Ο ΑΔΜΗΕ δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον στα Πλακάκια. Το θηριώδες Giulio Verne εργάζεται στον υποθαλάσσιο αγωγό της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

S1300036.JPG
Διαφορετική η εικόνα σήμερα στην βόρεια πλευρά πλευρά το νησιού, στην περιοχή Πλακάκια, όπου οι περαστικοί σταματούν για να δουν το θηριώδες Giulio Verne ένα ειδικό πλωτό, το οποίο εργάζεται για την πόντιση και την ένωση του υποθαλάσσιου αγωγού, που θα συνδέσει την Αίγινα με την Σταχτορρόη.


Σε επικοινωνία με τον Λιμενάρχη Αίγινας κ. Αργύρη Φραγκούλη είπε ότι από την ενημέρωση που έχει το πλοίο θα μείνει στην περιοχή για δύο ημέρες, ενώ στην συνέχεια θα αναχωρήσει για την Κρήτη. Το χερσαίο τμήμα όπου θα γίνει η υποδοχή του αγωγού, επισκέφθηκε το πρωί ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, μαζί με τον αντιδήμαρχο των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρη Καραγιάννη. 

IMG_20240524_120353.jpg
 Ο κ. Ζορμπάς, με δηλώσεις του στο Aegina Portal είπε ότι μετά την καταγγελία της καταστροφής του περιβάλλοντος στη παραλία, που έγινε στην Δημοτική Επιτροπή, αλλά και στα αρμόδια όργανα, υπήρξε έγγραφη απάντηση του ΑΔΜΗΕ,  που παραδέχεται και ότι εν αγνοία του και χωρίς την επίβλεψή του ο υπεργολάβος με τον οποίο έχει συμβληθεί προέβει σε αυτές τις εργασίες και δηλώνει ότι θα αποκαταστήσει τις βλάβες που έχουν επέλθει στο φυσικό περιβάλλον, καθώς επίσης και επί της ακτογραμμής.

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, δήλωσε στο Aegina Portal:   Σε συνέχεια της καταγγελίας η οποία και βέβαια δημόσια καταγγέλθηκε στην Δημοτική επιτροπή του Δήμου Αίγινας, αλλά πρωτίστως με δικές μου αναφορές, μαζί με τον αντιδήμαρχο των Τεχνικών Υπηρεσιών στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα της Αίγινας, είχαμε μία απάντηση από τον ΑΔΜΗΕ  η οποία αρχικά παραδέχεται και ότι εν αγνοία τους και χωρίς την επίβλεψή τους ο υπεργολάβος με τον οποίο έχουν συμβληθεί προέβει σε αυτές τις εργασίες.


Σε αυτό το έγγραφό τους δηλώνουν ότι θα αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχουν επέλθει στο φυσικό περιβάλλον, καθώς επίσης και επί της ακτογραμμής και είμαστε σε αναμονή για να δούμε και πώς θα εξελιχθούν αυτές οι εργασίες.

Επίσης πρόκειται και εμείς με τη σειρά μας να κοινοποιήσουμε στον ΑΔΜΗΕ αυτά τα οποία έχουμε καταγγείλει, τόσο στη Εναλίων Αρχαιοτήτων, τόσο στην Κτηματική Υπηρεσία, τόσο στην Περιφέρεια Αττικής, έτσι ώστε να λάβουν και εκείνοι γνώση την σοβαρότητας,  εδώ της κατάστασης και το τι εργασίες και τι έργα πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον, αλλά κυρίως να προστατευτεί και να μην υπάρχει κίνδυνος, τόσο για την Λεωφόρο Καζαντζάκη, αλλά και φυσικά για την διέλευση των οχημάτων.

Να σας πω ότι αυτή η διασύνδεση με τη Σταχτορρόη είναι παρεπόμενο έργο, μετά από την υποθαλάσσια διασύνδεση, που διενεργείται από τα Μέγαρα με την Κρήτη με υποθαλάσσιο αγωγό σου και μετά από αιτήματα που είχε υποβάλει ο Δήμος Αίγινας στον ΑΔΜΗΕ αποφασίστηκε να ενισχυθεί τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο, μέχρι να γίνει η μεγάλη ηλεκτροδότηση έτσι ώστε να υποστηριχθούν και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόκειται να γίνει με διασύνδεση από τα Μέγαρα και ο ΑΔΜΗΕ φυσικά όπως λέμε, ότι ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το αίτημα.

Θέλω να πω λοιπόν ότι ο Δήμος Αίγινας και η Δημοτική Αρχή πρωτίστως είναι υπέρ στο να γίνουνε αυτά τα έργα, αλλά να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον, να προστατευτεί το φυσικό κάλλος εδώ της περιοχής, να αποκατασταθεί αυτή η  διέλευση, που είχαν όλοι εδώ οι κάτοικοι που μπορούσαν να κατέβουν με ένα μονοπάτι. Αυτά  είναι δύο αρχές οι οποίες θα πρέπει να μην παραβιάζονται.

Σε ερώτηση για τις εργασίες του πλωτού  Giulio Verne απάντησε: Η ενημέρωση που έχουμε για το πλωτό είναι ότι θα ποντιστεί το υποθαλάσσιο καλώδιο και όπως βλέπετε σε αυτό εδώ το σημείο όπου ήταν και η τεχνική περιγραφή της μελέτης και αφορούσε το εν θέματι σκάμμα, που είναι επί της ακτής 30 πόντους πλάτος 1,6 βάθος και αν θυμάμαι καλά ότι 15 μέτρα δηλαδή το χαντάκι, οπότε γίνεται αυτή η εργασία έτσι ώστε να ποντιστεί.

Μας έχουν ενημερώσει ότι ο υπεργολάβος θα έκανε αυτή την εργασία, αλλά αυτή τη στιγμή και ο ΑΔΜΗΕ έχει κάνει μία παύση των εργασιών, έτσι ώστε να δει πως θα γίνει αποκατάσταση του  φυσικού περιβάλλοντος.

Ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης δήλωσε σχετικά: Θα ήθελα να πω και εγώ σ’ αυτά που είπε δήμαρχος και συμφωνώ γιατί ήμουνα και παρόν σε όλο στο συμβάν, ότι βέβαια είμαστε η Δημοτικοί Αρχή είναι να γίνει αυτό το έργο διασύνδεσης της νήσου Αίγινας με τη νήσο Σταχτορρόη και αυτά όλα τα είχαμε πει και τα είχαμε κουβεντιάσετε σαν Δημοτική Αρχή, αρχή αλλά όχι με αυτό τον τρόπο που έγινε. Εδώ πέρα η Λεωφόρος Καζαντζάκη έχει ένα πρόβλημα το οποίο είναι προς τη θάλασσα τα χώματα από τον καιρό και αυτά είναι σαθρά, τα οποία τώρα με την εκσκαφή που έκανε το μηχάνημα αυτό ξεχέρσωσε περίπου τα 500 μέτρα κοντά στο δρόμο και πήρε τα μπάζα και τα έριξε λοιπόν από κάτω και αυτό τώρα για να κρατηθεί ο δρόμος αυτός και να μην, με κάποια βροχή, μην φύγει ο δρόμος και πάθουμε αυτό θέλει όλο να γίνει η τοιχίο αντιστήριξης

Έτσι όπως το έγινε τώρα αυτό το πράγμα σώζεται μόνο να έρθουνε σε συνεννόηση ο ΑΔΜΗΕ μαζί με τον εργολάβο που έκανε αυτή την καταστροφή, γιατί καταστροφή λέγεται, να κάνουν ένα τυχαίο αντιστήριξη τουλάχιστο με την αποκατάσταση που θα κάνουνε στη χερσαία ζώνη να κάνουνε και ένα τυχαίο αντιστήριξης να κρατήσουμε το δρόμο, γιατί όπως έγινε ο δρόμος αυτός θα φύγει όλος.

Σχετικά δημοσιεύματα του Aegina Portal, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αίγινας με την Σταχτορρόη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού:

20 Μάι 2024 Μηνυτήρια αναφορά κατάθεσε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, για τις εργασίες που έγιναν σε παραλία στα Πλακάκια, για την υποθαλάσσια σύνδεση με την Σταχτορρόη.

11 Αυγούστου 2023 Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου-πυθμένα, στο Σταθμό Ηλεκτροδίων της Σταχτορρόης, του υποέργου της υποθαλάσσιας διασύνδεσης και την ηλεκτρική διασύνδεση του με την Αίγινα.

27 Απριλίου 2023 Ηλεκτρική διασύνδεση της  Σταχτορρόης με την Αίγινα, στο πλαίσιο του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Αττικής με την Κρήτη. Οι πρώτες πληροφορίες.

13 Φεβρουαρίου 2022 Η επιστολή του Δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά για την πρόταση παράλληλης διασύνδεσης της Αίγινας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png