Νίκος Δένδιας: "Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι στην Αίγινα, στην πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους".


"Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα μετά την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι στην Αίγινα, στην πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους επί κυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η αφορμή της παρουσίας μου στο νησί είναι η έκδοση του λευκώματος "Η Αίγινα του Καποδίστρια", μία εξαιρετική προσπάθεια. Μέσα από τα έγγραφα, μέσα από τις φωτογραφίες των αντικειμένων και των κτιρίων και τα πορτρέτα που περιλαμβάνονται στην έκδοση, αποδεικνύεται άρρηκτα η σύνδεση της ιστορίας της Αίγινας με την επανάσταση και την συνολική πορεία της Ελλάδος που ξεκινούσε τότε στην νεώτερη φάση της. Η Αίγινα ευτύχησε να είναι η πρώτη πρωτεύουσα της Κυβέρνησης του εξαιρετικού, θα μου επιτρέψετε τον χαρακτηρισμό για τον συμπατριώτη μου Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη".

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος με τίτλο "Η Αίγινα του Καποδίστρια", που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο ιστορικό κτίριο του Κυβερνείου. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο ευτυχές ξεκίνημα για τις εκδηλώσεις της Αίγινας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από αυτές τις δηλώσεις ειδικά μάλιστα όταν τις κάνει ένας υπουργός εξωτερικών και μάλιστα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
 
Στη συνέχεια της ομιλίας του είπε: "Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν με εντολή του αποτελούν το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα της διακυβέρνησής του και αποτελούν απόδειξη των προτεραιοτήτων που ο ίδιος ο Κυβερνήτης είχε θέσει όσον αφορά την οργάνωση του νεοσύστατου κράτους με περίοπτη θέση την παιδεία. Επίσης, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι η Αίγινα είναι ο τόπος που υπογράφηκαν οι περισσότερες από τις κορυφαίες πράξεις, της σύντομης, δυστυχώς για την νεότερη Ελλάδα θητείας του. Όπως, το ψήφισμα της 13ης Απριλίου 1828 για την πρώτη διοικητική διαίρεση της χώρας.
 
Eδώ ιδρύθηκε η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, εδώ ο Καποδίστριας προχώρησε στην αναδιάρθρωση του στρατεύματος. Και χειρίστηκε βέβαια τα διπλωματικά ζητήματα, τα οποία οδήγησαν τελικά στην ανεξαρτησία της Ελλάδος. Όπως καλά γνωρίζετε, όταν εξελέγη ως Κυβερνήτης, η Ελλάδα ήταν αυτόνομη, όχι ακόμη ανεξάρτητη. Αυτό έγινε αργότερα, το 1830. Ο κύριος στόχος της δραστηριότητάς του ήταν η αναγνώριση της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας και επίσης, η συμπερίληψη στο νεαρό κράτος όσων περισσοτέρων περιοχών ήταν δυνατόν.
 
Και αυτό απαιτούσε τη βελτίωση των όρων της Συνθήκης του Λονδίνου της 6ης Ιουλίου 1827, μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα δύσκολο για την προσπάθεια του. Στο Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών διασώζεται σημαντικό μέρος της αλληλογραφίας του Κυβερνήτη με τις κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων της περιοχής. Γνωρίζουμε όλοι, ότι οι διπλωματικές του προσπάθειές δικαιώθηκαν, όπως είπα πριν, το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.
 
Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι η Αίγινα απετέλεσε την πρωτεύουσα στην οποία σχεδιάστηκε η νέα Ελλάδα. Αυτή την αλήθεια δυστυχώς, όπως παρατηρήθηκε με μια πικρία, μερικές φορές πολλοί στην Ελλάδα τη λησμονούμε. Είναι, λοιπόν, πολύ κρίσιμο το ιστορικό αυτό λεύκωμα να μας το θυμίσει με τον πιο καθαρό τρόπο. Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής αν το έβλεπε κάθε Έλληνας, αυτό δεν μπορώ να το πετύχω.
 
Αυτό όμως που μπορώ να βοηθήσω, είναι ένας αριθμός από αυτά τα λευκώματα να αποκτηθεί -κύριε Δήμαρχε φαντάζομαι θα συμφωνήσετε -από το Υπουργείο Εξωτερικών και να δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, είτε ως δώρο στους ξένους φιλοξενούμενούς μας, είτενα δοθεί σε ορισμένα ή σε αρκετά σχολεία της χώρας για να μπορέσει να αποτελέσει απόκτημα της νέας γενιάς των Ελλήνων. Θα μου επιτρέψετε τελειώνοντας και μια μικρή εκτός κειμένου προσωπική παρατήρηση. Μαθητής λυκείου, το 1976 νομίζω, γιορτάστηκαν στην Κέρκυρα τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καποδίστρια. Τότε επισκέφθηκε την πατρίδα μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος. Έκανε μια εξαιρετική ομιλία για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Θυμάμαι, λοιπόν, η ομιλία ξεκινούσε ως εξής: «Οι μεγάλοι νεκροί μιλούν και όσοι θέλουν μπορούν να τους ακούσουν".

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου

Η εκδήλωση της Επιτροπής "Αίγινα 2021" του Δήμου Αίγινας για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο του Κυβερνείου, που άνοιξε τις πόρτες του μετά από μία περίοδο δέκα ετών που χρειάστηκαν για την επισκευή του.
 
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Σίλα Αλεξίου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Επιτροπής "Αίγινα 2021". Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά και η παρουσίαση του έργου της  Επιτροπής "Αίγινα 2021 από τον δημοσιογράφο και πρόεδρο της επιτροπής κ. Μανώλη Κοττάκη.
 
Το ιστορικό λεύκωμα "Η Αίγινα του Καποδίστρια" παρουσίασε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσης Καλαμάκης, ο οποίος είναι ο ένας εκ των τριών συγγραφέων.
 
Ακολούθησαν ομιλίες από την διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά και την διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Ελένη Δρούλια.

Ο χαιρετισμός του προέδρου της Επιτροπής "Αίγινα 2021" Μανώλη Κοττάκη

Είναι τύχη αγαθή για εμάς να εορτάζουμε σήμερα την επέτειο για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας μας μέσα σε στο ιερό αυτό κτίριο. Το Κυβερνείο της Αίγινας. Το πρώτο Μαξίμου όπως συνηθίζω να το αποκαλώ. Μόνη η σκέψη ότι εδώ σε ένα διπλανό δωμάτιο από το σημείο που βρισκόμαστε εγκαταστάθηκε κύριε Υπουργέ το 1828 ο συμπατριώτης σας Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας μας συγκλονίζει. 
Μόνη η σκέψη ότι μέσα από αυτό το ταπεινό γραφείο εδώ δίπλα εντός του οποίου είχε τοποθετήσει και ένα κρεβάτι ο Καποδίστριας- καθοδήγησε όλο τον κρατικό μηχανισμό για να προχωρήσει στο απίστευτο-στην υπογραφή της ιδρυτικής πράξης της νεωτέρου Ελλάδος μας συγκινεί. 

Από εδώ μέσα ο Καποδίτριας της νεαράς Ελλάδος έδωσε ένα σπάνιο μάθημα ηγεσίας: από τον λαό για τον λαό. Εν γνώσει του ότι με τις αποφάσεις του και με τα σχέδια του για την επέκταση των ελληνικών συνόρων αργά ή γρήγορα θα προσέφερε τον εαυτό του θυσία στο Έθνος. Τα έφερε έτσι η μοίρα κύριε Υπουργέ να αναδείξει ο Καποδίστριας το νησί μας στην πράξη ως την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος. Και Κερκυραίος νησιώτης ών με αγάπη για την θάλασσα να επιστρέφει στο νησί μας ακόμη και όταν δύο χρόνια μετά μετακόμισε στο Ναύπλιο όπου και δολοφονήθηκε.

Το έφερε έτσι η μοίρα κύριε Υπουργέ ώστε εδώ να κόψει νόμισμα, εδώ να θεμελιώσει το σύστημα εκπαιδεύσεως,εδώ να εγκρίνει την πρώτη υβριδική μορφή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος , εδώ να ενώσει το Παιδείας με το Θρησκευμάτων, εδώ να ασκήσει κοινωνική πολιτική για ους πένητες και τους αδύναμους. Εδώ να κάνει τα πρώτα σχέδια για την ίδρυση της Εθνικής Πινακοθήκης όπως υπενθύμισε προχθές ο πρωθυπουργός.

Τα έφερε έτσι η μοίρα κύριε Υπουργέ ώστε η Μητρόπολη μας στα σωζόμενα ευαγγέλια της οποίας ορκίστηκε ο Καποδίστριας να λειτουργήσει ως το Βουλευτήριο που τον υπεδέχθη. Θα ακούσετε σε λίγο από την Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Έλλη Δρούλια κάτω από ποίες συνθήκες η Βουλή που στο Ναύπλιο συνεδρίαζε μέσα σε μία γολέτα μετακόμισε στο νησί μας για να υποδεχθεί με ασφάλεια τον άξιο συμπατριώτη σας ο οποίος διετέλεσε και αυτός Υπουργός Εξωτερικών όπως και εσείς.

Χρέος της Επιτροπής μας και του Δήμου μας λοιπόν ήταν να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στον εξαίρετο συμπατριώτη σας τον μεγάλο αυτό Έλληνα και ευχαριστούμε θερμώς που είχατε την καλοσύνη από τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο του ΝΑΤΟ να έρθετε σχεδόν απευθείας στο νησί μας. Τιμούμε λοιπόν τον Ιωάννη Καποδίστρια και τους αιγινήτες αγωνιστές του 1821 όπως ο Τζελέπης , ο Μούρτζινος και πολλοί άλλοι με το ανά χείρας λεύκωμα'' Η Αίγινα του Καποδίστρια ''. 

Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ο οποίος έδωσε εντολη για την εκτύπωση του από το τυπογραφείο της Βουλής.
Θέλω να ευχαριστήσω τους συγγραφείς καθηγητές κυρίους και κυρίες Καλαμάκη,Καρδαμίτση , Θεολογίδου και προπάντων τον αγαπημένο φίλο δημοσιογράφο Γιάννη Προβή που εργάστηκαν σκληρά για την έκδοση του. Την Πρόεδρο της ΚΕΔΑ Μαίρη Κουκούλη για την βοήθεια της.  Τιμούμε τέλος τον Ιωάννη Καποδίστρια ανοίγοντας μετά από έντεκα χρόνια τις πύλες του Κυβερνείου η διοικητική παραλαβή του οποίου έγινε προχθες από την παρισταμένη Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά.

Τον τιμούμε αν και η ανακαίνιση του ιστορικού αυτού χώρου που ήταν εγκαταλειμένος πέρασε από σαράντα κύματα. Χρειάστηκε να συμβεί μια θεομηνία , να γίνουν μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο του ηλεκτρισμού της Αίγινας. Χρειάστηκε να νιώσει η ΔΕΗ την ανάγκη να κάνει κάτι για την ζημιά που προκλήθηκε με ευθύνη της στο νησί και να χρηματοδοτήσει το έργο. Χρειάστηκε με την υπόδειξη της τότε δημοτικής αρχής Σακκιώτη με την μελέτη που υπέγραψε η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ( Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλος ) και με την πρωτοβουλία όλων ανεξαιρέτως των μετέπειτα δημάρχων να αρχίσει και να ολοκληρωθεί το έργο ανακαίνισης του.

Χρειάστηκε να επιδείξουν τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο διευθυντής του γραφείου Υπουργού πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να φθάσουμε στην σημερινή μέρα. Και χωρίς αμφιβολία θα χρειαστούν και άλλα κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε και στην δική σας βοήθεια. Ο συμπατριώτης μας διπλωμάτης Θάνος Λεούσης που σας συνοδεύει σήμερα μαζί με τον Αλέξανδρο Γεννηματά θα σας το θυμίζει διακριτικά:

Το Κυβερνείο και όλα τα Καποδιστριακά κτίρια είναι τόπος ιστορικός. Το κτίριο μας «μιλά» και από τα θεμέλια του στα οποία εντοπίστηκαν σπάνια αρχαία ευρήματα μας λέει πως ερχόμαστε από μακριά.  Δεν είμαστε χθεσινό έθνος! Η ιστορία είναι το χρυσάφι μας. Ας επενδύσουμε σε αυτό.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png