώτη Ηρειώτη 57.