Δημοσιεύθηκε την Τρίτη 23 Μαΐου η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αφορά στην χορήγηση άδειας στη Γαλλική Σχολή Αθηνών για συνέχιση, κατά το έτος 2023, της ενάλιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στο λιμάνι της Αίγινας, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος (2019-2023).
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
"Το ερευνητικό πρόγραμμα τελεί υπό τη διεύθυνση της Δρ Παρασκευής Καλαμαρά, ενώ επικεφαλής από πλευράς της Γαλλικής Σχολής Αθηνών θα είναι ο Δρ. Jean-Christophe Sourisseau, Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille. Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας θα είναι η κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ. Το συνολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συστηματική ενάλια αρχαιολογική έρευνα, θαλάσσια γεωφυσική και ωκεανογραφική έρευνα, παράκτια γεωμορφολογική διασκόπηση, εργαστηριακές αναλύσεις και εργασίες υποβρύχιας και παράκτιας συντήρησης in situ, όπου απαιτούνται", αναφέρει η απόφαση.
Όλα αυτά τα χρόνια, η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ, παρουσιάζει στο κοινό του νησιού τις εργασίες και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Πρόκειται για πολύτιμο περιεχόμενο, το οποίο καταδεικνύει την σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων και την κορυφαία θέση της Αίγινας, ως ναυτικής υπερδύναμης που κυριάρχησε στις θάλασσες του αρχαίου ελληνικού χώρου, και πέραν αυτού, κατά την αρχαϊκή περίοδο. Μπορείτε να δείτε την σχετική παρουσίαση της επιστημονικής ομάδας Aigina Harbour City Project στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου στις 9 Ιουλίου 2022.
Πρόκειται για μια έρευνα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille της Γαλλίας, υπό την αιγίδα της UNESCO (έδρα ενάλιας και παράκτιας αρχαιολογίας), που διεξάγεται με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό τη Διεύθυνση της Δρ Π. Καλαμαρά και του Δρ J-C. Sourisseau, με πολυπληθή διεπιστημονική ομάδα. Συνεργάτες της έρευνας είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, Πελοποννήσου, Καποδιστριακό Αθηνών, Mainz (Γερμανία), το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, καθώς και τα ερευνητικά κέντρα Centre Camille Jullian (AMU-CNRS) της Γαλλίας, Ινστιτούτο Μεσογειακής Αρχαιολογίας ARKAIA (AMU) και το Ίδρυμα ARPAMED.
Αντίστοιχα το καλοκαίρι του 2021, κατά τη διάρκεια του 15ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, η υπεύθυνη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την Αίγινα, αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, μετά την παρουσίαση σχετικού video, μίλησε στο κοινό για την αρχαιολογική έρευνα στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας. Την παρουσίαση που μπορείτε να δείτε εδώ.
Η πρώτη παρουσίαση για τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας, είχε γίνει στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου τον Οκτωβρίου του 2018. Μάλιστα, το πρόγραμμα τότε περιλάμβανε και υποβρύχιες ξεναγήσεις από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.