Την ετήσια φθινοπωρινή δράση τους πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι "Σπορίτες Αίγινας", η τοπική εθελοντική ομάδα, που για 18 χρόνια ασχολείται συστηματικά με την διαφύλαξη και προώθηση των ντόπιων ποικιλιών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που είχε μεγάλη συμμετοχή, δόθηκαν δωρεάν σπόροι παραδοσιακών ποικιλιών για τον χειμωνιάτικο κήπο, αλλά και καλλιεργητικές συμβουλές.
Ο Άρης Παύλος, ένας εκ των παλαιοτέρων στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών, μιλώντας στο Aegina Portal είπε:
Είμαστε σήμερα στο χώρο της Κάρλας, με τα βιολογικά και κάνουμε μία εκδήλωση σαν Σπορίτες της Αίγινας. Μάλιστα είναι η 18η χρόνια που έχουμε δράση στο νησί.
Σήμερα μοιράζουμε χειμωνιάτικους σπόρους, παραδοσιακές ποικιλίες, παλιές ποικιλίες δηλαδή αυτές που κρατάγανε οι παππούδες μας και θέλουμε να το κάνουμε αυτό για να κρατήσουμε τους σπόρους, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο.
Οι σπόροι μέσα τους έχουν πολλά μηνύματα. Έχουν το μήνυμα της υγιεινής διατροφής, της αυτάρκειας, σ’ ένα βαθμό, γιατί αυτάρκεια και δεν είναι να έχουμε όλη την τροφή μας να την καλλιεργούμε εμείς, αλλά ένα μέρος να έχουμε είναι αρκετό. Μπορούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να βρούμε την αλληλεγγύη που χρειαζόμαστε σαν άνθρωποι, γιατί όταν χάνεις το σπόρο ζητάς από το γείτονα, το έχουμε χάσει αυτό. Τώρα πια δεν ξέρουμε και πώς φυτεύουμε. Να έχουμε επαφή με τη γη να μπορούμε να πάρουμε ότι μας δίνει ο σπόρος σαν μήνυμα, ακόμα και παρατηρώντας τη φύση μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα.
Έχει έρθει αρκετός κόσμος παίρνουνε ποικιλίες, μας ενδιαφέρει να κρατήσουν και από αυτούς τους σπόρους, η Αίγινα είναι πολύ ευνοϊκή το χειμώνα για να καλλιεργούμε, γιατί έχει πολύ καλό έχει πολύ ευνοϊκό κλίμα, οπότε ελπίζουμε να τα καταφέρουμε, να κρατήσουμε σπόρους και εμείς, να μοιράσουμε και να συνεχίσουμε τη διαδικασία.
Σε ερώτηση για την επικράτηση κάποιων παραδοσιακών ποικιλιών, έναντι κάποιων άλλων, όπως αυτή προκύπτει μέσα από την πολυετή εμπειρία της ομάδας της Αίγινας, απάντησε ότι:
Καλλιεργούμε κάποια άτομα όλα αυτά τα χρόνια, οπότε βλέπουμε ποιες ποικιλίες ταιριάζουν γιατί η Αίγινα, έχει μεν ευνοϊκό χειμώνα, αλλά έχει δύσκολο καλοκαίρι, οπότε κάποιες ποικιλίες ταιριάζουν καλύτερα εδώ και τις κρατάμε αυτές. Δηλαδή μπορεί να έχουμε τριών ειδών μαρουλιού, αλλά το ένα να πάει καλύτερα εδώ ή κάποια είδη που φέρνουμε από άλλα μέρη, γιατί είμαστε και σε ένα δίκτυο στο Σιτώ, όπου και εκεί μοιράζονται ποικιλίες πολλές, έρχονται κάποια είδη, αλλά αυτά χρειάζονται κάποιο χρόνο να προσαρμοστούν εδώ. Οπότε κάνουμε μία επιλογή, ποια πάνε καλύτερα, με λίγα λόγια. Αυτά κρατάμε κυρίως, αυτά μοιράζουμε και έχουμε καταφέρει να σώσουμε και κάποιες ποικιλίες της Αίγινας, δηλαδή το μαυροκούκι της Αίγινας, που είναι πάρα πολύ παλιά ποικιλία, το κουκί της Αίγινας, τη φάβα την Αιγινήτικη, τα σκόρδα της Αίγινας. Αυτά είναι ντόπιες και τα έχουμε πάρει από ανθρώπους που ζουν στην Αίγινα, από αγρότες παλιούς και τα λοιπά. Οπότε αυτό από μόνο του είναι σημαντικό.
Τώρα, όλα τα άλλα σαν ομάδα και ο καθένας προσωπικά, παρατηρεί, βλέπει, καταλαβαίνει και μοιράζει.
Σε ερώτηση εάν οι ομάδες που ασχολούνται με την διάσωση των ντόπιων ποικιλιών αυξάνουν σε αριθμό, είπε:
Αυτές οι ομάδες αυξάνονται όχι σαν ομάδες, αλλά αυξάνεται η ανάγκη των ανθρώπων, ειδικά μετά την καραντίνα και την κρίση που περάσαμε, όπου έχουν επιστρέψει σε κάποιους πιο παραδοσιακές αξίες του ανθρώπου και μία από αυτήν με σωστή διατροφή, ο σωστός τρόπος ζωής, των παραγόντων του τροφίμου, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον πολλοί άνθρωποι ψάχνουν ρωτάνε μαθαίνουν. Βέβαια έτσι αυξάνεται και το εμπορικό κομμάτι που πουλάνε. Εμείς εδώ τους πόρους τους δίνουμε δωρεάν. Αυτά τα φακελάκια άμα τα ψάξεις στο διαδίκτυο κοστίζουν ακριβά. Όλη αυτή η ευαισθητοποίηση σιγά-σιγά θα φτιάξει περισσότερες ομάδες. Ακόμα η οργάνωση των ομάδων είναι όπως ήτανε, χωρίς να υπάρχει ας πούμε κάτι παραπάνω, υπάρχει το ενδιαφέρον. Βέβαια χρειάζεται και αντίστοιχη νομοθεσία από το κράτος για να στηρίξει αυτές τις κινήσεις και αυτό είναι δύσκολο γιατί οι νόμοι προσαρμόζονται και λίγο στα συμφέροντα των εταιρειών πολλές φορές και όχι του πολίτη.
Μας ενδιαφέρει οι παλιοί σπόροι να κινούνται ελεύθερα να πουλιούνται και κανονικά και όχι να απαγορεύονται. Όλα αυτά γίνονται σιγά-σιγά. Οι ευαισθητοποίηση του του κόσμου όμως είναι η βάση. Αν περισσότεροι άνθρωποι ασχολούμαστε και μας ενδιαφέρει για αυτό το κομμάτι των σπόρων θα βγαίνουν και ομάδες και θα γίνουν και αντίστοιχοι νόμοι. Είναι ο νόμος της έλξης, κάπως έτσι πάει.
Στη σημερινή δράση ήταν διαθέσιμες 24 ποικιλίες: Μαρούλι Αγίου Όρους, Μαρούλι βελανιδόφυλλο, Μαρούλι χαμηλό κατσαρό, Ρόκα, Κολίανδρος Κύπρου, Καρδαμίδα Αίγινας, Σέλινο Τρικάλων, Σέλινο Λέρου, Μαϊντανός Τρικάλων, Άνιθος Τρικάλων, Αντίδι, Μωβ λαχανίδα, Καρότο, Λάπατο Αγίου όρους, Σπανάκι, Παντζάρι ριγέ Γαλλίας, Παντζάρι κίτρινο, Λούβανο ή Λαθούρι, Αρακάς Μεθάνων, Φάβα Αιγινίτικη, Σέσκουλο, Κουκιά και Μαυροκούκι (πολύ παλιά ποικιλία) Αίγινας και κρεμμύδι Εύβοιας.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Ντελής και ένα μεγάλο κοινό που έδειξε ενδιαφέρον για τις ντόπιες ποικιλίες, ενημερώθηκε και συζήτησε για την καλλιέργειά τους την χειμερινή περίοδο.