Την Αίγινα επισκέφθηκε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία είχε συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας, στο καφέ "Πάντα Ρει", με θέμα: "Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος".
Για τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας κ. Σταύρος Καλαμάκης, μίλησε το απόγευμα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal: "Καταρχάς ήταν μεγάλη τιμή για εμάς το ότι η υπουργός δέχτηκε να ακούσει πάγια αιτήματα της Ένωσης Ξενοδόχων, που αφορούν τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Αίγινας, να γίνει ένας πάρα πολύ καλός, εποικοδομητικός διάλογος.
Τοποθετηθήκαμε και βάλαμε κάποια θέματα τα οποία χρήζουνε άμεσης παρέμβασης, ούτως ώστε ένα μέρος από αυτά να έχουν επιλυθεί για την επόμενη τουριστική περίοδο και ενδεικτικά θα αναφερθώ και σε 4-5 θέματα, για να μην μακρηγορήσω, που πιστεύω ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουν υλοποιηθεί.
Πρώτο είναι η δημοπράτηση της φωταγώγησης του ναού της Αφαίας, που είναι για μας ένα κορυφαίο ζήτημα πολιτισμού για το νησί. Ένα δεύτερο είναι ένα έργο που έχει προγραμματίσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την υπογειοποίηση των καλωδίων, γύρω από το ναό της Αφαίας, ούτως ώστε να αποτρέψουμε μία πιθανή πυρκαγιά το ερχόμενο καλοκαίρι. Έχει γίνει η μελέτη, είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης πια, απλά πρέπει να υπάρξει μία πίεση προκειμένου να επιταχυνθεί ο χρόνος.
Μετά ένα θέμα που βάλαμε και νομίζω ότι ήταν μέσα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Υπουργού, ότι αυτή η κακή εικόνα που υπάρχει στην πύλη 8 όταν οι επισκέπτες έρχονται στην Αίγινα, είτε είναι ημεδαποί, είτε είναιη αλλοδαποί, με τους άστεγους απλωμένος σε όλη τη πύλη 8, είναι μία κάκιστη εικόνα για το τουριστικό προϊόν και της Αίγινας και των υπολοίπων νησιών του Σαρωνικού και πρέπει να υπάρξει μία μέριμνα προκειμένου αυτό να διορθωθεί με κάποια δομή του Δήμου Πειραιά, με κάποια δομή του υπουργείου, εν πάσει περιπτώση, οι συνάνθρωποί μας αυτοί πρέπει να βρεθεί μία λύση να φύγουν από το χώρο αυτό, το οποίο προσβάλλει νομίζω όλα τα νησιά του Σαρωνικού.
Ένα άλλο θέμα ήταν, ζητήσαμε την παρέμβαση της Υπουργού στο Γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, γιατί αναζητούμε να δούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη του είχε αναθέσει τον Ιούλιο του 2020, όταν τον είδαμε στο υπουργείο και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει εντολή στις υπηρεσίες του, να συντάξουν την μελέτη ανάπλασης των μονοπατιών και ανάπλασης της Παλαιόχωρας, ούτως ώστε να ασκήσουμε μία πίεση για να προχωρήσει, την ολοκλήρωση του λιμενικού έργου της Αγίας Μαρίνας και πριν την σεζόν, που πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και παράλληλα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να προχωρήσει τα έργα που είναι αναγκαία, τα χερσαία, προκειμένου η νέα προβλήτα να αποκτήσει ρεύμα και νερό για να μην ξεκινήσει η σεζόν και έχουμε εκείνη την εποχή όχληση στου επισκέπτες και να είναι λειτουργικό το λιμάνι και τέλος για να μην μακρηγορήσω, το κορυφαίο όλων των προτάσεών μας, περιστρέφεται γύρω από την επιστολή που είχαμε στείλει, αν δεν κάνω λάθος 25 του Σεπτέμβρη προς τον Πρωθυπουργό. Τι γίνεται με τα κινητά του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΣΠΑ, γιατί δυστυχώς ο Αργοσαρωνικός συνεχίζει να βρίσκεται στην κατώτερη βαθμίδα του 25%, όταν ο υπόλοιπη όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε ποσοστά πάνω από 50.
Και αυτό γιατί υπάρχει αιτία και παθογένεια πολλών ετών, η οποία πρέπει να διορθωθεί. Δυστυχώς τα Νησιά του Σαρωνικού, σαν περιφέρεια ανήκουν στην Αττική, όμως από την άλλη αυτό του στερεί τη νησιωτικότητα και τα οποία προνόμια έχουνε τα νησιά της χώρας.
Και εκτός αυτού βάλαμε το θέμα όταν η Αττική ενισχύθηκε για την Ολυμπιάδα να εκσυγχρονίσει το προϊόν της, εμείς σαν Σαρωνικός και εννοώ όλα τα νησιά του Σαρωνικού, βρεθήκαμε πάλι εκτός.
Σήμερα λοιπόν, που σύμφωνα με την ακριβή έκφραση της Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής Αργοσαρωνικού, της κυρίας Ζούλοβιτς, σε γενική συνέλευση απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό, είπε ότι τα νησιά του Σαρωνικού αποτελούν το κίνητρο για την επιλογή της Αθήνας για διακοπές και παράλληλα, για συνεδριακό τουρισμό.
Πώς αυτό υποστηρίζεται όταν τα κίνητρα είναι στην ουσία μηδενικά για τα νησιά του Σαρωνικού. Πώς θα δημιουργήσουμε εκείνο το τουριστικό προϊόν για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο πελατολόγιο της Αθήνας και κατ’ επέκταση στη ζήτηση που υπάρχει για τα νησιά του Σαρωνικού και πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αυριανή μέρα που έχουμε την ανάπλαση του Ελληνικού, έχουμε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, έχουμε δέκα νέα ξενοδοχεία πεντάστερα και τετράστερα στον Πειραιά, όλο αυτό το λοιπόν το τοπίο, το μετρό, το τραμ, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, δημιουργεί ένα άλλο περιβάλλον, στο οποίο την επόμενη μέρα πρέπει και η Αίγινα να μπορεί να ανταποκριθεί και να λάβουμε και μία άλλη παράμετρο, το ‘19 η Αίγινα και όλος ο Σαρωνικός είχε ένα 1.600.000 επισκέπτες φέτος που μιλάμε μέχρι 30 Νοεμβρίου όλος ο Σαρωνικός είχε 2.170.000. Και επιβάρυνση έχουμε στα νησιά μας, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε και την συζήτηση που υπάρχει από τους επισκέπτες της Αθήνας, για μείνουνε μία, δύο, τρεις, πέντε, μέρες στα νησιά του Σαρωνικού σε ένα ανάλογο ανάλογο επίπεδο των καταλυμάτων.
Η Αίγινα δυστυχώς και τα νησιά του Σαρωνικού για τα τελευταία 40 χρόνια έχει τιμωρηθεί και όχι μόνο η ξενοδοχεία, αλλά πιστεύω ότι και τα άλλα επαγγέλματα. Η μη ένταξη τους σε ικανοποιητικά κίνητρα, τους στερεί την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.
Αυτά σε γενικές γραμμές, υπήρχαν και κάποια 2- 3 ακόμα θέματα και νομίζω τα περισσότερα τα καλύψαμε. Η υπουργός δεσμεύτηκε σύντομα θα μας απαντήσει την πορεία όλων αυτών των θεμάτων που βάλαμε και περιμένουνε τις εξελίξεις".