Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 4 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης στην τοποθέτησή του σχετικά με τις εργασίες που αφορούν στις δοκιμές λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού, ενημέρωσε το Σώμα για μία σειρά από ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν με την επίσημη διαδικασία της "διοικητικής παραλαβής προς χρήση", που πρέπει να αναμένεται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το διάστημα 19-22 Ιανουαρίου 2022, οπότε και η Αίγινα θα μπορεί να υδροδοτείται από τον υποθαλάσσιο αγωγό.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, με τα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Κουκούλη.
Αυτή την περίοδο λόγω των εργασιών παροχετευτικότητας που εκτελούνται, το νερό αυτών των δοκιμών, διαμοιράζεται στις δεξαμενές του νησιού, σύμφωνα άλλωστε και με την πρόσφατη ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Διαβούλευσης ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς.
Παράλληλα, θέτονται ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του αγωγού, αλλά και σχετικά με την "εφεδρικότητα" όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Μούρτζης, σε περίπτωση βλάβης του αγωγού.
Η τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Κουκούλη.
"Βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ κρίσιμη καμπή του υποθαλάσσιου αγωγού, αυτά που θα πω είναι συμπληρωματικά, με αυτά τα οποία ανέφερε ο δήμαρχος. Μπαίνουμε στην περίοδο των τελικών δοκιμών. Έχουμε μπει δηλαδή από τις 20 Δεκεμβρίου, από τις 20 Δεκεμβρίου ο αγωγός, η όλη διαδικασία έχει μπει σε μία τελική φάση, που λέγεται “δοκιμασίες ελέγχου του αγωγού”.
Αυτές οι δοκιμασίες ελέγχου, άρχισαν από τότε με την υδροστατική δοκιμή, ακολούθησαν δειγματοληψίες του νερού από την είσοδο και την έξοδο του εδώ στην Αίγινα, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν αλλοιώνεται στην πορεία και ολοκληρώνονται κατά κάποιο τρόπο με τη δοκιμή της παροχετευτικότητας, δηλαδή ότι κατά πόσον η ποσότητα νερού που μπορεί να εξασφαλίσει ο αγωγός με βαρύτητα από την Πέρανη της Σαλαμίνας μέχρι την δική μας δεξαμενή στην Κυψέλη, είναι τουλάχιστον 21.500 κυβικά μέτρα την ημέρα".
Οι δοκιμές της παροχετευτικότητα θα διαρκέσουν 15 ημέρες.
"Ο δήμαρχος πριν από μία εβδομάδα, ίσως και περισσότερο μου έστειλε ένα mail που του είχε στείλει ο ανάδοχος με το πρόγραμμα των δοκίμων, το οποίο περιλαμβάνει αυτά που σας είπα. Οι δοκιμές της παροχετευτικότητας σύμφωνα με τη σύμβαση και της συγγραφή υποχρεώσεων πρέπει να κρατήσουν 15 ημέρες και εκείνο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την όλη ιστορία είναι ότι στο τέλος του δεκαπενθημέρου, αυτό το σημείωμα του αναδόχου επαναλαμβάνω του αναδόχου, λέει ότι με το πέρας των δοκίμων και μετά την επιτυχή τους έκβαση θα γίνει διοικητική παράδοση - παραλαβή του έργου προς χρήση.
Είναι ένα καθοριστικό σημείο που έχει πολύ μεγάλες συνέπειες για το δήμο μας και για τους κατοίκους. Δηλαδή από εκείνη την ημέρα, την οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο έστειλε ο ανάδοχος, είναι η 19η Ιανουαρίου, το έργο, ο υποθαλάσσιος αγωγός, παρόλο που δεν έχει τελειώσει ολοκληρωτικά, μένουν τα προστατευτικά τσιμεντοστρώματα και ορισμένα άλλα, θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο για την παροχή του νερού".
Τι προβλέπει η διαδικασία της διοικητικής παραλαβής προς χρήση.
"Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Είναι εκείνο που λέγαμε στον Δήμαρχο, ότι τι θα γίνει μετά τις δοκιμές; θα γίνει η μπορεί ο δήμος να το χρησιμοποιήσει; Έρχεται ο ανάδοχος και το επιβεβαιώνει αυτό λοιπόν, ότι ναι θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει και όχι μόνο θα μπορεί, αλλά με βάση μία επίσημη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και λέγεται διοικητική παραλαβή προς χρήση. Αλλά η διοικητική παραλαβή προς χρήση, γίνεται από παρουσία εκπροσώπου του αναδόχου, εκπροσώπου της υπηρεσίας που παρακολουθεί το έργο, που είναι η Περιφέρεια, αλλά και εκπροσώπου του δήμου και ο εκπρόσωπος του δήμου δεν έχει οριστεί και δεν έχει οριστεί διότι δεν έχει ζητηθεί επίσημα από την περιφέρεια ότι κοιτάξτε, πρόκειται να γίνει προσωρινή παραλαβή ενός τμήματος του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε. Βάλτε κάποιον υπεύθυνο γιατί θα υπογράψει ότι είχε επιτυχείς δοκιμασίες το έργο και από δω και πέρα το παραλαμβάνει το Δήμος για να το χρησιμοποιήσει. Όχι οριστική παραλαβή. Αυτό δεν είχε γίνει και μάλιστα μιλώντας με τον με τον επιβλέποντα μηχανικό και χθες και σήμερα, μου είπε ναι πρόκειται να στείλω. Δεν ξέρω αν το έστειλε, θα μας πει ο δήμαρχος, αυτό το έγγραφο που να λέει να πιστοποιεί αυτά τα πολύ ουσιαστικά πράγματα, ότι από τη μία μεριά, ναι ελάτε να παραλάβετε ένα τμήμα του έργου για χρήση και από δω και πέρα, ορίστε κάποιον εκπρόσωπο σας για να βάλει την υπογραφή".
Οι επισκευές στις άλλες πλευρές τις δεξαμενής περιορίστηκαν μέχρι το ύψος των δύο μέτρων.
"Είχα και την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε να κάνουμε μία επίσκεψη μαζί με τον συνάδελφό τον κύριο Νίκο Πούντο και στο έργο και είδαμε τις εξελίξεις. Πράγματι οι δοκιμές προχωρούν. Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι ότι οι επισκευές στεγανοποίησης στον ένα θάλαμο έχουν εντός παρενθέσεως ολοκληρωθεί και λέω γιατί εντός παρενθέσεως και γιατί λέω εντός παρενθέσεως; διότι προ μεγάλη έκπληξη όλων μας, ενώ είχαμε δει τις διαβεβαιώσεις ήδη εδώ και ένα χρόνο, από τότε που έγινε ο έλεγχος της δεξαμενής από τους μηχανικούς της Περιφέρειας, ότι οι ρηγματώσεις περιορίζονται μόνο στο τοιχίο, στο βόρειο; στο ανατολικό; αν θυμάμαι καλά, τώρα διαπιστώνουμε ότι οι ρηγματώσεις αυτές υπάρχουνε και στα άλλα τοιχώματα της δεξαμενής και στο δάπεδο, αλλά και στα τοιχώματα και μέν στο δάπεδο τις επισκεύασαν τώρα, αλλά στα άλλα τοιχώματα τοιχώματα, στις άλλες τρεις πλευρές οι όποιες επισκευές περιορίστηκαν μέχρι το ύψος των δύο μέτρων.
Με δυο λόγια από τα δύο μέτρα και πάνω κατά πάσα βεβαιότητα η δεξαμενή θα τρέχει. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς στην πλήρη χωρητικότητά της. Αυτό είναι κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Επίσης, στην όλη αυτή η ιστορία της παραλαβής - παράδοσης, από τη μία μεριά όλοι και ο δήμος και εμείς και οι πολίτες, όλοι μας, θέλουμε να γίνει αυτή η ειδική διοικητική παραλαβή προς χρήση, μία ώρα αρχύτερα. Για λόγους οικονομίας και για λόγους ουσίας. Να αναβαθμίσει το σύστημα του νερού, να παίρνουμε όλοι στην Αίγινα το νερό της ΕΥΔΑΠ".
Οι υποχρεώσεις του αναδόχου και του Δήμου μετά την υπογραφή της διοικητικής παραλαβής.
"Από την άλλη όμως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, το τι θα παραλάβουμε και με ποιους τρόπους θα παραλάβουμε. Γι’ αυτό το επισημαίνω και το τονίζω, ότι ο άνθρωπος καταρχάς που θα πρέπει να οριστεί, τι ιδιότητες θα πρέπει να έχει. Θα πρέπει να ξέρει πρώτα - πρώτα τη σύμβαση, τη συρραφή των υποχρεώσεων, τι ακριβώς θα υπογράψει και από την άλλη, από τη στιγμή που θα γίνει η διοικητική παραλαβή, αναλαμβάνει ο ανάδοχος για 36 μήνες, για τρία χρόνια, τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου. Αν πάθει δηλαδή κάτι ο αγωγός θα πρέπει να το επισκευάσει ο ο ανάδοχος, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις.
Η σύμβαση λέει ότι αν γίνει από άγκυρα ή από δολιοφθορά, τότε υπεύθυνος για την αποκατάσταση, για την επισκευή, είναι ο Δήμος, ο κύριος του έργου. Και τα ερωτήματα μπαίνουν αμέσως ολλά. Είναι προετοιμασμένος ο Δήμος να κάνει την φύλαξη και προστασία του αγωγού; όχι τόσο από την άγκυρα, αλλά από άλλα δολιοφθορά.
Και άλλα ερωτήματα που μπαίνουν, τι θα γίνει με τη δεξαμενή που δεν επισκευάστηκε πλήρως και έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται ήδη και φαντάζομαι ότι ο αντιδήμαρχος ύδρευσης ή κάποιος να παρακολουθεί τις διαδικασίες που γίνονται για την χλωρίωση του νερού, την εκκένωση του, γιατί η χλωρίωση ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό ούτως ώστε να εξαλείψει πολλές μικροβιακές εστίες.
Τώρα γίνεται καθαρισμός πάλι της δεξαμενής, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ορισμένα ελαττώματα εκεί όσον αφορά την εκκένωση, εκεί που πηγαίνουν τα νερά, δεν πρέπει να πηγαίνουνε. Είναι ορισμένα θέματα τα οποία φαντάζομαι ο αντιδήμαρχος ύδρευσης και η Υπηρεσία Ύδρευσης να τα παρακολουθεί και να έχει εικόνα για το τι πρέπει να γίνουν εκεί, ούτως ώστε να βελτιωθεί η όλη υπόθεση και να μπορεί να δουλέψει το σύστημα όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά. Γιατί να μην ξεχνάμε η δεξαμενή είναι του αναδόχου, εδώ και πολύ καιρό ανήκει στον τύπο της Αίγινας.
Είναι πολλά τα ερωτηματικά και τα θέματα που πρέπει να προσέξουμε σ’ αυτήν την διοικητική παραλαβή και έχω στείλει ορισμένα από αυτά στον Δήμαρχο με mail πριν από 10 μέρες και μεταξύ των άλλων είναι και αυτό που αναφέρθηκε ο κύριος Μούρτζης, τουλάχιστον για την πρώτη περίοδο, τι θα κάνουμε για εναλλακτική τροφοδοσία αν κάτι δεν πάει καλά με τον αγωγό. Κάτι πρέπει να προβλέψει ο δήμος, που εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν διάφορα κενά".
Συμπληρωματικά ο κ. Κουκούλης είπε:
"Όπως είπα για 15 μέρες θα γίνει η δοκιμή της παροχής του του αγωγού. Καθόλη τη διάρκεια αυτών των 15 ημερών της δοκιμής, αυτό το νερό θα πηγαίνει στους στην κατανάλωση, στους κατοίκους και να θα αρχίσει δηλαδή να λειτουργεί κανονικά ο αγωγός".
Επιτεύχθηκε ο στόχος των 896 κυβικών την ώρα.
"Αυτή η δοκιμή δεκαπενθήμερη ήταν να αρχίσει αύριο, αλλά επειδή κάτι καθυστέρησε, δεν θα αρχίσει αύριο, θα αρχίσει στις 7η Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί αντί για τις 19 στις 22 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει και η διοικητική παραλαβή. Και ένα άλλο στοιχείο που με ενημέρωσε σήμερα, όταν επισκέφθηκα το εργοτάξιο, βασικός στόχος είναι να επιτευχθεί αυτή η παροχή των 21.500 κυβικών την ώρα (σ.σ. την ημέρα) τότε θα θεωρηθεί το έργο ως επιτυχημένο.
Αυτό αντιστοιχεί σε 896 κυβικά την ώρα. Σήμερα για μία ολιγόλεπτη δοκιμή που έκαναν, διότι συμπληρώνουν τη δεξαμενή μας μέχρι το ύψος των 2 μέτρων, επιτεύχθηκε παροχή χιλίων κυβικών μέτρων την ώρα, το οποίο σημαίνει ότι οι ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές και ευοίωνες για την παροχετευτικότητα θετικότητα και το επιτυχές του σχεδιασμού", είπε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης.