Man of God. Τα γυρίσματα στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας - Αγίου Νεκταρίου. Η σκηνοθέτης Γιελένα Πόποβιτς και ο ηθοποιός Αλεξάντερ Πετρόφ μιλούν για την πολυαναμενόμενη ταινία.


Εκείνη η σκηνή της απόλυτης σιωπής στο δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου κράτησε όσο μια ανάσα, όσο διαρκεί ένα φωτογραφικό κλικ, ήταν όμως ικανή να γεμίσει τον ευλογημένο χώρο με συναισθήματα ευτυχίας, να ζεστάνει την ψυχή, να γεμίσει τα μάτια με δάκρυα χαράς. Πόσο υπέφερε αυτός ο άνθρωπος, πόσο συκοφαντήθηκε, πόσο πόνεσε.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης της Αίγινας, είχαν χθες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τα γυρίσματα της ταινίας Man o God (άνθρωπος του Θεού) μιας μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής για την ζωή του Αγίου Νεκταρίου. Τα γυρίσματα γίνονται στην Μονή της Αγίας Τριάδος. Το μέγεθος της παραγωγής είναι εμφανές από τον εξοπλισμό, αλλά και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή. Κινούνται στο χώρο διακριτικά, ακολουθώντας τους μοναστηριακούς ρυθμούς της ησυχίας και της τάξης.
 
Άλλωστε την στιγμή που φτάσαμε βρισκόταν σε εξέλιξη μία σκηνή ανάμεσα στον Άρη Σερβετάλη και τον Αλεξάντερ Πετρόφ, που υποδύεται τον Κώστα, έναν άνθρωπο που στηρίζει τον Άγιο Νεκτάριο μέχρι το τέλος της ζωής του. Ένας από τους υπευθύνους μας ζήτησε να καθίσουμε πίσω από ένα μόνιτορ για να παρακολουθήσουμε την σκηνή και μας έδωσε ακουστικά για να ακούμε τους διαλόγους των ηθοποιών, πράγμα χρήσιμο γιατί έτσι γεννήθηκαν μερικές ακόμη ερωτήσεις για το έργο.
 
Στην συνέχεια γνωρίσαμε την Γιελένα Πόποβιτς, που εκτός από παραγωγός είναι η σκηνοθέτης και η σεναριογράφος της ταινίας. Στο πρόσωπό της και στις κινήσεις της μπορεί να διακρίνει κανείς έναν άνθρωπο με ήρεμη δύναμη. Από τη συζήτηση που ακολούθησε καταλαβαίνουμε ότι η πίστη γι' αυτό που κάνει έχει βάθος και πηγάζει από την εσωτερική της ισορροπία. Για λίγο, είχαμε την χαρά και την ευλογία να βρεθεί κοντά μας η ηγουμένη του μοναστηριού μοναχή Τιμοθέη. Επίσης, γνωρίσαμε τον ηθοποιό Αλεξάντερ Πετρόφ, που ήταν φανερά ενθουσιασμένος με το ρόλο του Κώστα που υποδύεται στην ταινία.
 
Μαζί με τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης ήταν η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη, που η βοήθειά της ήταν πολύτιμη, αφού έπαιξε ένα συνδετικό ρόλο στην συνέντευξη που ακολούθησε, υποβάλλοντας τις ερωτήσεις.
 
Μαίρη Κουκούλη: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε εδώ να γυρίζετε μια ταινία για τον Άγιο Νεκτάριο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πνευματική φυσιογνωμία για όλους εμάς. Τι είναι εκείνο που σας ώθησε να σκεφτείτε να κάνετε μια ταινία για τον Άγιο Νεκτάριο;

Γιελένα Πόποβιτς: Εμπνεύστηκα αφού πρώτα διάβασα για Εκείνον. Ήταν το 2012. Στην πραγματικότητα διάβασα στη μητρική μου γλώσσα, τη σερβική, την ιστορία για Εκείνον και σκέφτηκα ότι ήταν μια ιστορία που άξιζε να ειπωθεί και που θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως της πίστης ή της θρησκείας τους. Εγώ είμαι χριστιανή ορθόδοξη. Αλλά σκέφτηκα πως θα ήταν μια ωραία ιστορία για τους ανθρώπους όλου του κόσμου, να ακούσουν για τον Άγιο και για τους αγώνες και για την πίστη του. Και ιδιαίτερα στους καιρούς που ζούμε, που είναι δύσκολοι καιροί, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ιστορίες ικανές να εμπνεύσουν, ιστορίες που μπορούν να δώσουν ελπίδα και να σε βοηθήσουν να συνεχίσεις.

Μαίρη Κουκούλη: Οι Σέρβοι πιστεύουν πολύ στον Άγιο Νεκτάριο. Στη γιορτή του στις 9 Νοεμβρίου έρχονται στην Αίγινα πολλοί Σέρβοι.

Γιελένα Πόποβιτς: Εγώ έζησα εκτός Σερβίας για πολλά χρόνια. Έμεινα 20 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ναι, έμαθα για Εκείνον όταν πήγα στη Σερβία και γνωρίζω ότι όλοι μου οι φίλοι αγαπούν τον Άγιο και ότι είναι ιδιαίτερα γνωστός στη Σερβία όπως και στη Ρωσία. Πολλοί Σέρβοι και Ρώσοι γνωρίζουν τον Άγιο.

Μαίρη Κουκούλη: Η ταινία πρόκειται να ολοκληρωθεί; Ποια είναι η διαδικασία (που μένει να ακολουθηθεί);

Γιελένα Πόποβιτς: Ναι, η ταινία πρόκειται να ολοκληρωθεί, δόξα τω Θεώ.

Μαίρη Κουκούλη : Και τον Άγιο Νεκτάριο.

Γιελένα Πόποβιτς: Φυσικά, και τον Άγιο Νεκτάριο. Αυτός είναι ο βασικός παραγωγός μου, ο Άγιος Νεκτάριος, και Τον ευχαριστώ για όλα.  Και δεν αστειεύομαι όταν το λέω αυτό, γιατί όλη αυτή η διαδικασία ήταν ένα θαύμα από την αρχή και υποθέτω ότι έτσι έπρεπε να συμβεί. Δεν μπορώ να πω ότι έκανα τίποτα, μπορώ να πω μόνο δόξα τω Θεώ για αυτό.

Αλεξάντερ Πετρόφ: Ο Άγιος Νεκτάριος για εμένα, για τον χαρακτήρα μου δηλαδή, είναι σαν πατέρας, παραπάνω από πατέρας. Η σχέση μας βασίζεται στην αγάπη πατέρα και γιου. Ναι, είναι μια σχέση για την αγάπη. Είναι κάτι τεράστιο. Είναι παραπάνω από αγάπη. Είναι πολύ σημαντικός χαρακτήρας στο σενάριο, νομίζω.
Πόποβιτς: Ναι, είναι ο Κώστας, όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Κώστας. Είναι ο δεύτερος βασικότερος ρόλος στην ταινία. Όχι μόνο βοηθός του Άγιου αλλά και συμπαραστάτης ως το τέλος της ζωής Του.

Αλεξάντερ Πετρόφ: Και φίλος και γιος.

Μαίρη Κουκούλη : Θα μπορούσατε να επαναλάβετε, άκουσα μια δική σας φράση και του Άρη Σερβετάλη που υποδύεται τον Άγιο Νεκτάριο, τον ρωτήσατε πώς πηγαίνει στην εκκλησία όταν τόσα (άσχημα) πράγματα του συμβαίνουν και σας αποκρίθηκε, όπως κατάλαβα, ότι νοιάζεται για την εκκλησία, για τον Θεό, όχι για τους λειτουργούς του, που είναι άνθρωποι. Κάπως έτσι ειπώθηκε. Θα μπορούσατε να επαναλάβετε τη φράση;

Αλεξάντερ Πετρόφ: Όχι, όχι (!).

Γιελένα Πόποβιτς: Ο Άγιος Νεκτάριος λέει “αλίμονό μου αν η πίστη μου στηριζόταν στους ανθρώπους”, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άγγελοι στην εκκλησία, υπάρχουν άνθρωποι στην εκκλησία, και η πίστη μας δε θα έπρεπε να στηρίζεται σε τίποτα, αλλά να είναι μια προσωπική σχέση με τον Θεό.

Μαίρη Κουκούλη : Υπέροχη φράση. Νομίζω ότι συνοψίζει το νόημα όλης της ταινίας.

Γιελένα Πόποβιτς: Το ίδιο πιστεύω και εγώ. Χαίρομαι που το εντοπίσατε.

Μαίρη Κουκούλη: Διαλέξατε τον Άρη Σερβετάλη (για τον πρωταγωνιστικό ρόλο).

Γιελένα Πόποβιτς: Όπως όλα τα πράγματα σ’ αυτή την ταινία, νομίζω ότι ήταν γραφτό να γίνει έτσι. Δεν τον ήξερα, μου τον πρότειναν. Κάποιος άλλος ηθοποιός προοριζόταν για το ρόλο στην αρχή. Όταν τον συνάντησα κατάλαβα ότι ήταν ο κατάλληλος για το ρόλο.

Μαίρη Κουκούλη : Όχι λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης.

Γιελένα Πόποβιτς: Για τη συνολική παρουσία του. Είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός.

Μαίρη Κουκούλη: Όντως είναι ένας εξαίρετος ηθοποιός.

Γιελένα Πόποβιτς: Έχει μεγάλη πίστη και αυτό, ξέρετε, δείχνει ότι ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να υποδυθεί το ρόλο. Εγώ απλά τον είδα (και κατάλαβα). Είμαι ευγνώμων και ευτυχής που έγινε έτσι.

Μαίρη Κουκούλη: Μπορούσε να διαβάσει μεταξύ των στίχων, και…

Γιελένα Πόποβιτς: Για αυτό το ρόλο χρειάζεσαι κάποιον που, ακόμα και αν δε μιλά, να σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος. Διαφορετικά το πράγμα δεν πρόκειται να δουλέψει.

Μαίρη Κουκούλη : Σας ευχαριστώ.

Πόποβιτς – Πετρόφ: Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.
 
Μετά την συνέντευξη και κάποιες σύντομες φωτογραφίες, φύγαμε από το μοναστήρι ενθουσιασμένοι από τα όσα ακούσαμε, αλλά κυρίως γιατί αισθανθήκαμε ότι το μήνυμα αυτής της ταινίας θα δώσει ελπίδα, κουράγιο και δύναμη στους ανθρώπους που θα την δουν.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην ταινία "Man Of God" πρωταγωνιστούν επίσης ο Μίκι Ρουρκ, ενώ το εξαιρετικό καστ αποτελείται από τους: Νικήτα Τσακίρογλου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννη Στάνκογλου, Τόνια Σωτηροπούλου, Μάνο Γαβρά, Αλεξάντερ Πετρόφ και άλλους γνωστούς ηθοποιούς.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png