Ο Δήμος Αίγινας και το Πολεμικό Ναυτικό τίμησαν την επέτειο της βύθισης του αντιτορπιλικού "Ύδρα".


Το πρωί της Πέμπτης  η πυραυλάκατος "Μπλέσσας" κατέπλευσε στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, από όπου παρέλαβε τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά. Τον μετέφερε νότια των νησίδων Λαούσες, επικεφαλής μίας εκδήλωσης μνήμης στην περιοχή όπου το θρυλικό αντιτορπιλικό "ΥΔΡΑ" στις 22 Απριλίου 1941 βυθίστηκε μετά από σφοδρή αεροπορική επίθεση των γερμανικών στούκας. Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Αίγινας και η Τοπική Επιτροπή Αίγινα 2021 "Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα" τίμησαν την επέτειο της βύθισης του πλοίου και την θυσία του ηρωικού του πληρώματος.

Αυτή την εκδήλωση ξύπνησε τις ιστορικές μνήμες για το δραματικό χρονικό που εξελίχθηκε όταν τα γερμανικά μαχητικά εφορμούσαν από πολύ χαμηλό ύψος επιχειρώντας κατά του "Ύδρα" και του πληρώματός του που έδινε την τελευταία ηρωική του μάχη. Δεν είναι μία ιστορία "θαμμένη" και ξεχασμένη κάπου στα βιβλία, αφού ακόμη και στις μέρες μας κάτοικοι του νησιού που έζησαν εκείνη την περίοδο, εξιστορούν τον βομβαρδισμό από τα γερμανικά στούκας, αλλά και τα όσα ακολούθησαν με τους κατοίκους της Αίγινας με κίνδυνο της ζωής τους να προσέγγισαν τις Λαούσες, με τα πλεούμενα που διέθεταν ελπίζοντας να περισυλλέξουν τα μέλη του πληρώματος.
 
Τα πλεούμενα πλησίασαν τον χώρο νότια της νησίδας Λαούσας, όπου βρίσκεται η μεγάλη γαλανόλευκη και πιο ψηλά ο ιστός της σημαίας. Ο πατέρας Νικόλαος Γαρυφάλλου έψαλε την δέηση και τα σκάφη που συμμετείχαν στην τελετή γέμισαν με μακρόσυρτους συριγμούς σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης, λέγοντας τα ονόματα των ηρώων, ενώ όσοι παρακολουθούσαν έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
 
Ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης δήλωσε στο Aegina Portal: "Ο δήμος Αίγινας τίμησε σήμερα την επέτειο βύθισης του αντιτορπιλικού ΥΔΡΑ στην θαλάσσια περιοχή των Λαουσών, με ρίψη στεφάνων από την αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και τον Ιώαννη Ζορμπά δήμαρχο Αίγινας  ο οποίος επέβαινε στο αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού, από την μεριά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα Νικόλαο Γαρυφάλλου, τον Λιμενάρχη και το Λιμενικό Σώμα της Αίγινας κ. Φραγκούλη Ανάργυρο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Ελληνικού Ταμείου Στυλιανό Θεριανό, τον πρόεδρο της Κοινότητας Παναδιώτη Κασιμάκη και τον καπετάνιο του αλιευτικού "Μαρία" Νικόλαο Μπήτρο μετά τις οικογενείας του και το πλήρωμα του σκάφους, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους παρευρέθηκαν στην τελετή αυτή, σκάφη από την Σουβάλα, από το Λεόντι και τον Ναυτικό Όμιλο της Αίγινας". 
 
Η αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη μιλώντας στο Aegina Portal δήλωσε: Στις 22 Απριλίου του 1941 γίνονται μάρτυρες ενός συνταρακτικού γεγονότος, την βύθιση του αντιτορπιλικού "Ύδρα" . Ο ηρωισμός των Ελλήνων ναυτών που πετούσαν τα καπέλα τους ψηλά την ώρα που το αντιτορπιλικό βυθιζόταν εντυπωσίασε τους Γερμανούς πιλότους των βομβαρδιστικών. Ο ηρωισμός αυτών των Ελλήνων τιμάται σήμερα, σε μία σημαντική εκδήλωση για την Αίγινα και τον ηρωισμό αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενναίες. Συγχαρητήρια στον δήμο της Αίγινας για την οργάνωση"
 
Σε αυτή την εκδήλωση συμμετείχε ο Δήμος της Αίγινας με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέλιο Θεριανό και τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καραγιάννη, η Κοινότητα Αίγινας με τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Κασιμάκη, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και η  Αντιπεριφερειάρχης κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, η Λιμενική Αρχή Αίγινας με επικεφαλής τον Λιμενάρχη Αίγινας κ. Αργύρη Φραγκούλη, ο Ναυτικός Όμιλος Αίγινας, το οχηματαγωγό πλοίο Απόλλων Ελλάς με τον κυβερνήτη του κ. Παναγιώτη Μακαρατζή και το πλήρωμά του, το υπτάμενο της Aegean Flying Dolphins με τον κυβερνήτη και το πλήρωμά του, ο καπετάνιος κ. Νικόλαος Μπήτρος με το αλιευτικό σκάφος "Μαρία" και το πλήρωμά του, που ευγενικά μετέφερε τους εκπροσώπους των φορέων και των τοπικών μέσων ενημέρωσης καθώς και αλιείς του νησιού από τις περιοχές της Αίγινας, του Λεοντίου και της Σουβάλας.
 
Η ρίψη των δάφνινων στεφανιών ήταν η αναγνώριση της ηρωικής τους θυσίας τους για την πατρίδα μας και συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΝ Στυλιανού Πετράκη, η επιβεβαίωση της κορυφαίας θέσης που έχει στην ιστορία μας η θυσία των ανδρών του ΥΔΡΑ για την πατρίδα μας. Τέλος, από την πλευρά του δήμου της Αίγινας αυτή η εκδήλωση τιμής θα πρέπει να καθιερωθεί σε ετήσια βάση. Εκδήλωση τιμής από τον δήμο της Αίγινας στις Λαούσες είχε γίνει από τον δήμο της Αίγινας τον Απρίλιο του 2010, που είχε συνοδευθεί από αντίστοιχη εκδήλωση - ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Ολοκληρώνοντας, η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου της Αίγινας υπενθυμίζει ότι η ιστορία και ο πολιτισμός ενός νησιού γράφεται κυρίως στην στεριά, αλλά γεννιέται στη θάλασσα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png