Σήμερα παραμονή των Θεοφανίων ήταν η τελευταία φορά που τα μικρά παιδιά κρατώντας τα τρίγωνα τους στα χέρια, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα των Φώτων. Ίσως τα λιγότερο γνωστά κάλαντα για τους περισσότερους, είναι τα Καλήμερα όπως λέγονται στην Αίγινα: "Καλήμερα, καλήμερα και πάντα καλημέρα και την καλημερίζουμε ετούτη την ημέρα. Αφέντη μου, πεντάφεντε, πέντε φορές αφέντης, πέντε φορές αφέντεψες και πάλι αφέντης είσαι", που ήταν κι αυτά κάλαντα για την ημέρα των Φώτων.
Για σήμερα το βράδυ, παραμονή των Φώτων, υπάρχει ένα έθιμο που τηρούσαν ευλαβικά οι νοικοκυρές της Αίγινας. Από νωρίς έπαιρναν καρύδια και τα άνοιγαν στη μέση. Το βράδυ έβγαιναν στην αυλή του σπιτιού και τα πέταγαν μαζί με σπιρτόξυλα στη στέγη του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο πίστευαν ότι θα φύγουν τα ξωτικά. Η εξήγηση φάνταζε κάπως έτσι: ότι θα κάνουν τα τσόφλια από τα καρύδια βάρκες και τα σπιρτόξυλα κουπιά για να γυρίσουν από εκεί που ήρθαν. Την επόμενη μέρα οι Αιγινήτες συνήθιζαν να αγιάζουν τα δέντρα τους, τα χωράφια και τα πηγάδια τους.
Σήμερα, λίγο πριν ή λίγο μετά τα κάλαντα, την εικόνα συμπλήρωνε η γνώριμη του εφημέριου της εκκλησίας, που με την αγιαστούρα και το σταυρό στο χέρι έμπαινε στις αυλές των σπιτιών για να αγιάσει το χώρο, μια διαδικασία που για τις μεγάλες ενορίες κρατάει κάποιες φορές μέχρι αργά το βράδυ. Αύριο θα γίνει και ο Αγιασμός των Υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Η κεντρική τελετή θα γίνει στο λιμάνι της Αίγινας, όμως αξίζει να δούμε και πολλές ακόμη περιοχές του νησιού, καθώς ο τρόπος που γίνεται η τελετή σχετίζεται με τις δυνατότητες που παρέχει το μέρος. Στο Μαραθώνα η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων γίνεται στο μόλο που υπάρχει εκεί, όμως η εικόνα που δημιουργεί ο στολισμός του είναι σαν να είναι βγαλμένη μέσα από τον κινηματογράφο, σπάνια και μας καλεί να γιορτάσουμε όλοι μαζί!