Η κατασκευή υποσταθμού στην Αίγινα και η σύνδεση στον Υ/Σ Μεγάρων, περιλαμβάνεται στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) 2024-2033 του ΑΔΜΗΕ.

stathmos-dei.jpg
Στο επικαιροποιημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) 2024-2033 του ΑΔΜΗΕ που υποβλήθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης του προκαταρκτικού σχεδίου, περιλαμβάνεται σχεδιασμός για την κατασκευή Υποσταθμού στην Αίγινα, όπως φαίνεται και στο χάρτη που συνοδεύει το δημοσίευμα. Ο χάρτης αποτελεί μέρος του ΔΠΑ 2024-2023 και παρουσιάζει τη σύνδεση στον Υ/Σ Μεγάρων μέσω υποβρύχιας καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV με υποσταθμό στην Αίγινα. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



 
Αναζητώντας του αντίστοιχους χάρτες του 2021-2030, 2022-2031 αυτή η σύνδεση δεν απεικονίζεται, δεν υπάρχει δηλαδή. Σημειώνεται ότι το ζήτημα της διασύνδεσης με τα Μέγαρα έχει τεθεί ήδη  από την περίοδο του 2010 και μεταγενέστερα, ωστόσο χωρίς να έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις σοβαρές ανάγκες που αντιμετωπίζεις το νησί.
 
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νόμο 4001/2011 και στον Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος, ο ΑΔΜΗΕ εκπονεί και δημοσιεύει το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς της Χώρας, το οποίο εκδίδεται κάθε έτος, έχοντας κυλιόμενο χαρακτήρα. Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης περιλαμβάνει τα έργα ανάπτυξης του Συστήματος για την εκάστοτε περίοδο αναφοράς του, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων υποδομών για τη διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς επίσης τα χρονοδιαγράμματα και τις εκτιμώμενες χρηματικές ροές για την υλοποίηση τους.
 
Το Aegina Portal αναζήτησε πληροφορίες από το Τεύχος Έργων ΔΠΑ 2024-2033, που ο ΑΔΜΗΕ στις 10.08.2023 υπέβαλε προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ το ΔΠΑ του ΕΣΜΗΕ περιόδου 2024 - 2033. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια περίοδο το Aegina Portal είχε παρουσιάσει το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου της ΡΑΕ για την περίοδο 2022-2026, σε ότι αφορά την Αίγινα, όπου δεν προβλέπονται αλλαγές και αφορούν την ανακαίνιση υποδομών.
 
Στο Τεύχος Έργων ΔΠΑ 2024-2033 στην σελίδα 259 παρουσιάζεται το Έργο 22.12 που αφορά τον Υποσταθμό της Αίγινας και την σύνδεση με τον Υ/Σ των Μεγάρων. Το έργο είναι εγκεκριμένο από προηγούμενη ΔΠΑ και η τρέχουσα εκτίμηση για τον προϋπολογισμό του είναι 34,30 εκατομμύρια ευρώ. 
 
Η περιγραφή του έργου 22.12
 
Στο πλαίσιο τοπικών ενισχύσεων του Δικτύου στη νήσο Αίγινα, έχει προγραμματισθεί από κοινού με τον ΔΕΔΔΗΕ η κατασκευή του νέου Υ/Σ Αίγινας και η σύνδεσή του με το Σύστημα.

Το έργο περιλαμβάνει τα έργα επέκτασης του Συστήματος για την σύνδεση του Δικτύου αρμοδιότητας ΑΔΜΗΕ. Ο νέος Υ/Σ Αίγινας θα είναι κλειστού τύπου (GIS) και θα συνδεθεί με ακτινική σύνδεση στον Υ/Σ Μεγάρων μέσω υποβρύχιας καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV.

Η κατασκευή και η δαπάνη του τμήματος εντός των ορίων του Δικτύου που περιλαμβάνει 2 Μ/Σ 40/50 MVA, επιβαρύνει αποκλειστικά τον ΔΕΔΔΗΕ και περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου (ΣΑΔ) του ΔΕΔΔΗΕ. Έργο συνδιακήρυξης σύμφωνα με αρ. 275, Ν.4412/2016.

Τα έργα της ομάδας σχετίζονται με τις ανάγκες εξυπηρέτησης του Δικτύου και συνεπώς το χρονοδιάγραμμα καταρτίζεται σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ακολουθούν οι σχετικοί πίνακες:

stathmos-dei-2.jpg
 stathmos-dei-4.jpg


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png