Κοινωνικό πρόβλημα δημιουργεί η περικοπή των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αίγινας.


Τον τελευταίο ένα περίπου μήνα οι κάτοικοι της περιφέρειας της Αίγινας ζουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό με την περικοπή δρομολογίων του ΚΤΕΛ, καθώς αυτά σταματούν στις 2 με 3 το μεσημέρι. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την πραγματικότητα είναι πολλά, καθώς πολλοί κάτοικοι του νησιού που δεν διαθέτουν δικό τους μέσο, δεν μπορούν να μετακινηθούν από και προς το κέντρο της Αίγινας. Οι μαθητές δεν μπορούν να πάνε στα φροντιστήρια τους, πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να επισκεφθούν τα απογεύματα τους γιατρούς τους, ενώ αποκόπτονται από κοινωνικές επαφές, δεν μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους και αισθάνονται αποκομμένοι.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε χθες το απόγευμα. Για το ζήτημα που έχει προκύψει ο Δήμαρχος κύριος Παναγιώτης Κουκούλης  χαρακτήρισε τα δρομολόγια ανεπαρκή και πως δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της Αίγινας και των Τοπικών Διαμερισμάτων. Αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίσει το ΚΤΕΛ, είπε ότι αυτό είναι πρόθυρα της κατάρρευσης και υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι για αυτό: Ο πρώτος είναι ότι η πολιτεία δεν καταβάλει τα χρήματα που του οφείλει για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και το δεύτερο ότι δεν του καταβάλλονται τα χρήματα που του οφείλονται από το πρόγραμμα "Συγκοινωνία".

Ο κύριος Σάκης Σακκιώτης μίλησε για τον αρχικό στόχο του προγράμματος "Συγκοινωνία", ο οποίος ήταν η ενίσχυση της προσπελασιμότητας των κατοίκων της περιφέρειας, λέγοντας ότι υπήρχε μια δυνατότητα να βοηθηθούν οι άνθρωποι που μένουν στα τοπικά διαμερίσματα να μετακινούνται προς το κέντρο. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το πρόγραμμα εξυπηρέτησε τελικά τις ανάγκες του τέως Δήμου, αφήνοντας ουσιαστικά την περιφέρεια. Συνέχισε λέγοντας ότι εάν το ΚΤΕΛ δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις συγκοινωνιακές ανάγκες του νησιού, θα πρέπει τα δρομολόγια από το κέντρο της Αίγινας να διαμορφωθούν έτσι ώστε να ενισχυθεί η συγκοινωνία στην περιφέρεια.

Ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης χαρακτήρισε το πρόβλημα κοινωνικού χαρακτήρα. Τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πως υπάρχει μια ιδιωτική επιχείρηση η οποία από τη φύση της έχει προβλήματα και είχε προβλήματα από παλιά. Έκανε λόγο για τα 250 χιλιάδες ευρώ που χρωστά η πολιτεία στο ΚΤΕΛ και συνέχισε λέγοντας ότι σε αυτή την ιδιωτική επιχείρηση δουλεύουν κάτοικοι του νησιού και πως κάποιοι έχουν επενδύσει τα χρήματα τους σε αυτή. Πρότεινε επίσης να γίνει μία ειδική σύσκεψη στο δημαρχείο με τους υπευθύνους του ΚΤΕΛ ώστε να δοθεί μία λύση.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων και ακούστηκαν διάφορες προτάσεις, όλοι όμως συμφώνησαν στο γεγονός ότι η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και ότι πρέπει να δοθεί λύση. Πάντως αξίσει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες μέρες τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ έχουν διευρυνθεί και σε ώρες αργά το απόγευμα. Ο Δήμαρχος κύριος Παναγιώτης Κουκούλης εξέφρασε την αγωνία του για το τι θα συνέβαινε αν το ΚΤΕΛ κατέθετε την άδεια του, δηλώνοντας αδυναμία να εκτελέσει συγκοινωνιακό έργο. Και έσπευσε να διευκρινίσει ότι ένα τέτοιο έργο θα ήταν αδύνατον να το αναλάβει ο Δήμος με τις δυνατότητες που έχει. Στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες, δεν είχε προσέλθει εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ ώστε να ακουστούν και οι απόψεις των στελεχών του και να σχηματιστεί μία περισσότερο σφαιρική εικόνα.

Αναλυτικά τα θέματα του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου στα videos που θα δημοσιευτούν σήμερα.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png