Σε κτήμα που βρίσκεται στην περιοχή "Φάρος" στη Αίγινα, τοποθετήθηκε σταθμός που αποτελείται από σύγχρονες συσκευές για τη μέτρηση και την καταγραφή της εκπομπής αέριων του θερμοκηπίου. Πρόκειται για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: "Καινοτόμες Τεχνολογίες για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στο αγροτικό τομέα της Μεσογείου" με το ακρωνύμιο ClimaMED.
Είναι ένα Ευρωπαϊκό έργο που υλοποιείται με τη συμβολή του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2018 και θα διαρκέσει τουλάχιστον 4,5 χρόνια έως 31 Δεκεμβρίου 2022. Στο έργο συμμετέχουν φορείς όπως το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πολυτεχνείο Κρήτης (TUC), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλοι.
"Αυτό είναι μία συνεισφορά του συλλόγου να συμμετάσχει στην προσπάθεια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις οποίες τις βιώνουμε. Οι ενέργειές μας είναι άμεσα να συμπεριληφθούν στον ΕΛΓΑ οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή", είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Νίκος Αλυφαντής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας, δηλώντας ότι στόχος του συλλόγου είναι να βοηθήσει ένα έργο που λειτουργεί πιλοτικά και είναι πολύ θετικό για τις καλλιέργειες. Η ανακοίνωση του προγράμματος επρόκειτο να γίνει στο Φεστιβάλ Φιστικιού, το οποίο όμως ματαιώθηκε λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Ο κ. Αλυφαντής ελπίζει ότι στο επόμενο φεστιβάλ θα καταστεί δυνατόν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα αυτής της συμμετοχής.
Άλλωστε ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας έχει δραστηριοποιηθεί σε αυτό το πεδίο και στο παρελθόν. Τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 2019 διοργάνωσε ημερίδα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην καλλιέργεια και στην παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού. Μία από τις εισηγήτριες σε εκείνη την ημερίδα έκανε η Δρ. Μαρία Ντούλα από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, γνωστή στους καλλιεργητές της Αίγινας, καθώς ήδη από το 2012 επισκέπτεται το νησί λόγω του προγράμματος LIFE Agrostrat. Η εισήγησή της σε εκείνη την ημερίδα του Αγροτικού Συλλόγου είχε ως θέμα: "Οι αλλαγές στο κλίμα και τρόποι προσαρμογής και αντιμετώπισης".
"Σκοπός του έργου είναι να αναπτυχθεί μία νέα τεχνολογία η οποία θα επιτρέπει την μέτρηση των αερίων του θερμοκηπίου από τα χωράφια, σε επίπεδο χωραφιού, κάτι το οποίο είναι πολύ μεγάλη καινοτομία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά παγκόσμια" επισημαίνει η Δρ. Ντούλα και συνεχίζει: "Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακριβείς καταγραφές, ώστε να ξέρουμε τι συμβαίνει με τις εκπομπές αερίων από την γεωργία σε επίπεδο χωραφιού, μόνο μπορούμε να τις υπολογίσουμε, άρα ένα τέτοιο έργο μπορεί να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής γνωρίζοντας από που προκαλούνται οι αλλαγές και εφόσον τις γνωρίζουμε να μπορούμε να τις μετριάσουμε" τονίζει.
O Δρ. Γεώργιος Μπάρτζας εργάζεται στο Πολυτεχνείο της Κρήτης ως κύριος ερευνητής του προγράμματος Life ClimaMed. Οι ερευνητικές εργασίες στις οποίες συμμετέχει αποσκοπούν αρχικά στην μέτρηση και τον προσδιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω των αερίων που θερμοκηπίου, σε βασικές κυρίαρχες καλλιέργειες όπως είναι τα ελαιόδεντρα, τα αμπέλια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και φυσικά η φιστικιά.
"Σκοπός είναι να αναπτυχθεί ένα μεθοδολογικό μοντέλο πιστοποίησης των αγροτικών αυτών προϊόντων, έτσι ώστε να μετρήσουμε τις πραγματικές τιμές των προϊόντων των αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα, του οξειδίου του αζώτου και του μεθανίου στον αγρό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τα θερμά σημεία, δηλαδή τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι αγρότες, στην περίπτωση συγκεκριμένη στην Αίγινα, που έχουν υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις και μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα και στην συνέχεια με εστιασμένες πρακτικές να μειώσουμε όσο το δυνατόν αυτό το αποτύπωμα" τονίζει ο Δρ Μπάρτζας. Επίσης, επισημαίνει την προστιθέμενη αξία που δίνεται με αυτόν τον τρόπο στα προϊόντα και τις προσλαμβάνουσες δυνατότητες για το άνοιγμά τους σε καινούργιες αγορές, όπως είναι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Κυριάκος Λουράντος, είναι προϊστάμενος του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής και Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. "Το υπουργείο συμμετέχει στο Life ClimaMed γιατί βλέπει σε αυτό μία ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα εργαλείο, χάρις στο οποίο δεν θα εκτιμούμε πια τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις γεωργικές εκτάσεις, αλλά θα μπορούμε και να τις μετράμε με ακρίβεια. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να προγραμματίζουμε και τις δράσεις μας στον τομέα του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής" λέει ο κ. Λουράντος και παραθέτει μία σημαντική χρησιμότητα αυτού του εργαλείου, αφού θα δίνει στον αγρότη την δυνατότητα να πιστοποιήσει το προϊόν του ως ένα προϊόν μειωμένων εκπομπών.
Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Φιστικιού της Αίγινας κ. Μαριλένα Γιαννούλη βρίσκει συγκλονιστικό αυτόν τον τρόπο για τον έλεγχο της πρωτογενούς παραγωγής: "Καταλαβαίνετε ότι με τεράστια χαρά περιμένουμε να γίνει το επόμενο Fistiki Fest, να έχουμε κάποια αποτελέσματα και να εκφράσουμε και δημόσια την ευγνωμοσύνη μας προς όλους αυτούς, ξεκινώντας από τον Αγροτικό Σύλλογο και το Μπενάκιο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κρήτης και φυσικά το Yπουργείο που φροντίζουν την φιστικιά μας" λέει η κ. Γιαννούλη και υπογραμμίζει ότι: "Αυτή η στροφή και η έγνοια προς την πρωτογενή παραγωγή μας φέρνει, αν θέλετε, πίσω στις πρωτογενείς αρχές και αξίες με τις οποίες ξεκίνησε και για τις οποίες ξεκίνησε το Fistiki Fest".