Το πρόβλημα της έλλειψης πινακίδων με την ονομασία οδών και αριθμών στην Αίγινα, αναδεικνύεται λόγω των αναγκών της καραντίνας.

 
Τόσο σε επιστολές που έχει λάβει το Aegina Portal, όσο και με παρέμβαση πολίτη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, αναδεικνύεται το πρόβλημα της έλλειψης πινακίδων με την ονομασία οδών και αριθμών στην Αίγινα, αλλά και της έλλειψης ονομασίας αρκετών δρόμων. Λόγω και των μέτρων για τον κορονοϊό, η σαφήνεια με την οποία αναγράφεται η διεύθυνση μίας κατοικίας και η αποτύπωσή της σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη, είναι απόλυτα αναγκαία για τις υπηρεσίες courier και delivery που έχουν αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της διακίνησης αγαθών.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Αναγνώστης του Aegina Portal αναφέρει συγκεκριμένα την περιοχή της Λεύκης, λέγοντας ότι ο κύριος δρόμος ονομάζεται οδός Λεύκης και προφανώς είναι επίσημη ονομασία, καταχωρημένη στον δήμο και μπορεί να βρεθεί από τις σχετικές διαδικτυακές εφαρμογές. Ο ίδιος είναι κάτοικος της περιοχής για τριάντα χρόνια και διαβεβαιώνει ότι δεν έχει εκδοθεί και τοποθετηθεί ποτέ αριθμός διεύθυνσης κατοικιών.
 
Στην περιοχή τα ΕΛΤΑ έχουν τοποθετήσει τα γνωστά κεντρικά γραμματοκιβώτια, σε σημεία ώστε να καλύπτουν προφανώς τις ανάγκες της αλληλογραφίας των γύρω κατοικιών, αλλά φαίνεται ότι μόνο από τη γνώση της τοπικής κοινωνίας και του επί δεκαετίες ταχυδρόμου τοποθετούνται οι φάκελοι στα σωστά γραμματοκιβώτια.
 
Η έλλειψη πινακίδων εντείνεται όταν το ζητούμενο από διάφορες υπηρεσίες, είναι  να δηλωθεί πλήρης διεύθυνση, αναφέρει στην επιστολή του ο κάτοικος της περιοχής και συμπληρώνει ότι  μεγάλο πρόβλημα υπάρχει ειδικά τα τελευταία χρόνια με την παράδοση απεσταλμένων, μέσω ταχυμεταφορικών, υπηρεσιών οι οποίες δεν μπορούν να δουν στις σχετικές εφαρμογές το ακριβές σημείο και τα επιστρέφουν κάποιες φορές στον αποστολέα.
 
"Έχουμε πολλές προσλαμβάνουσες με το θέμα της ονοματοδοσίας των οδών", είπε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, απαντώντας σε τοποθέτηση πολίτη σχετικά με το πρόβλημα και σημείωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία λαμβάνει τα αιτήματα των πολιτών και οι Δημοτικές Κοινότητες μπορούν και κάνουν κάποιες προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε το σύνολο αυτής της διαδικασίας, όπως και τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας για την συγκρότηση της Επιτροπής που εξετάζει τα θέματα της ονοματοδοσίας των οδών του Δήμου.
 
Για το όλο θέμα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες σε σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για την εγκύκλου: 6 ΑΠ: 8257/ 3-2-2020 την οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων παρουσιάζεται πίνακας της εφαρμοζόμενης διαδικασίας.
 
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των δήμων της χώρας περιλαμβάνεται η ονομασία και μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών καθώς και η αρίθμηση κτισμάτων της εδαφικής τους αρμοδιότητας. Πρόκειται για κρατικού χαρακτήρα αρμοδιότητα, απονεμημένη στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι «έχει προεχόντως μή τοπικόν χαρακτήρα, καθ` όσον δύναται νά αφορά και εις τους κατοίκους άλλων περιοχών ή και ολοκλήρου της Χώρας, διότι ή εν λόγω ονομασία ή μετονομασία οδών ή πλατειών, συνδέεται πολλάκις προς γενικότερων ζήτημα τής απονομής τιμής προς πρόσωπα, κράτη, πόλεις κλπ., ή τής διατηρήσεως της μνήμης ιστορικών συμβάντων εύρυτέρας σημασίας» αναφέρει η εγκύκλιος.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο απόφασισε σχετικά με την συγκρότηση επιτροπής η οποία θα εξετάζει τα θέματα της ονοματοδοσίας οδών του Δήμου.

Ι.- Ορίζει ως κατωτέρω τα μέλη που θα απαρτίσουν την Επιτροπή η οποία θα εξετάζει τα θέματα ονοματοδοσίας οδών του Δήμου Αίγινας, η οποία ειδικότερα θα αποτελείται από τέσσερεις
δημοτικούς συμβούλους και από ένα δημότη:
  • Μούρτζη Αντώνιο, Δημοτικό Σύμβουλο εκ της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Λογοθέτη Εμμανουήλ, Δημοτικό Σύμβουλο εκ της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Ντελή Αντώνιο, Δημοτικό Σύμβουλο εκ της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Ηλία Παναγιώτη, Δημοτικό Σύμβουλο εκ της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Δημότης ή δημότισσα Αίγινας έχοντας την ιδιότητα του Εκπαιδευτικού, Φιλόλογου, Ιστορικού κ.τ.ό. (με μεταγενέστερη απόφαση ορίστηκε η κ. Αναστασία Μπέση)
ΙΙ.- Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί με απόφαση Δημάρχου αφού πρώτα εξευρεθεί ο/η δημότης/δημότισσα με την παραπάνω ιδιότητα που θα επιθυμεί να συμμετάσχει στην ως άνω Επιτροπή.

Τέλος σε συνεδρίαση της 7ης Ιουλίου 2020 το Σώμα αποφάσισε ότι:

Ι. Διαπιστώνει την αναγκαιότητα ονοματοδοσίας ανωνύμων οδών για τις οποίες έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα ονοματοδοσίας για όλη την περιφέρεια της νήσου μας.
ΙΙ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αριθμ. 6/2020 του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΩΞ6246ΜΤΛ6-ΡΩΑ), η μετονομασία επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους. Για παράδειγμα, λόγο μετονομασίας θα
μπορούσε να συνιστά η ύπαρξη οδού στον ίδιο δήμο, ή σε πολύ κοντινή απόσταση σε όμορο δήμο, με το ίδιο όνομα, ή οδού με δυσπρόφερτο ή κατά κρίση ακατάλληλο όνομα, κ.τ.λ. Συνεπώς, η
επίκληση «εξαιρετικών λόγων» πρέπει να αιτιολογείται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς στο πρακτικό της απόφασης ή να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου. Επισημαίνεται ότι, πρόκειται για
αρμοδιότητα που πρέπει να εφαρμόζεται με φειδώ, δεδομένων των επιπτώσεων που συνεπάγεται η αλλαγή ονομασίας τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην προσαρμογή της
οικονομικής και κοινωνικής ζωής στα νέα δεδομένα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα μεγάλων οδών της Πρωτεύουσας, που παρά τις, από ετών, αποφάσεις μετονομασίας τους, εξακολουθούν χάριν συνήθειας, να αναφέρονται από τους πολίτες με τις παλαιές τους ονομασίες (π.χ. Πανεπιστημίου αντί Ελευθερίου Βενιζέλου12, Πειραιώς αντί Παναγή Τσαλδάρη, Πατησίων αντί 28ης Οκτωβρίου κλπ).
ΙΙΙ. Η παρούσα απόφαση να αποσταλεί στα Συμβούλια των Κοινοτήτων Αίγινας, Κυψέλης, Βαθέος, Μεσαγρού και Πέρδικας, τα οποία καλούνται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία παραλαβής της να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους και να τις αποστείλουν στην επιτροπή του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006 προκειμένου να γνωμοδοτήσει.
ΙV. Συμπληρώνει την υπ’ αριθμ. 166/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 6ΛΜΩΩ68-ΞΧΑ) κατά το μέρος που αφορά το δημότη/δημότισσα που θα συμμετάσχει στην επιτροπή ονοματοδοσίας του Δήμου, ορίζοντας στη θέση αυτή τη φιλόλογο κ. Αναστασία Μπέση. Η εν λόγω επιτροπή θα λειτουργεί επικουρικά προτείνοντας τα ονόματα των οδών που πρόκειται να
ονοματοδοτηθούν ώστε να ληφθούν καταρχήν υπόψη στις σχετικές εισηγήσεις των συμβουλίων των κοινοτήτων.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png