Από Δευτέρα 19 Απριλίου υποχρεωτικά τα self tests σε σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Ποιους αφορά.


Ανακοινώσεις για τη διάθεση των self-test σε ειδικές ομάδες εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε για τον Covid-19 σήμερα στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τις βασικές ρυθμίσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας για τα self-tests διάγνωσης του κορονοϊού στον ιδιωτικό τομέα.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Επισημαίνεται ότι η δωρεάν διανομή των self-tests από τα φαρμακεία ξεκινά την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή, από την Δευτέρα 19 μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας  επεκτείνεται η χρήση των self tests σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Οι τομείς αυτοί είναι οι ακόλουθοι:
  • Το λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.
  • Η εστίαση.
  • Οι μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.
  • Οι υπηρεσίες καθαρισμού.
  • Τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
Αυτές είναι οι δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και για την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε, να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα.

  • Πρώτα από όλα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, εργοδότες στους κλάδους που μόλις προανέφερα, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία.
  • Κάθε βδομάδα, το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας την ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή, νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας και λοιπά.
  • Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που προανέφερα υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self-test να κάνει rapid test ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει, έχει, επαναλαμβάνω, και αυτή την δυνατότητα.
  • Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με την διαδικασία που θα περιγράψω παρακάτω και είναι απλή, δεν χρειάζεται για αυτό το λόγο να τρομάζει κανένας.
  • Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».
  • Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Εάν το αποτέλεσμα το self-test είναι θετικό,
  • Ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο. Δεν προσέρχεται στην εργασία του. Κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του. Αν πάει σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του.
  • Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
  • Αν τώρα το αποτέλεσμα και του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
  • Αν το αποτέλεσμα αντίστροφα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
  • Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self-test».
  • Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωση να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
  • Σημειώνεται, τέλος, ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self-tests, έτσι ώστε το πράγμα να λειτουργήσει ομαλά.
  • Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός δεν έχει κάνει self-test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο, προφανώς, εάν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self-test. Είναι δεδομένο, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε αυτό.
  • Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται ο εργοδότης από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
  • Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις του δηλαδή για τα self-tests, (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.), για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας, πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ τώρα, του Σώματος Επιθεωρητών, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self-test και παρόλα αυτά είναι εκεί στη δουλειά του, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  • Και εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Με πληροφορίες από Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png