Με κάθε επισημότητα η τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας και του Δήμου Tarpon Springs, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο.

20240517_190607.jpg

 

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, η τελευτή αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας και του Δήμου Tarpon Springs Φλόριντας των ΗΠΑ, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο.


Η τελετή ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών που παιάνισε η φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου ΜΟΥΣΑ, υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Αθανασοπούλου.

20240517_193146.jpg
Η φιλαρμονική απέδωσε τιμές στον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά και στον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστα Βατικιώτη, στους βουλευτές κ. Κώστα Κατσαφάδο και Νίκο Βλαχάκο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους εκπροσώπους των αρχών του νησιού.


20240517_191104.jpg 

Ακολούθησε η ανάγνωση του κειμένου από το πρωτόκολλο αδελφοποίησης που ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φίλιππος Τζίτζης. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, που υπέγραψαν ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς και ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστας Βατικιώτης.

20240517_201345.jpg
Ακολούθησαν ομιλίες από τους δημάρχους κ. Γιάννη Ζορμπά και  κ. Κώστα Βατικιώτη, τον αρχιερατικό επίτροπό Αίγινας, πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Γαρυφάλλου, που μετέφερε τις αρχιερατικές ευχές του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. 
 20240517_203959.jpg


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς από του βουλευτές κ. Κώστα Κατσαφάδο και κ. Νίκο Βλαχάκο και τον προϊστάμενο του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Αντώνη Καρβούνη, την ανταλλαγή δώρων και την προβολή ολιγόλεπτων ταινιών, ομιλία της κ. Νομικής Μιχαλοπούλου και παραδοσιακούς χορούς από χορευτικό σχήμα της Αίγινας, συνοδεία μουσικού σχήματος.

 20240517_205729.jpg


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση. Στην είσοδο του κτηρίου υπήρχε έκθεση παραδοσιακού σκάφανδρου.

20240517_205832.jpg
Την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης έφερε σε πέρας το Γραφείου Δημάρχου, ενώ παραβρέθηκε σχεδόν το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας, οι διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού και πλήθος πολιτών, που τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή.

20240517_185631.jpg

Η ιστορία και οι μνήμες της Αιγινήτικης κοινότητας των Σφουγγαράδων:

Η εξέλιξη της ιστορίας των Ελλήνων και ειδικότερα των Αιγινητών στο Tarpon Springs σηματοδοτείται από μια περίοδο που η μετανάστευση προς την Αμερική έκρυβε τις ελπίδες για μια νέα ζωή. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, ένα μεταναστευτικό ρεύμα, Αιγινητών, οδηγεί στη δημιουργία μιας σπουδαίας σπογγαλιευτικής κοινότητας στο Tarpon Springs, καθιστώντας το ένα από τα επίκεντρα της αιγινήτικης κουλτούρας. Αυτή η μεταναστευτική πορεία σημάδεψε τον νέο τόπο, δημιουργώντας ένα πλούσιο ιστορικό που αντικατοπτρίζει την επιρροή των Αιγινητών.

20240517_205635.jpg
Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου το 1908 και η ίδρυση της αδελφότητας των Αιγινητών «Η Αίγινα» το 1909 αποτελούν ουσιαστικά βήματα στην οργανωμένη και πολιτιστική παρουσία του νεοφερμένου πληθυσμού. Αυτά τα ιστορικά χρονικά σημεία διακρίνονται ως στιγμές που σφράγισαν την παρουσία των Αιγινητών, προωθώντας την παράδοσή τους σε έναν ενιαίο φορέα πολιτιστικής και κοινωνικής ανταλλαγής.

20240517_211713.jpg
Η ανέγερση του νοσοκομείου "Ο Άγιος Διονύσιος" με την ανιδιοτελή στήριξη και την οικονομική συνεισφορά των μεταναστών Αιγινητών, αποτελεί συγκινητικό παράδειγμα των αναλλοίωτων δεσμών τους με την Πατρίδα και της συμβολής τους στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον η κοινότητα σπογγαλιέων που ιδρύθηκε από Αιγινήτες στις αρχές της δεκαετία του 1900, με την καινοτομία της εισαγωγής σκαφάνδρων, συνέβαλε στην ανάπτυξη της εκεί βιομηχανίας του σφουγγαριού.

20240517_210418.jpg
Η αδελφοποίηση αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, δεδομένου ότι ο δήμαρχος Tarpon Springs κατάγεται από την Αίγινα.

20240517_183832.jpg
Η κοινή αυτή καταγωγή του δημάρχου δημιουργεί έναν ειδικό δεσμό μεταξύ των δύο πόλεων, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών, πολιτιστικών στοιχείων και εμπειριών.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png