Μία σημαντική εξέλιξη διαφαίνεται μέσα από την απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην τροποποίηση της υπ’ αρ. 81379/3184/05.4.2020 ΑΕΠΟ για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής – Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ως προς το Σταθμό Ηλεκτροδίων (ΣΗ) Σταχτορρόης, του υποέργου της υποθαλάσσιας διασύνδεσης και την ηλεκτρική διασύνδεσή του με την Αίγινα (ΠΕΤ 1811004215).
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Ένα από τα σημεία της τροποποίησης, στην υποπαράγραφο 1.2.2.2 της παραγράφου 1.2.2 «Υποέργο Υποθαλάσσιας Διασύνδεσης», είναι ότι προστίθενται το παρακάτω εδάφιο: "Ο Σταθμός Ηλεκτροδίου της Νήσου Σταχτορρόης, για κύρια πηγή ηλεκτρικής τροφοδότησης, διασυνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσης τάσης της Νήσου Αίγινας μέσω υποβρυχίου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος μέσης τάσης μήκους 7,8 χλμ."
Το Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα με τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από αυτή την επικοινωνία δεν κατέστη σαφές για ποιο λόγο θα γίνει αυτή η διασύνδεση. Πιθανών να αφορά την τροφοδότηση της Σταχτορρόης, ωστόσο η υποδομή που θα δημιουργηθεί δεν αποκλείεται στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως πηγή τροφοδότησης για την Αίγινα. Ο αρμόδιος υπάλληλος μας παρέπεμψε στον ΑΔΜΗΕ.
Το βέβαιο είναι ότι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπάρχει μία απόφαση διασύνδεσης της Σταχτορρόης με την Αίγινα. Το πως θα αξιοποιηθεί μελλοντικά θα το μάθουμε σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2022 ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, είχε αποστείλει σχετικό αίτημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κύριον Γεώργιο Αμυρά, στον ΑΔΜΗΕ, Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς, στον Διευθυντή κ. Τσιρέκη Κωνσταντίνο, καταθέτοντας την πρόταση εξέτασης παράλληλης διασύνδεσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Υ.Τ στο νησί της Αίγινας. Μπορείτε να δείτε την σχετική επιστολή εδώ.
Ήταν η περίοδος που από το λιμάνι του Φάρου μεταφέρονται υλικά προς το πλοίο που εκτελούσε τις εργασίες, ανοιχτά της Αίγινας, για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
Στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου διασύνδεσης Αττική - Κρήτη, (05/04/2020) στην παράγραφο 1.2.1. Υποέργο Αττικής αναφέρονται για τη Σταχτορρόη τα ακόλουθα:
1.2.2.2. Πόντιση και λειτουργία υποβρύχιου καλωδίου ηλεκτροδίου ΣΡ,συνολικού μήκους 18 km, για τη διασύνδεση του ΣΜ Κουμουνδούρου με το ΣΗ Σταχτορρόης. H Γ.Μ. του καλωδίου ηλεκτροδίου ΣΡ εκκινεί από το σημείο προσαιγιάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων της Γ.Μ. υπερυψηλής τάσης στην Πάχη Μεγάρων και αφού οδεύσει υποθαλάσσια, παράλληλα με την ως άνω υποβρύχια ΓΜ υπερυψηλής τάσης ΣΡ ±500 kV Πάχης- Κορακιάς, καταλήγει στον ΣΗ Σταχτορρόης. Πρόκειται για την ηλεκτρική συνέχεια του υπόγειου ηλεκτροδίου ΣΡ (βλ. υποέργο Αττικής), που εκκινεί από το ΣΜ Κουμουνδούρου και τερματίζει στο σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων. Η εν λόγω Γ.Μ. θα συνοδεύεται και από καλώδιο δώδεκα οπτικών ινών. Για την πόντιση της ισχύει ότι και για τη ΓΜ ΣΡ ±500 kV.1.2.2.3. Εγκατάσταση και λειτουργία Λιμνοθαλάσσιου ΣταθμούΗλεκτροδίων (ΣΗ) Σταχτορρόης Αττικής HVDC (Shoreline Pond Electrode) ασύμμετρου ρεύματος 11-25Α, μέσω διαπερατού κυματοθραύστη, συνολικής επιφάνειας περίπου 6 στρεμμάτων για την εξασφάλιση της μεταφοράς της μισής ισχύος (500 MW), για την αποφυγή black-out σε περίπτωση βλάβης τουλάχιστον της εκ των δύο καλωδίων (υπόγειου ή υποβρύχιου) ±500 kV ΣΡ ή τηςΣελίδα 12 από 42εκ των δύο πόλων της εναέριας ΓΜ ΣΡ ±500 kV (μονοπολική λειτουργία Διασύνδεσης HVDC). Ο εν λόγω ΣΗ συμπεριλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία μικρού κτιρίου σταθμού παροχής ισχύος και επιτήρησής του, επιφάνειας 18 m2 περίπου.
1.2.2.3. Εγκατάσταση και λειτουργία Λιμνοθαλάσσιου ΣταθμούΗλεκτροδίων (ΣΗ) Σταχτορρόης Αττικής HVDC (Shoreline Pond Electrode) ασύμμετρου ρεύματος 11-25Α, μέσω διαπερατού κυματοθραύστη, συνολικής επιφάνειας περίπου 6 στρεμμάτων για την εξασφάλιση της μεταφοράς της μισής ισχύος (500 MW), για την αποφυγή black-out σε περίπτωση βλάβης τουλάχιστον της εκ των δύο καλωδίων (υπόγειου ή υποβρύχιου) ±500 kV ΣΡ ή τηςΣελίδα 12 από 42εκ των δύο πόλων της εναέριας ΓΜ ΣΡ ±500 kV (μονοπολική λειτουργία Διασύνδεσης HVDC). Ο εν λόγω ΣΗ συμπεριλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία μικρού κτιρίου σταθμού παροχής ισχύος και επιτήρησής του, επιφάνειας 18 m2 περίπου.
Και στη συνέχεια στην 2.1.2. Σύμφωνα με την προτεινόμενη όδευση:
Υποπαράγραφο 2.1.2.3. Ως προς το υποέργο υποθαλάσσιας διασύνδεσης, ο Σταθμός Ηλεκτροδίων στη νησίδα Σταχτορρόη χωροθετείται εντός των ορίων του Δήμου Αίγινας της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Νήσων Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, ενώ ο αντίστοιχος Σταθμός Ηλεκτροδίων στην Κρήτη χωροθετείται εντός των ορίων του Δήμου Μυλοποτάμου της ΠΕ Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.
Η επικοινωνία με τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορπά.
Το Aegina Portal επικοινώνησε το πρωί με τον δήμαρχο Αίγινας ο οποίος είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά, κάτι που ωστόσο αναμένεται να γίνεται σύντομα, ώστε να υπάρξει μία αξιολόγηση της απόφασης.
Επιστρέφοντας στην απόφαση της διασύνδεσης της νήσου Σταχτορρόημε την Αίγινα που δημοσιεύθηκε χθες 26 Απριλίου 2023 , αυτή αναφέρει τα ακόλουθα:
Αποφασίζουμε:
Την τροποποίηση της υπ’ αρ. οικ. 81379/3184/05.4.2020 ΑΕΠΟ για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής – Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς, ως προς το Σταθμό Ηλεκτροδίων (ΣΗ)Σελίδα 4 από 4
Σταχτορρόης, του υποέργου της υποθαλάσσιας διασύνδεσης και την ηλεκτρική διασύνδεσή του με την Αίγινα, ως εξής:
Α. Στην υποπαράγραφο 1.2.2.2 της παραγράφου 1.2.2 «Υποέργο Υποθαλάσσιας Διασύνδεσης», προστίθενται το παρακάτω εδάφιο :
«Ο Σταθμός Ηλεκτροδίου της Νήσου Σταχτορρόης, για κύρια πηγή ηλεκτρικής τροφοδότησης, διασυνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσης τάσης της Νήσου Αίγινας μέσω υποβρυχίου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος μέσης τάσης μήκους 7,8 χλμ.»
Β. Η υποπαράγραφος 1.2.2.3 της παραγράφου 1.2.2 «Υποέργο Υποθαλάσσιας Διασύνδεσης» αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Εγκατάσταση και λειτουργία θαλάσσιου Σταθμού Ηλεκτροδίων (ΣΗ) Σταχτορρόης Αττικής για την εξασφάλιση της μεταφοράς της μισής ισχύος (500 MW) και για την αποφυγή black-out σε περίπτωση βλάβης τουλάχιστον της εκ των δύο καλωδίων (υπόγειου ή υποβρύχιου) ±500 kV ΣΡ (μονοπολική λειτουργία Διασύνδεσης HVDC).
Ο ΣΗ περιλαμβάνει την κατασκευή κυματοθραύστη και επιφάνειας/αποβάθρας τοποθέτησης/ κατασκευής κτηριακών υποδομών, συνολικού μέγιστου εμβαδού 160 m2 και επίχωση του ενδιάμεσου με τη στεριά θαλάσσιου τμήματος. Για την προστασία του ΣΗ από βραχοπτώσεις εγκαθίσταται πλέγμα, με κατάλληλο σύστημα ηλώσεων, επί των πρανών περιμετρικά του όρμου.
Ο θαλάσσιος ΣΗ αποτελείται από συστοιχία υποβρύχιων ηλεκτροδίων, η οποία τοποθετείται στον πυθμένα της θάλασσας, εξωτερικά του κυματοθραύστη. Για την προστασία των ηλεκτροδίων από συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, τοποθετείται σειρά τσιμεντένιων τετράποδων ογκολίθων στον πυθμένα περιμετρικά της συστοιχίας.»
Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι της υπ’ αρ. 81379/3184/05.4.2020 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η επιβαλλόμενη από το νόμο δημοσίευση της παρούσας απόφασης, γίνεται με την ανάρτησή της στη Διαύγεια και στον ειδικό δικτυακό τόπο, στη δικτυακή διεύθυνση aepo.ypeka.gr σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 19α του Ν. 4014/2011, καθώς και στην ΚΥΑ με α.π.
21398/2012-Β’ 1470)
Μετά από έλεγχο που έκανε το Aegina Portal, η απόφαση έχει αναρτηθεί ήδη στην διεύθυνση https://aepo.ypeka.gr.