Έριξαν στο έδαφος την προτομή του Νίκου Καζαντζάκη στην  παραλία της Αύρας. Δεν έχει υποστεί φθορές, βρίσκεται σε ασφαλές μέρος.

20230305_130134-kazantzaki-00.jpg

Χωρίς να είναι γνωστό πως και κάτω από ποιες συνθήκες, η προτομή του Νίκου  Καζαντζάκη που βρίσκεται στην παραλία της Αύρας, βρέθηκε πεσμένη στο έδαφος, δίπλα από τη βάση στην οποία ήταν τοποθετημένη. Το περιστατικό έγινε γνωστό χθες. Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς ενημερώθηκε από την Αστυνομία.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Στη συνέχεια η προτομή μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο και αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση της, ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα.

Το Aegina Portal επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, ο οποίος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι η προτομή δεν είχε βανδαλιστεί και ότι βρέθηκε στο έδαφος χωρίς να έχει υποστεί κάποια φθορά. "Μάλλον κάποιος το έσπρωξε και το έριξε κάτω" είπε.

Τελευταία φορά το 2017, το ρεπορτάζ του Aegina Portal είχε καταγράψει ένα περιστατικό βανδαλισμού του γλυπτού. Τότε ο χώρος είχε μείνει για πολλά χρόνια χωρίς την δέουσα προσοχή και φροντίδα. Μάλιστα το 2016 και το 2017 είχε προταθεί η μεταφορά της προτομής. Στη πρώτη περίπτωση από το Σύλλογο "Φίλοι της Αίγινας", στην είσοδο του Λαογραφικού Μουσείου και στη δεύτερη, με πρόταση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από τον τότε πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας και νυν αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καραγιάννη, στο πάρκο της ιχθυαγοράς.

Η μεταφορά στο πάρκο της ιχθυαγοράς, προϋπόθετε τότε, την υλοποίηση μίας εκ των δύο μελετών που υπήρχαν για τον χώρο (από το πρόγραμμα CLLD / LEADER και του Δήμου Αίγινας). Από τις δύο παραμένει η δεύτερη, χωρίς όμως κι αυτή να έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. 

Επίσης, το 2015 με εισήγηση του αντιδήμαρχου και προέδρου της επιτροπής κ. Κώστα Γεννίτσαρη, είχε προταθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η μεταφορά του σε εξωτερικό χώρο, στο σπίτι που έζησε στην Αίγινα. 

Ωστόσο, η εικόνα της περιοχής άλλαξε τον Ιανουάριο του 2020 όταν κλαδεύτηκαν τα δέντρα και τα φυτά και η προτομή ήταν ορατή πλέον και από τον δρόμο, ο χώρος φωτίστηκε καλύτερα και υπήρξε μία φροντίδα που συνεχίστηκε χωρίς διακοπή. 

Με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει, η προτομή παρέμεινε στο σημείο μέχρι σήμερα, ενώ η συζήτηση για τη μεταφορά της σταμάτησε. 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png