Η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας, στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπάρχει, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποίησε την πρώτη ανοιχτή συνάντηση με το κοινό, παρουσιάζοντας τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και τους στόχους της.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Μπήτρο.
Ο Γιώργος Μπήτρος μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, γι' αυτή την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση και την παρουσίασή της ομάδας στο κοινό, το πρωί της Κυριακής στο εστιατόριο "Κάππος Έτσι". Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει ήδη τέσσερις δράσεις, αποκομίζοντας ιδιαίτερα θετικές κριτικές.
Πως γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργία αυτής της ομάδας.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Μπήτρο.
Ο Γιώργος Μπήτρος μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, γι' αυτή την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση και την παρουσίασή της ομάδας στο κοινό, το πρωί της Κυριακής στο εστιατόριο "Κάππος Έτσι". Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει ήδη τέσσερις δράσεις, αποκομίζοντας ιδιαίτερα θετικές κριτικές.
Πως γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργία αυτής της ομάδας.
"Καλή σας μέρα και ευχαριστώ το Aegina Portal για τη δημοσιοποίηση της δράσης μας, που αναφέρεται στην Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας. Είναι μία ιδέα η δημιουργία αυτής της ομάδας, η οποία κυοφορήθηκε μέσα στην εποχή της καραντίνας και ξεκίνησε με αργά βήματα, λόγω της καραντίνας και σιγά-σιγά μετά από συζητήσεις που είχαμε και με κάποιες δράσεις, όταν, βεβαίως, είχαν ανοίξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα το προηγούμενο καλοκαίρι.
Μαζευτήκαμε περίπου 20 άτομα για να δημιουργήσουμε το καταστατικό, να το συντάξουμε και φτάσαμε στην ευχάριστη θέση να έχουμε πλέον ένα καταστατικό το οποίο έχει εγκριθεί από το Πρωτοδικείο.
Τι είναι η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας, εχθές που την Κυριακή 8 Μαΐου είχαμε την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση, για όσους ενδιαφέρονταν, για όσους ήθελαν να έρθουν να δουν τι ακριβώς είναι αυτή η ομάδα και ποιους σκοπούς έχει.
Εχθές λοιπόν συγκεντρωθήκαμε και συζητήσαμε αρκετά. Έγινε ένας γόνιμος διάλογος. Ήρθαν αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι πραγματικά έχουν δείξει και μαρτυρούν ένα ενδιαφέρον γνήσιο και ειλικρινές για την Αίγινα, για τον πολιτισμό της, για την ιστορία της. Άνθρωποι πολύ συνειδητοποιημένοι για το περιβάλλον και τα μνημεία της Αίγινας".
Πρωτοβουλία με εποικοδομητικό ρόλο και στόχους την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση.
"Η Ομάδα αυτή είναι μία πρωτοβουλία που δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει ή αντικαταστήσει άλλες ομάδες. Ο ρόλος της είναι εποικοδομητικός, να συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των ανθρώπων του νησιού μας, στη γνώση στην κατεύθυνση της τοπικής μας ιστορίας του πολιτισμού, στην κατεύθυνση του σεβασμού του τοπίου, της πανίδας και της χλωρίδας, κυρίως όμως έχει σκοπό να ενημερώσει τους ανθρώπους για τα μνημεία της Αίγινας, για τον πολιτισμό της Αίγινας".
Οι πρώτες δράσεις στην Παλιά Χώρα και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.
"Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα να σας πω, ότι μπορεί να ανεβαίνουμε πάνω στην Παλιά Χώρα και είναι ένα σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε τις δράσεις μας. Ανεβαίνουμε πάνω στην Παλαιόχωρα, αλλά αγνοούν πάρα πολλοί, ότι η Παλιά Χώρα είναι ένα μνημείο, είναι ένας αρχαιολογικός χώρος, ένας μεσαιωνικός χώρος, ο οποίος προστατεύεται από την Αρχαιολογία.
Και μία που αναφερθήκαμε στην Παλιόχωρα, να πούμε ότι από κει ξεκίνησαν και οι δράσεις μας. Κινητοποιηθήκαμε και επικαιροποιήθηκε μία άδεια που υπήρχε από το 2017, σύμφωνα με σχέδια που είχε κάνει ο κύριος Δέδες Γιάννης. Αυτή η άδεια υπήρχε από το 2017, από την Αρχαιολογία είχε και κοινοποιήθηκε στη Μητρόπολη Ύδρας και έτσι προχωρήσαμε στην αντικατάσταση των δύο θυρών και των δύο παραθύρων στο Δίδυμο Ναό, στο Κάστρο της Παλαιόχωρας, κάτι το οποίο έγινε πέρσι το Νοέμβριο και ήταν μία δράση την οποία κάλυψε και το Αίγινα Portal.
Ξεκινήσαμε από ‘κει λοιπόν από την Παλαιόχωρα, γιατί αισθανθήκαμε ότι εκεί υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη, ανάγκη προστασίας διαφύλαξης, αλλά και ενημέρωσης για το χώρο αυτό τον πάρα πολύ σπουδαίο, όχι μόνο για την Αίγινα, αλλά για ολόκληρο τον Αργοσαρωνικό.
Προχωρήσαμε σε άλλες δράσεις μέσα στην καρδιά του χειμώνα, όπως ήτανε μία εξόρμηση, μία επίσκεψη και ξενάγηση στο μνημείο, στο βυζαντινό μνημείο, το καλύτερα διατηρημένο μνημείο, που είναι η Ομορφοκκλησιά, μία ξενάγηση από τον κύριο Ιωάννη Δέδε η οποία έγινε χαρακτηριστικά μέσα στο καταχείμωνο, γιατί εκείνη την ημέρα χιόνιζε.
Την Παρασκευή του Πάσχα είχαμε μία άλλη εξόρμηση, επίσκεψη και ξενάγηση στον “Άγιο Νικόλαο του Μαύρικα”. Είναι βρίσκεται ακριβώς στους πρόποδες μπορούμε να πούμε της Παλαιόχωρας, στον Κοντό. Ανήκει ,αν θέλετε, στην Παλαιά Χώρα, αλλά είναι αρκετά πιο κάτω.
Ένας σπουδαίος ναός, ένα σπουδαίο Βυζαντινό μνημείο, άγνωστος σε πολλούς. Θέλουμε και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε αυτές τις δράσεις, οι οποίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και βεβαίως μέσα από τις ομάδες στις οποίες θα δημιουργήσουμε, να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε ενεργά, αποτελεσματικά, στην διάσωση κάποιων πραγμάτων, στην ευαισθητοποίηση για τα μνημεία μας.
Ο ρόλος μας είναι εποικοδομητικός και έχει σκοπό να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, είτε είναι οι ντόπιοι, είτε είναι οι άνθρωποι οι οποίοι μας επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα, οι παραθεριστές και όλοι όσοι αγαπούν την Αίγινα".
Η πρώτη ανοιχτή συνάντηση άφησε θετικά μηνύματα.
"Η συνάντηση που έγινε χτες, για να έρθουμε στο διά ταύτα και έγινε στο εστιατόριο “Κάππος Έτσι”, είχε μία μεγάλη συμμετοχή από ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν ξανά έρθει.
Μάλιστα, ανάμεσά τους υπήρχαν και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων, όπως ήταν από τους Ενεργούς Πολίτες, από τους Φίλους της Αίγινας, εκπρόσωπος από τον Σύλλογο τον Πολιτιστικό των Αγίων. Δώσανε το παρόν και αισθανθήκαμε, ότι υπάρχει μία επιθυμία μιας συνεργασίας, μιας συλλογικότητας, μιας συνεργασίας για το καλό του νησιού και πάλι όπως σας είπα εποικοδομητικά.
Ειπώθηκαν αρκετά πράγματα, έγινε ένας γόνιμος διάλογος, όχι μόνο για την Παλιά Χώρα. Αναφερθήκαμε, επίσης, στα θέματα των Οχυρών και της επικείμενης αξιοποίησης ενοικιάσεις και αξιοποίησης, αυτού του χώρου, μιλήσαμε για το σπίτι του Κανάρη το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη της Αίγινας, ένα σπίτι το οποίο δεν είναι απλά ένα τοπόσημο, είναι πραγματικά ένα μνημείο, θα μπορούσε κανείς να πει, ένας χώρος ο οποίος θα έπρεπε να είναι και λίγο, αν θέλετε, εμπροσθοφυλακή στους εορτασμούς που κάναμε για το ‘21, αλλά δυστυχώς δεν το προβάλλουμε.
Μιλήσαμε για τα ιστορικά σπίτια της Αίγινας, μιλήσαμε επίσης για το σπίτι του Ροδάκη, για τους τάφους των Σαλαμινομάχων. Ακούστηκαν πάρα πολλές ωραίες ιδέες, πάρα πολλές γνώμες και πραγματικά όλο αυτό, όλος αυτός ο διάλογος, που κράτησε γύρω στο δίωρο ήταν πάρα πολύ χρήσιμος και για μας, ώστε να προχωρήσουμε στις επόμενες δράσεις μας".
Το κάλεσμα παραμένει ανοιχτό, το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο.
"Καλούμε λοιπόν όποιον θέλει, μέσα από τις ανακοινώσεις μας, μέσα από τη σελίδα της ομάδας στο Facebook, να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας, να συνδράμει αυτή την προσπάθεια, η οποία όπως και πάλι, είπα και το τονίζω, έχει εποικοδομητικό χαρακτήρα, εποικοδομητικό ρόλο.
Το επόμενο διάστημα με την εγγραφή των νέων μελών, θα προχωρήσουμε σε εκλογές, θα προχωρήσουμε σε αρχαιρεσίες, ώστε να βγει το διοικητικό συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία Διοικούσα Επιτροπή σύμφωνα με τον νόμο, η οποία χειρίζεται τα θέματα και από ‘κει και πέρα θα προγραμματίσουμε τις επόμενες δράσεις μας, για το επόμενο διάστημα και κυρίως μέσα στο καλοκαίρι.
Θα θέλαμε να σας έχουμε λοιπόν συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια, μία καινούργια προσπάθεια που ξεκινά και όπως είπα και στην αρχή δεν έχει σκοπό ούτε να αντικαταστήσει, να υποκαταστήσει παρόμοιες προσπάθειες ή συλλογικότητες οι οποίες υπάρχουν. Γι’ αυτό και ονομάσαμε την ομάδα μας, ως Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας και όταν λέμε τη λέξη “προστασία” μπορούμε εκεί να χωρέσουμε και τη λέξη “διαφύλαξη”, ή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον σας για την κάλυψή σας".