Η αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε από τον κ. Παναγιώτη Ηλία.



 
Το Aegina Portal ζήτησε από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να κάνουν την ανασκόπηση της αυτοδιοικητικής χρονιάς που πέρασε από τη δική τους σκοπιά. Οι επικεφαλής είχαν δεκαπέντε λεπτά στην διαθέσή τους, σε μία παρουσίαση που δεν περιελάμβανε ερωτήσεις. Συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Μούρτζης, ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο κ. Παντελής Μεθενίτης και ο κ. Παναγιώτης Ηλίας. Αρνήθηκε να συμμετάσχει ο κ. Γιάννης Ζορμπάς, ζητώντας αντί για τον ίδιο να συμμετάσχουν οι αντιδήμαρχοι της διοίκησής του.
 
 
Η σειρά αυτή των εκπομπών ξεκινά με τον κ. Παναγιώτη Ηλία επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας ο οποίος είπε τα ακόλουθα:
 
"Από τώρα φαίνεται το πως θα γίνει η διαχείριση από αυτούς που έχουν την εξουσία στα χέρια τους του μέλλοντος. Εμείς από ότι ξέρετε δεν είμαστε στην προηγούμενη περίοδο σε αυτό τον χώρο, σε αυτή την αυτή την θέση. Πήραμε αυτή τη θέση, η δύναμή μας είναι λίγη, ένα άτομο έχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο κι αυτό δημιουργεί προβλήματα, όχι όμως ουσιαστικά αλλά τυπικά. Δηλαδή έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι μας έχει γίνει μνεία του χρόνου των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων. Καταλαβαίνεται ότι μας απασχολούν τα πάντα. Δεν υπάρχει θέμα που να μην απασχολεί τον Αιγινήτικο λαό και να μην απασχολεί κι εμάς κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά να τα φέρνουμε στο συμβούλιο για υπενθύμιση, για συζήτηση, που σπάνια αυτό γίνεται, για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουμε και διάφορα άλλα πράγματα. Αν ήμασταν περισσότεροι θα μπορούσαμε να φέρνουμε ακόμη περισσότερα θέματα, γιατί τα θέματα που έχει ο λαός της Αίγινας να αντιμετωπίσει, ειδικά αυτή την περίοδο είναι πάρα - πάρα πολλά. 
 
Όποιος παρακολουθεί τα δημοτικά συμβούλια βλέπει ότι κάθε φορά φέρνουμε θέματα παιδείας, υγείας, κατάστασης σχολείων, που βρίσκεται ο εργαζόμενος της Αίγινας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο μικρο ιδιοκτήτης αυτή τη στιγμή, που εδώ και πάρα πολύ καιρό, πάει πολύ καιρό τώρα θα είναι κλειστός, δεν θα δουλεύει πια. Έχουμε κάνει ερωτήματα και στον δήμο, στην δημοτική αρχή, εάν έχει κάνει χαρτογράφηση της κατάστασης. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταλάβει αν την έχει κάνει, μπορεί να την έχει κάνει και να μην μας το έχει πει. Μακάρι να τη έχει κάνει και ας μην μας τη έχει πει, για να ξέρουμε που θα βρεθεί ο κόσμος της Αίγινας μετά από αυτή την πανδημία.
 
Συνέχεια ζητάμε περισσότερη ελάφρυνση, έχουμε κάποιες πληροφορίες τις οποίες δεν τις έχουμε διασταυρώσει αυτή τη στιγμή, ότι υπάρχουν κάποιες οχλήσεις από την δημοτική αρχή για κάποια τέλη και κάτι τέτοια. Θα τα διασταυρώσουμε και θα τα φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο αν συμβαίνει. Από ότι ξέρετε στην περίοδο της πανδημίας είμαστε στην πρώτη γραμμή, θα μπορούσαμε να πούμε και στην αρχή περισσότερο. Ελέγχαμε συνεχώς το Κέντρο Υγείας και βλέπαμε τις ελλείψεις του. Κάναμε υπομνήσεις, διεκδικήσεις με κάποιο τρόπο, να λυθούν τα προβλήματα, όλα αυτά που είχε. Η αλήθεια είναι, νομίζουμε ότι γίνονται κάποια τεστ, αυτά τα rapid test σε διάφορες περιοχές, αλλά ήδη έχει περάσει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό μας έχει προβληματίσει γιατί δεν γίνεται καμία πρόληψη, όλα γίνονται αφού έχει συμβεί κάτι.
 
Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων
 
"Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε: "Δεν έχουμε κάποια πληροφορία αν έχουν ληφθεί κάποιες μέριμνες για την σωστή διεξαγωγή των μαθημάτων και την ασφαλή διαβίωση μέσα στα σχολεία των παιδιών. Αυτά συνεχώς τα βλέπουμε, τα έχουμε στον νου μας παίρνουμε πληροφορίες. Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη για εμάς, γιατί θα ήθελα να πω γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι η δική μας δύναμη είναι ο λαός της Αίγινας. Δηλαδή σε αυτόν βγαίνουμε, ρωτάμε, μαθαίνουμε, του λέμε τις δικές μας απόψεις, μας λένε τις δικές του, διασταυρώνουμε και προσπαθούμε συνεχώς μαθαίνοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, τις παρατηρήσεις και όλα αυτά, να μπορέσουμε να φέρουμε στον δημοτικό συμβούλιο και να ζητάμε συνεχώς το τι γίνεται σε κάθε ένα από αυτά". 
 
Για τον τουρισμό και την πράσινη ανάπτυξη
 
"Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή την εποχή ο τουρισμός πήγε χάλια, δεν υπήρχε τουριστική περίοδος για την Αίγινα και μόλις όρθωσαν λίγο τα πόδια τους οι άνθρωποι αμέσως ξανακλείσανε. Όλα έχουνε μείνει στην μέση. Και εκτός τούτου, για να το πούμε κι αυτό, η κυβέρνηση νομοθετεί εναντίον του αυτοαπασχολούμενο, του εργαζόμενου, του μικροιδιοκτήτη και όλα αυτά. Εμείς φέραμε στο προηγούμενο συμβούλιο να μας πει τι άποψη έχει, γιατί ξέρετε λέει ο κ. δήμαρχος ότι δεν μπορώ να πω εγώ την άποψή μου, έτσι καταλάβαμε ότι μας είπε στο δημοτικό συμβούλιο, δεν μπορώ να πω την άποψή μου πάνω σε νομοθετικά θέματα, εγώ είμαι εδώ να συνδράμω για την καλύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων του νησιού. Ναι, αλλά όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Νομίζω τώρα έγινε μία προκήρυξη για να μπούνε δύο σταθμοί ηλεκτροφόρησης. Θέλει να ενταχθεί ο δήμος στην πράσινη ανάπτυξη, που ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η πράσινη ανάπτυξη. Δεν μπορεί να μας λέει εμάς ότι βλέπει την πράσινη ανάπτυξη από την στιγμή που τα παιδιά στους Αγίους Ασωμάτους κάνουν μάθημα μέσα στα κοντέινερς και ανοίγουν το air condition από τον Μάρτιο ακόμη γιατί σκάνε μέσα στον ήλιο από τα κοντέινερς. Δηλαδή αυτά τα πράγματα αν δεν τα δεις όλα μαζί, αν δεν τα δεις αλληλένδετα, αν δεν πεις έχω στόχο αυτό να κάνω, δεν μπορεί να πάει πουθενά, όλα τα βλέπεις περιπτωσιακά".
 
Για την καθαριότητα
 
"Ακόμα όμως δεν μπορούμε να δούμε ορισμένα θέματα αποσπασματικά από την άλλη Ελλάδα. Δηλαδή, παρακολούθησα όλη την συζήτηση που είχατε με τον αντιδήμαρχο επί της καθαριότητας. Εμείς δεν μπορούμε τα απορρίμματα της Αίγινας, την αποκομιδή, την διαχείρισή τους και όλα αυτά ξεκομμένο, από το πως το βλέπει το θέμα αυτό και ο κάτοικος της Φυλής. Δηλαδή, εκεί υπάρχει μεγάλη αναστάτωση για την αποκομιδή των απορριμάτων από τις άλλες περιοχές. Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή, ψάχνω το πρόγραμμα, λέει διαχείριση στην πηγή, εδώ. Αυτή είναι και η δική μας θέση φυσικά, αλλά πουθενά δεν έχουμε δει ότι έχει κάποια στόχευση ή κάποιο πλάνο να γίνει η διαχείριση στην πηγή. Και μιλάμε συνεχώς για ανακύκλωση, δεν είναι της ώρας να το αναφέρουμε, να μιλήσομε ανοιχτά για την ανακύκλωση, με τον τρόπο που γίνεται. Όχι βέβαια αν είμαστε κατά ή υπέρ της ανακύκλωσης, είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης με πολύ μεγάλη θέρμη, αυτό όμως που βλέπουμε είναι ότι η διαχείριση είναι προς όφελος κάποιων και όχι προς όφελος του κόσμου που ζει στην Αίγινα. 
 
Τώρα το ότι έχουμε συνέχεια στον νου μας ότι η Αίγινα είναι καθαρή και όλα αυτά, ξέρετε αυτά δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε θέση κρίσης. Αυτό είναι αυτονόητο ότι η Αίγινα πρέπει να είναι καθαρή, οι κάδοι πρέπει να είναι άδειοι, τα αυτοκίνητα τα απορριμματοφόρα να δουλεύουν. Αν δεν γίνεται, αυτό είναι το λάθος κι όχι αν γίνεται αυτό να το θεωρούμε κάτι πάρα - πάρα πολύ σπουδαίο".
 
Για θέματα που αφορούν την υγεία
 
Ψηφίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο να έχει κάποιες παροχές ο παιδίατρος και ο καρδιολόγος που θα έρθουν στην Αίγινα να πάρουν μία θέση στο Κέντρο Υγείας. Τα κονδύλια αυτά δεν τα είδαμε. Δεν έχει έρθει ακόμη σε εμάς, αλλά αυτό το σχέδιο που πήγε για την διαβούλευση, δεν είδαμε κάποια πρόβλεψη πάνω σε αυτό, αν και είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
 
Επίσης, ο κ. Ηλίας αναφέρθηκε στην πανδημία και στα εμβόλια λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν στον πληθυσμό και ζήτησε να υπάρχει οργάνωση, να έρθουν φάρμακα στα νοσοκομεία και να υπάρξει μία πρώτη αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι στα σχολεία πρέπει να γίνονται συχνά rapid test. "Έχουμε επαφές με τους δασκάλους οι οποίοι αγωνιούν πάρα πολύ, δεν το κρύβουμε αυτό και οι γονείς το ίδιο" συμπλήρωσε.
 
"Όσο αφορά για την συγκοινωνία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί τώρα, έπρεπε να είχε λυθεί χθες δηλαδή, ότι σταματάει η ζωή  στον τόπο η έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς".  Σε άλλο σημείο είπε ότι υπήρχαν παράπονα από τους γονείς ότι τα λεωφορεία που μεταφέρουν τα παιδιά δεν είχαν τις απαραίτητες προδιαγραφές. "Αυτό είναι δουλειά του δήμου να μεριμνήσει για όλα αυτά τα πράγματα". 
 
Τέλος αναφέρθηκε στην πρωτογενή ανάπτυξη και το περιβάλλον. Αναλυτικά στο video της εκπομπής.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png