Εγκρίθηκε μελέτη για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού.


Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εγκρίθηκε μελέτη για την αποκατάσταση και την ενίσχυση του Ι.Ν Τιμίου Σταυρού και την εκτέλεση των σχετικών εργασιών:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



1. Να γίνει καθαίρεση των σαθρών επιχρισμάτων και αρμολογημάτων εσωτερικά και εξωτερικά, καθαρισμός των αρμών και εφαρμογή νέων κονιαμάτων συναφών χαρακτηριστικών με τα υπάρχοντα. Όλες οι συνθέσεις των κονιαμάτων - αρμολογήματος και επιχρισμάτων - θα επιλεγούν μετά από τις σχετικές δειγματοληψίες και αναλύσεις, σε συνεργασία με τη ΔΑΒΜΜ και δεν θα γίνει χρήση τσιμεντοκονίας.
2. Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών θα λαμβάνονται υπόψη οι οικοδομικές φάσεις, που τυχόν θα προκύψουν μετά τις καθαιρέσεις και θα διακρίνονται μεταξύ τους, και θα αποτυπώνονται καθ’ υπόδειξη της ΔΑΒΜΜ και της ΕΑΠΝ.
3. Μετά τις εργασίες αρμολόγησης στο εσωτερικό του ναού, να ακολουθήσει εφαρμογή επιχρίσματος, εφόσον προηγηθεί οριοθέτηση των περιοχών που διασώζουν κονίαμα ζωγραφικής προετοιμασίας και σε πάχος όμοιο με αυτό.
4. Να διερευνηθεί η πιθανότητα της αποκατάστασης του φραγμένου ανοίγματος.
5. Ο φωτισμός θα γίνει με φωτιστικό τύπου πολυκάνδηλου χειροποίητου. Στο Ιερό Βήμα μπορεί να τοποθετηθούν μικρά φωτιστικά (spots), σε μη ορατό σημείο, όπου θα τοποθετηθεί και ο πίνακας.
6. Πριν από την έναρξη των αναστηλωτικών εργασιών θα ληφθούν εάν κριθεί αναγκαίο επιτόπου στο έργο μέτρα προστασίας των σωζόμενων τμημάτων των τοιχογραφιών του μνημείου και συγκεκριμένα:

α. Διερεύνηση των ορίων των σωζόμενων τμημάτων των τοιχογραφιών και κατασκευή περιμετρικών ζωνών αντιστήριξης των ορίων με κονίαμα.
β. Ήπιος επιφανειακός καθαρισμός για την αφαίρεση των διαλυτών ρύπων και των επικαθήσεων σκόνης, για την αποφυγή του εγκλεισμού τους στη φάση των στερεωτικών εργασιών.
γ. Προληπτική στερέωση της ζωγραφικής επιφάνειας, όπου κριθεί απαραίτητο.
δ. Τοπική στερέωση του υποστρώματος στις περιοχές με έντονες αποκολλήσεις και εξάρσεις, όπου κριθεί αναγκαίο, επί τόπου στο έργο.
ε. Προληπτική προστασία με στεφανώματα στις τοιχογραφίες, όπου κριθεί αναγκαίο, επί τόπου στο έργο.

7. Να μην υλοποιηθεί η πρόταση ανακατασκευής του κελιού νοτιοανατολικά του ναού λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν ασφαλή τεκμήρια για τη μορφολογική του αποκατάσταση.
8. Η πλήρωση του εξωρραχίου να γίνει με διαβαθμισμένα αδρανή.
9. Οι ελκυστήρες να τοποθετηθούν στο κεντρικό σφενδόνιο ο ένας και εκατέρωθεν αυτού ο ανατολικός στο ανατολικό σφενδόνιο και ο δυτικός σε απόσταση περίπου 10 εκ. από τον δυτικό τοίχο του κυρίως ναού.
10. Κατά την υλοποίηση των προτεινόμενων εργασιών αποκατάστασης θα συνεκτιμηθεί και η μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού από τη ΔΣΑΝΜ με την οποία οι υπεύθυνοι του έργου πρέπει να έρθουν σε επαφή.

Οι εργασίες θα γίνουν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png