"Είμαστε στη φάση της προκήρυξης", είπε η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα για την νέα πτέρυγα του Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα.

 
 
Πέρασε αρκετός καιρός χωρίς κάποιο νέο για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα, μέχρι που πριν από δύο ημέρες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, δήλωσε στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" ότι το έργο βρίσκεται στην φάση της προκήρυξης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Φαίνεται ότι επιτέλους ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που ανέκοπταν την εξέλιξη του έργου. Η τελευταία δημόσια ενημέρωση που υπήρχε για το ζήτημα, ήταν ένα Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής, τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με το οποίο ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης είχε συναντηθεί τότε με τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, στα γραφεία της Περιφέρειας. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη. Τότε στο στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το έργο της νέας πτέρυγας του Μουσείου "Χρήστου Καπράλου" το οποίο θα στεγάσει το σπουδαίο έργο του μεγάλου γλύπτη Χρήστου Καπράλου και την αίθουσα των τριών καλλιτεχνών φίλων της Αίγινας, του Καπράλου, του Μόραλη και του Νικολάου. Στην νέα πτέρυγα του Μουσείου θα εκτεθούν τα μνημειακά γλυπτά του Καπράλου, τα ξύλινα αετώματα που εμπνέονται από την Ολυμπία, τα χάλκινα, τα ζωγραφικά και βιτρίνες με τερακότες.
 
Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Αίγινας και της ευρύτερης περιοχής με την στέγαση στη νέα πτέρυγα του μουσείου των 500 έργων του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, που εμπνέονται δημιουργικά από την Αρχαιότητα, και τα οποία μαζί με άλλα 2000 μικρογλυπτά, σχέδια, πίνακες, τερακότες και κεραμικά, αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της τότε η Περιφέρεια. Το Νοέμβριο του 2018 η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, είχε υποδεχθεί στο Μουσείο Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα, την τότε Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στο νησί. Σε αυτή την συνάντηση είχε επίσης συζητηθεί το ζήτημα του έργου της νέας πτέρυγας.
 
Τον Ιούλιο του 2014 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, αποφάσισε την υπογραφή Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλ. Σούτσου, για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα, συνολικού προϋπολογισμού 3.700.000 ευρώ που θα χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
 
Το έργο αφορά στην ανέγερση της Νέας πτέρυγας του Μουσείου Καπράλου, σε οικόπεδο παρακείμενο του υπάρχοντος Μουσείου - Εργαστηρίου του μεγάλου γλύπτη, συνολικού εμβαδού 2.682,56μ2, στη θέση «Πλακάκια» της Αίγινας, συνολικής δόμησης 1072,79μ2.
 
Το έργο είχε αναγγελθεί μία δεκαετία πριν, τον Ιούλιο του 2010 από τον τότε νομάρχη Γιάννη Μίχα στα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής "Ύδατα - Αφρογλυφές Υδάτων Ακύμαντες" που έγινε στον Πύργο του Μαρκέλλου από την νομαρχεία Πειραιά. Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα μιλώντας τότε στο Aegina Portal είχε αναφερθεί στην αξία του έργου, λέγοντας ότι η αναγγελία του έχει ιστορική σημασία, ενώ η αείμνηστη Σούλη Καπράλου είχε πει: "Αυτό ήταν το όνειρο της ζωής μου".