
Δημοσιεύθηκε από το Δήμο Αίγινας, στις 11 Ιουλίου 2022, η διακήρυξη για το έργο: "Γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων", προϋπολογισθείσας δαπάνης 56.452 ευρώ πλέον του ΦΠΑ.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Αναλυτική παρουσίαση του έργου, σε επίπεδο λήψης αποφάσεων στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας, μπορείτε να δείτε εδώ. Μία ενδιαφέρουσα, πρόσφατη παρουσίαση από την επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας Δέσποινα Κουτσούμπα, μπορείτε να δείτε εδώ.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Αναλυτική παρουσίαση του έργου, σε επίπεδο λήψης αποφάσεων στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας, μπορείτε να δείτε εδώ. Μία ενδιαφέρουσα, πρόσφατη παρουσίαση από την επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας Δέσποινα Κουτσούμπα, μπορείτε να δείτε εδώ.
Η Αναλυτική Περιγραφή Φυσικού και Οικονομικού Αντικειμένου, όπως περιγράφονται στην διακήρυξη: "Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αίγινας και συγκεκριμένα των βυθισμένων αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων με ψηφιακές εφαρμογές διάδρασης,μέσω των οποίων οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αίγινας θα μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία, τη λειτουργία και τη σημερινή θέση των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων. Η Αίγινα υπήρξε μια ναυτικήυπερδύναμη που κυριάρχησε στις αρχαίες ελληνικές θάλασσες μέχρι και το 458 π.Χ.
Αρχαίες πηγές αναφέρονται στην αιγινήτικη θαλασσοκρατία και στα αρχαιολογικά κατάλοιπα μιας ευημερούσας ναυτικής κοινωνίας και μιας πόλης που η ακμή της συνδέεται διαχρονικά με τα δύο λιμάνια της, το πολεμικό και το εμπορικό λιμάνι. Στην σύγχρονη πόλη της Αίγινας, τόσο στην ακτή όσο και κάτω από τη θάλασσα, υπάρχουν πολυπληθή κατάλοιπα των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων: Ένας οχυρωμένος πολεμικός λιμένας με νεώσοικους για τη στέγαση του ισχυρού στόλου των τριήρεων της πόλης στην παραλία "Αύρα", κατάλοιπα του εμπορικού λιμανιού κάτω από το σημερινό παλιό λιμάνι της Αίγινας, ογκώδεις κυματοθραύστες (βόρεια στην παραλία "Κολώνα" και νότια στην περιοχή του σινέ "Ακρογιάλι") και κωνικοί λιθοσωροί αποτελούν μέρος ενός περίτεχνου και πολλαπλών χρήσεων λιμενικού συμπλέγματος.
Το αντικείμενο του έργου είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, καθώς προσελκύει ένα ιδιαίτερο κοινό επισκεπτών, που παρουσιάζει διάρκεια στο χρόνο. Μαζί με τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του ναού της Αφαίας, της Κολώνας και της Παλαιόχωρας, είναι σημαντικό να αναδειχθεί και ο ενάλιος αρχαιολογικός χώρος της Αίγινας, που θα προσθέσει στο τουριστικό προϊόν του νησιού, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις τέτοιου μεγέθους κα ικατάστασης διατήρησης που να έχουν αναδειχθεί με παρόμοιο τρόπο στα ελληνικά νησιά.
Η ομάδα του έργου θα αναπτύξει μία ψηφιακή εφαρμογή για smart devices (κινητά, tablets) στα παγκόσμια stores (IOS και ANDROID), την οποία θα μπορούν να την «κατεβάζουν» οι χρήστες, τουριστικά πρακτορεία, επισκέπτες της νήσου, τουρίστες, ξεναγοί κ.ά.
Η εφαρμογή θα περιέχει ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, όψεις και αναπαραστάσεις των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων,αναπαράσταση του λιμενικού τοπίου στο πέρασμα των αιώνων, παλαιές φωτογραφίες, φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις, φωτογραφίες και βίντεο. Η πληροφορία θα παρέχεται τόσο συγκεντρωτικά, όσο και τοπικά, με σκοπό σε κάθε σημείο του παραλιακού μετώπου της Αίγινας ο επισκέπτης να πληροφορείται για τα αρχαιολογικά ευρήματα του βυθού, ενώ θα προτρέπεται να τα επισκεφτεί κολυμπώντας ή περπατώντας στην ακτή. Το έργο αποτελεί προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη της ολοκληρωμένης προσέγγισης και ανάδειξης των ενάλιων αρχαιοτήτων στην Αίγινα.
Τα αναμενόμενα οφέλη της πράξης είναι:
•Σήμανση, ανάδειξη και προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων
•Διαδρομές περιήγησης και παρατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος
•Γεωπολιτισμική-αρχαιολογική ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση του κοινού.
•Προσέλκυση ειδικού τουρισμού (καταδυτικός τουρισμός)".