Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Οι γυναίκες της Αίγινας σε πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις.


Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου. Μία ημερομηνία σταθμός για τις γυναίκες όλου του κόσμου, που ζουν χειραφετημένες ή υπό καταπίεση. Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας καθιερώθηκε στην Κοπεγχάγη το 1910. Αρκετά χρόνια πριν την ίδια ημέρα το 1857 οι γυναίκες στη Νέα Υόρκη ντυμένες στα λευκά απεργούν με αίτημα την ίση αμοιβή στην εργασία με τους άνδρες. Η κίνηση πνίγεται στο αίμα, μα η φωνή για ίσα δικαιώματα αρχίζει να ακούγεται δυνατά.

Στην Αίγινα οι γυναίκες πάντα ήταν ο στυλοβάτης της κοινωνίας μας και κάτι πολύ περισσότερο, καθώς η κλειστή κοινωνία ενός νησιού απαιτούσε πολλές φορές από τις γυναίκες λεπτούς χειρισμούς και ισορροπίες ακόμα και στα πιο απλά θέματα. Συχνά γίνεται λόγος για την αστικοποίηση του νησιού και τη θέση των γυναικών απέναντι στα νέα δεδομένα. Όμως οι γυναίκες της Αίγινας δούλευαν πάντα πολύ σκληρά στηρίζοντας την τοπική οικονομία και την οικογένεια. Δεκαετίες πριν, αλλά και σήμερα θα δούμε τη γυναίκα να αγωνίζεται στο πλευρό του άντρα της μέσα στη βάρκα, στο ψάρεμα, κάτω από δύσκολες συνθήκες να εργάζεται χωρίς διακρίσεις για να εξασφαλιστεί ο επιούσιος. Θα ακολουθήσει τον άντρα της στα κτήματα και τις γεωργικές εργασίες από το πρωί στο λιοπύρι του καλοκαιριού μέχρι αργά το βράδυ. Θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους περιμένοντας τον άντρα της σφουγγαρά, τον ναυτικό, τον μετανάστη, που ειδικά στην περίπτωση των σφουγγαράδων ίσως να μην επιστρέψει ποτέ, βυθίζοντας στο πένθος μια οικογένεια, αλλάζοντας δραματικά το χάρτι των υποχρεώσεων, μα και των στενών κοινωνικών ισορροπιών της ίδιας. Θα δουλέψει αγόγγυστα στις ταβέρνες, μαγείρισσα συχνά, ενώ όλη την μέρα της θα την έχει περάσει εργαζόμενη στα χωράφια, θα ξενυχτήσει στο κοπανέλι και στην ραπτομηχανή για συνεισφέρει στον οικογενειακό προγραμματισμό. Θα δουλέψει στις φιστικιές, στα αμπέλια και μαζί στη λάτρα του σπιτιού. Είναι το στήριγμα, είναι το στήριγμα για όλα.

Σήμερα η γυναίκα της Αίγινας μπαίνει και λειτουργεί σε πολύ ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Γίνεται επιχειρηματίας, επιστήμονας, στέλεχος, οδηγεί ταξί στις ίδιες σκληρές συνθήκες με τους άνδρες συναδέλφους της, δουλεύει στα σώματα ασφαλείας και διεκδικεί συχνά όχι με ίσους όρους τη συμμετοχή της στην παραγωγική διαδικασία. Η αστικοποίηση έφερε ακόμη περισσότερους ρόλους για τις γυναίκες της Αίγινας, ακόμα περισσότερα πεδία στα οποία πρέπει να αντεπεξέλθει. Ο προσωπικός χρόνος συχνά είναι ελάχιστος ή απλά δεν υπάρχει. Η Ελληνική πραγματικότητα τους στερεί πολλά, όλοι μας τους οφείλουμε ακόμη περισσότερα και κάποιες φορές τα πάντα.

Πολλά καταστήματα του νησιού σήμερα έχουν προγραμματίσει τη βραδιά τους ειδικά για τις γυναίκες. Ενώ στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας το εισιτήριο θα είναι μειωμένο στο μισό για όλες τις γυναίκες που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τη "Φιλουμένα Μαρτουράνο". Το ραδιόφωνο του Aegina Portal έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα του στη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας, ενώ η εκπομπή του Δημήτρη Κάππου φιλοξενεί την κυρία Ευαγγελία Ρεκλείτη.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png