Η ενημέρωση για τα τα self test για τον κορονοϊό. Πώς θα γίνεται η παραλαβή και η διενέργεια των self test.


Μία σειρά από πληροφορίες για τους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι πολίτες μέσω των self test δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης της Παρασκευής, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Στην συνέχεια παρουσιάζονται χρηστικά αποσπάσματα αυτής της ενημέρωσης, κάποια από τα οποία έχουν μορφοποιηθεί σε λίστες κουκκίδων ώστε το περιεχόμενό τους να είναι ευκολότερα κατανοητό.


Τι είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου

"Από αύριο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση, που όλους μας χαροποιεί, ιδιαίτερα όσους ζουν σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές μεγάλων πόλεων. Όμως θα πρέπει να επιλέξουμε ένα μέρος όπου δεν θα υπάρχει συνωστισμός για να πάμε με την οικογένειά μας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι σε αυτή τη φάση, σε αυτή τη δραστηριότητα, να θυμηθούμε την κοινωνική μας «φούσκα». Με τη μεγάλη διασπορά του ιού σήμερα, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για να συναντηθούμε με φίλους που μένουν σε άλλη περιοχή και έχουμε να δούμε μήνες. Με άλλα λόγια, στόχος μας είναι να κάνουμε μια βόλτα με την οικογένειά μας σε έναν υπαίθριο και ασφαλή χώρο.
  • Επίσης, από Δευτέρα ανοίγει και το λιανεμπόριο. Τόσο οι εργαζόμενοι όμως, όσο και οι επισκέπτες του λιανεμπορίου θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τις αποστάσεις, να αποφύγουμε το συνωστισμό και να φοράμε όλοι συνεχώς και σωστά, κυρίως αυτό, σωστά, τη μάσκα για να τα καταφέρουμε.
  • Σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας όλοι οι πολίτες και τα ατομικά διαγνωστικά τεστ που θα μπορούμε εύκολα να προμηθευτούμε από το φαρμακείο της γειτονιάς. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση όλων μας στο τεστ, χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε ένα ραντεβού ή να μεταβούμε σε ένα διαγνωστικό κέντρο. Παράλληλα, θα αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των τεστ που θα γίνονται καθημερινά στην χώρα.
  • Το ατομικό τεστ, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό όπλο για τη μείωση της διασποράς από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αντίθετα, άτομα με συμπτώματα ή άτομα με σαφή έκθεση σε κρούσματα, θα πρέπει να απευθύνονται σε δομές Υγείας.
  • Το ατομικό τεστ είναι ένα μέσο προστασίας που δεν πρέπει να το δούμε σαν υποχρέωση που μας βαραίνει, ούτε όμως και να μας αποτρέπει ο φόβος ενός πιθανού θετικού αποτελέσματος. Η έγκαιρη διάγνωση προφανώς πρωτίστως βοηθάει εμάς τους ίδιους. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η ευκαιρία να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας στην δουλειά, τους φίλους μας, αλλά και τους αγαπημένους μας στο σπίτι.
Είναι γνωστό ότι η μεγάλη διασπορά του ιού συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους και μέσα στα σπίτια. Η συστηματική, λοιπόν, διενέργεια ατομικών τεστ θα περιορίσει σημαντικά την διασπορά. Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τώρα, που έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στην κοινότητα και συνεπώς και πολλούς αδιάγνωστους φορείς να κυκλοφορούν ανάμεσα μας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαγνωστική αξία των ατομικών τεστ είναι συγκρίσιμη με αυτή των τεστ που γίνονται με δειγματοληψία από νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα όταν στοχεύουμε στη διάγνωση ανθρώπων με υψηλό ιικό φορτίο, που είναι και οι πιο μεταδοτικοί.
Η διάγνωση ενός ασυμπτωματικού φορέα μέσα, με την χρήση αυτού του τεστ μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά, θα έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση απομόνωση του φορέα, την άμεση ιχνηλάτηση των επαφών του, αλλά και την διακοπή της περαιτέρω διασποράς στους γύρω".

Τι είπε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης

"Θα ήθελα να αναφερθώ και εγώ λίγο στα self-test. Το σημείο κλειδί, όπως είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η διαδικασία της λήψης του δείγματος από καθέναν χωριστά. Η διαδικασία αυτής της δειγματοληψίας στο σπίτι εφαρμόζεται σε αρκετά Κράτη, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ και αρκετούς μήνες.
Σήμερα ωστόσο θα ήθελα να αναφερθώ στη διαδικασία αυτοαπομόνωσης, που θα παίξει σημαντικό ρόλο αφού βγει ένα self-test θετικό. Αν στο σπίτι δεν είμαστε μόνοι μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσουμε οργανωμένα και συντεταγμένα τη διαδικασία απομόνωσης και αποστασιοποίησης.
  • Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διαλέξουμε ένα δωμάτιο για να απομονωθούμε, που να είναι λειτουργικό τόσο για εμάς, όσο και για τους υπόλοιπους στο σπίτι και δεν θα εμποδίζει τις λειτουργίες των υπόλοιπων, οι οποίοι λογικά θα είναι ακόμα αρνητικοί.
  • Είναι σημαντικό άμεσα να απομονώσουμε ή να απορρίψουμε τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν μερικώς από τα θετικά άτομα τις τελευταίες δύο ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της κουζίνας από τους θετικούς. Τα φαγητά ιδανικά να σας τα φέρνουν οι αρνητικοί στην πόρτα του δωματίου σας.
  • Οι θετικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους και πολύ σημαντική είναι η χρήση μάσκας, κατά προτίμηση υψηλής προστασίας, στους κοινόχρηστους χώρους.
  • Εάν υπάρχει ένα κοινόχρηστο μπάνιο για όλους μέσα στο σπίτι, μεταφέρετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε, όπως πετσέτες, οδοντόβουρτσες στον προσωπικό σας χώρο. Δεν χρησιμοποιείτε κοινά αντικείμενα από το μπάνιο, όπως πετσέτες ή οδοντόπαστες, για όλο το διάστημα της απομόνωσης.
  • Χρήσιμο είναι το ίδιο να ισχύσει για όλα τα άτομα που βρίσκονται στο σπίτι, δηλαδή να φέρνετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε στο μπάνιο κάθε φορά που πηγαίνετε στο μπάνιο.
  • Τέλος, φροντίζουμε να υπάρχει επαρκής αερισμός. Πλέον ο καιρός είναι καλός. Αφήνουμε μισάνοιχτα παράθυρα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού που χρησιμοποιούμε.
  • Στο τέλος της απομόνωσης θα πρέπει να πλύνουμε σχολαστικά και να απολυμάνουμε το δωμάτιο της απομόνωσης, πριν αποκτήσουν πρόσβαση οι αρνητικοί".
Τι είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

"Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self-test ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.
  • Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.
  • Ξεκινάμε με τη διάθεση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Στη συνέχεια, η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18-67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στη συμβολή τόσο των φαρμακοποιών όσο και των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, που συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος διάθεσης των τεστ στον πληθυσμό. Η συνεργασία μας είναι άριστη και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι, ότι η αλυσίδα του εφοδιασμού σχεδόν 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Σας ενημερώνουμε ότι η παραλαβή των τεστ γίνεται κεντρικά σε δυο αποθήκες, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρείες και αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία.
  • Να σημειώσω στο σημείο αυτό, ότι μαζί με κάθε τεστ που θα διατίθεται από τα φαρμακεία, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα αφορά τα self-test.
  • Η επιχείρηση διάθεσης των τεστ είναι πλήρως σχεδιασμένη και οργανωμένη σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την παρακολούθηση των προμηθειών και των αποθεμάτων, μέχρι την τελική διάθεσή τους από τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία.
  • Αυτή την εβδομάδα, με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self-test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr η οποία είναι στον αέρα, αλλά θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη, ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος ή μαθητής), και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.
  • Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί, για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.
  • Τα self-test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self-test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά, για τη σωστή λήψη του δείγματος και την εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.
  • Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self-test από τα φαρμακεία, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής. Θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων. Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους, με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους, τα τεστ που τους αναλογούν.
  • Το self-test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην σχετική πλατφόρμα.
  • Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή - η λίστα των δομών θα αναγράφεται στον σχετικό ιστότοπο – προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.
  • Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
  • Στο σημείο αυτό, διευκρινίζεται ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση. Αντιθέτως, αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας, για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας.
  • Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.
  • Τέλος, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και καταναλωτές ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr, για να κάνουν δωρεάν ταχύ τεστ αντιγόνου.
  • Τονίζεται για μία ακόμη φορά, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων, όπως απουσία από το σχολείο ή την εργασία, κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης".
Με πληροφορίες από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png