Ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα είναι ανάμεσα στους 11 αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας, η θωράκιση των οποίων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, με τους Δημάρχους και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες των περιοχών όπου βρίσκονται έντεκα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Απόσπασμα εκπομπής από το Ενημερωτικό Δελτίο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Ολυμπίας, Ασκληπιείου Επιδαύρου, Δελφών, Μυκηνών, Μυστρά, Ηραίου Σάμου, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Επικούρειου Απόλλωνα, Κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου.
Απόσπασμα εκπομπής από το Ενημερωτικό Δελτίο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Ολυμπίας, Ασκληπιείου Επιδαύρου, Δελφών, Μυκηνών, Μυστρά, Ηραίου Σάμου, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Επικούρειου Απόλλωνα, Κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικού Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Κατά τη σύσκεψη έγινε ολοκληρωμένη παρουσίαση των στοιχείων που προέκυψαν από αυτοψίες μικτών κλιμακίων των αρμοδίων Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτών, καταγράφηκαν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκδήλωσης πυρκαγιάς και αποτιμήθηκε η συνολική τους τρωτότητα. Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αφού λάβουν γνώση, να εμπλακούν ενεργά σε ζητήματα αρμοδιότητάς τους για θέματα πυροπροστασίας. Για κάθε φορέα έχουν εντοπιστεί οι ενέργειες που χρειάζεται να υλοποιηθούν με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από 4 Ιανουαρίου 2020, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάπτυξη σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σε αρχαιολογικούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί και η κοινή Ομάδα Εργασίας. Έπειτα από συνδυαστική εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και της τρωτότητας των αρχαιολογικών χώρων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιλέχθηκαν πιλοτικά οι παραπάνω έντεκα χώροι.
Επιπλέον, έγινε συνολική αποτίμηση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι εν λόγω χώροι, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που υποδέχονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συζητήθηκαν τα μνημόνια ενεργειών που έχουν καταρτιστεί από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και τους οικείους Δήμους για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ». Ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε, ακόμη, ότι δρομολογούνται ασκήσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρο και Αφαία, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.
Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς.
Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς.