Την Παναγία τη Φανερωμένη επισκέφθηκαν η κ. Μαίρη Βιδάλη και ο κ. Μανώλης Κοττάκης. Η ηγουμένη Ευπραξία μιλά στο Aegina Portal.

 
Το προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης επισκέφθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής κ. Μαίρη Βιδάλη και ο πρόεδρος της Επιτροπής "Αίγινα 2021" κ. Μανώλης Κοττάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης της κ. Βιδάλη στην Αίγινα χθες Σάββατο. Η Παναγία η Φανερωμένη είναι μετόχι της Μονής της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας και ένα από τα πιο ξεχωριστά προσκυνήματα στην Αίγινα, καθώς βρίσκεται μέσα σε μία κατακόμβη, ενώ η θρησκευτική παράδοση γύρω από αυτή την εκκλησία και την εικόνα της Παναγίας περνά από γενιά σε γενιά στους Αιγινήτες.

Η ηγουμένη Ευπραξία της μονής της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας και η μοναχή Προδρόμη, υποδέχθηκαν την κ. Μαίρη Βιδάλη και τους συνεργάτες της, όπως και τον κ. Μανώλη Κοττάκη πρόεδρο της Επιτροπής Αίγινα 2021 και τη κ. Χρυσάνθη Λοράνδου μέλος της Επιτροπής. Τους ξενάγησαν στην κατακόμβη, στην εκκλησία και στους άλλους χώρους του προσκυνήματος και τους προσέφεραν ένα παραδοσιακό κέρασμα στο αρχονταρίκι.
 
Σύμφωνα μ' αυτή την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο σημείο που υπάρχει σήμερα η υπόγεια εκκλησία, όταν ένας γεωργός οργώνοντας με το αλέτρι του, είδε ότι στο συγκεκριμένο τόπο έβγαινε φως. Όταν πλησίασε είδε την εικόνα. Άλλη εκδοχή θέλει ένα άλογο να παραπάτησε και να έπεσε σε έναν λάκκο που επικοινωνούσε με μία σπηλιά, μέσα στην οποία βρίσκονταν η εικόνα. Ωστόσο υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ένας μοναχός είδε σε ενύπνιο του την Παναγία, που του υπέδειξε το μέρος στο οποίο βρισκόταν η εικόνα. Από εκεί προκύπτει και το όνομα της εκκλησίας: "Φανερωμένη".
 
Η ηγουμένη Ευπραξία μιλώντας στο Aegina Portal αναφέρθηκε στο περιστατικό της ανεύρεσης της εικόνας της Παναγίας που ήταν "απείραχτη" και στην αποκάλυψη της κατακόμβης μετά το ενύπνιο ενός από τους πατέρες που χρησιμοποιούσαν το αλώνι που υπήρχε εκεί.
 
Μίλησαν για την ημιτελή εκκλησία, που αν και είναι ένα χτίσμα πριν το 1.900, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε βοήθεια για να ολοκληρωθεί. Αναφέρθηκε στην Γερόντισσα Θεοδοσία, την Προηγουμένη του Αγίου Νεκταρίου που εκοιμήθη δύο χρόνια πριν και είχε βοηθήσει διαθέτοντας τα χρήματα που χρειάζονταν ώστε να στεγανοποιηθεί το πάτωμα του ναού, καθώς τα νερά της βροχής κατέληγαν όλα στην κατακόμβη.

Η  γερόντισσα Ευπραξία λέει ότι θα πρέπει να σκεπαστεί ο ναός, ώστε να προφυλαχθεί και η κατακόμβη, όμως χρήματα για να γίνει αυτό το έργο δεν υπάρχουν. 
 
"Η γερόντισσα θέλει πάρα πολύ να φτιάξει το ναό αυτόν, που είναι ημιτελής, είναι πριν το 1.900." λέει η μοναχή Προδρόμη και η ηγουμένη της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας εξηγεί γιατί: "Σκεφτείτε τόσα χρόνια δεν βρέθηκε ένας, λυπηρό πράγμα, να βοηθήσει να φτιαχτεί αυτή η εκκλησία. Τόσα χρόνια, ποτέ δεν την φτιάξανε. Παντού φτιάχνουνε. Κι αυτό είναι επικίνδυνο. Όλο το νερό από πάνω πέφτει κάτω κατευθείαν στην κατακόμβη. Μας βοήθησε πολύ η γερόντισσα Θεοδοσία του Αγίου Νεκταρίου και έδωσε κάτι χρήματα και έστρωσε κάτω (σ.σ. μονοτικό υλικό), γιατί αυτό το νερό αμέσως πήγαινε κάτω". Η μοναχή Προδρόμη συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα ειδικό ζελέ που δημιουργεί μόνωση και κάτω αλλά και στους τοίχους.
 
"Είναι τόσα πολλά τα χρήματα, εμείς δεν μπορούμε..." λέει η γερόντισσα και συμπληρώνει ότι "Κανείς δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να την φτιάξουνε κι εγώ παρακαλάω. Λέω Παναγία μου πριν κλείσω τα μάτια μου θέλω να το φτιάξω, αλλά δυστυχώς, δεν βρίσκεται κανένας. Τώρα αν η Φανερωμένη φωτίσει κανέναν δεν ξέρω..." λέει η γερόντισσα Ευπραξία.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png