Τι δήλωσε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς, για το ζήτημα ασφάλειας που έθεσε ο κ. Γιώργος Σουλιώτης, για το σημείο συγκέντρωσης ογκωδών στη Σκοτεινή και τη διαχείριση κλαδεμάτων στου Μπαρού.

barou-sma-00.jpg
Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης επισήμανε το πρόβλημα ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από την εναπόθεση ογκωδών, στο ΣΜΑ στη Σκοτεινή, σε σημείο, που όπως τονίζει, θα έπρεπε χρησιμοποιείται ως αντιπυρική ζώνη, καθώς ακριβώς δίπλα, υπάρχουν ελαιόδεντρα με διάσπαρτες κατοικίες.


Επίσης, στη δημοσίευση παρουσιάζεται το ζήτημα της διαχείρισης των κλαδεμάτων στο χώρο του Δήμου στην περιοχή Μπαρού στο Μεσαγρό, όπου και εκεί κ. Σουλιώτης επισημαίνει τον κίνδυνο που θα μπορούσε να προέλθει από πυρκαγιά και προτείνει να βρεθεί ένας άλλος χώρος για επεξεργασία, όπως ένα νταμάρι.

 

Το Aegina Portal επισκέφθηκε το ΣΜΑ στη Σκοτεινή και κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση. Το σημείο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Γιώργος Σουλιώτης, βρίσκεται σε υπερυψωμένη περιοχή στην νότια πλευρά του όρχου. Εκεί η Υπηρεσία Καθαριότητας εναποθέτει διαχωρισμένα τα στρώματα και τα ογκώδη αντικείμενα, που στη συνέχεια μεταφορτώνονται στα μεγάλα φορτηγά που διαθέτει ο Δήμος και μεταφέρονται στο Σχιστό ή στη Φυλή. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή λόγω του μεγάλου όγκου, δεν τηρείται η αντιπυρική ζώνη που είχε ζητήσει ο κ. Γιώργος Σουλιώτης. Κατά τα άλλα ο χώρος είναι καθαρός και τακτοποιημένος, με πλήθος οχημάτων και μηχανημάτων έργου, μερικά από τα οποία είναι ολοκαίνουρια.

Από τον πλευρά του ο κ. Γιάννης Ζορμπάς είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί δύο δρομολόγια με νταλίκες, οπότε και τα ογκώδη αντικείμενα θα έχουν απομακρυνθεί από τον χώρο. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, ότι αυτή την περίοδο, η Υπηρεσία Καθαριότητας μεταφέρει καθημερινά 40 περίπου τόνους με σύμμικτα απορρίμματα και έξι με εφτά τόνους ανακυκλώσιμα υλικά. Επιπλέον, η εφαρμογή της νομοθεσίας για τον καθαρισμό οικοπέδων, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο όγκο στον λειοτεμαχισμό των κλαδεμάτων στου Μπαρού. 

Στο Aegina Portal μίλησαν για το θέμα ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού κ. Μανώλης Λεούσης.

Ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης, μιλώντας στο Aegina Portal είπε:

"Κοιτάξτε να δείτε το πρόβλημα είναι το εξής, θα έλεγα ότι αυτό πλέον το έκανα και το έπραξα ως ακραίο πλέον μέσο για να μπορέσω να καταδείξω την  επικινδυνότητα που υπάρχουν σε αυτές τις δύο περιοχές.

Πολλοί πολίτες στην Αίγινα, πάρα πολλοί, εκατοντάδες, με σταματάνε κάθε μέρα, στο δρόμο που με βλέπουνε, με παίρνουν τηλέφωνα στην υπηρεσία και στο κινητό μου το προσωπικό και με ρωτάνε τι θα γίνει μ’ αυτή την κατάσταση κι άμα πάρουμε φωτιά τι θα γίνει και δεν είναι μόνο αυτό εγώ έχω ενημερώσει την προϊσταμένη υπηρεσία μου επί σειρά μηνών, επί σειρά μηνών επαναλαμβάνω.

Στέλνουμε συνεχώς αναφορές, αναφορές, αναφορές. Η  πρώτη είχε ξεκινήσει συγκεκριμένα στις 7/3/24 η επόμενη ήταν 14/3/24 η επόμενη 28/3/24, η άλλη 5/4/24, η άλλη 15/4/24 η επόμενη ήτανε 17/4/24, 30/4/24, 15/5/24/5, 24/5/24, 29/5/24, 31/5/24 και 6/6/24. Συνεχώς, για αυτά μιλάμε, είναι οι αναφορές που κάναμε όλες αυτές που σας είπα τις ημερομηνίες με φωτογραφικό και βιντεολιπτικό υλικό. Έχουμε καταδείξει όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουνε στην Αίγινα και στο Αγκίστρι. Το κατανοώ εγώ, και ο δήμαρχος μπορεί να μην έχει ο Δήμος Αίγινας το ανάλογο προσωπικό που θα έπρεπε να έχει, τα ‘χω πει κατ' επανάληψη και ο ίδιος ο δήμαρχος έχει πει στη συνέντευξη που σε παραχωρήσει τον κύριο Κουβαρά, ότι η Αίγινα είναι η μοναδική επαρχιακή πόλη της Ελλάδας που ο ο πληθυσμός αυξάνεται, αλλά τέλος πάντων πρέπει να κοιτάξουμε κάποτε συνολικά τι μπορούμε να κάνουμε και να γίνει αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών.

Αυτά τα πράγματα τα έχω πει στις 24/4/ 24 στη σύσκεψη που έγινε στο ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) .Το πρόβλημά μας λοιπόν είναι ότι πρέπει να γίνει συνολική αναβάθμιση. Πώς είναι δυνατόν να αποκριθεί ένας άνθρωπος, ο κύριος Ζορμπάς που είναι ο δήμαρχος Αίγινας σε αυτή την κατάσταση, όταν έχεις να διαχειριστείς τόσα πολλά απορρίμματα ξερά και τα λοιπά, αλλά εδώ πέρα έχετε θέμα ασφάλειας.

Το συγκεκριμένο που είδατε το βίντεο που έχει τραβηχτεί και οι φωτογραφίες η συγκεκριμένη, είναι σαν να λέμε ότι είναι σαν να αντιπυρική  ζώνη. Εκεί πέρα η περιοχή, έχω ζητήσει επί σειρά ετών, επειδή γειτνιάζει με παρακείμενους ελαιώνες, να είναι καθαρισμένη ούτως ώστε, ο μη γένοιτο και σε περίπτωση πυρκαγιάς που εκδηλωθεί, να μην επεκταθεί στις οικίες που υπάρχουν από πάνω.

Επίσης, στο χώρο Μπαρού, μήπως θα έπρεπε να εξετάσουν επειδή είναι μέσα σε δασική περιοχή, να φύγει να πάει κάπου αλλού. Έχει τόσα νταμάρια η Αίγινα, μπορούμε να τα μαζεύουμε κάπου αλλού, να βρούμε κάποια άλλη λύση τέλος πάντων και όχι μέσα από τα δάση. Από τη στιγμή που δεν προλαβαίνουμε πρέπει να σκεφτούμε και ένα plan b".


Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς μιλώντας στο Aegina Portal είπε:


“Σε αυτό εδώ το σημείο που βλέπουμε, έχουν  αποτεθεί ογκώδη και γίνεται ένας συγκεκριμένος διαχωρισμός, τόσο στα στρώματα, όσο και στα υπόλοιπα ογκώδη αντικείμενα, έτσι ώστε να μεταφορτωθούν σε κιβωτάμαξες.

Να σας πω ενδεικτικά, ότι αυτή την περίοδο που διανύουμε, μεταφέρουμε καθημερινά 40 περίπου τόνους με σύμμικτα απορρίμματα, έξι με επτά τόνους περίπου καθημερινά με ανακυκλώσιμα υλικά και εβδομαδιαίως μία με δύο νταλίκες με αυτά τα ογκώδη αντικείμενα.


Θέλω να σας πω ότι ο όγκος που διαχειρίζεται εδώ το ΣΜΑ είναι αρκετά μεγάλος, παρόλα αυτά όμως με αυτό τον διαχωρισμό που γίνεται και με αυτήν την ιεράρχηση των αναγκών στην Υπηρεσία Καθαριότητας που εποπτεύεται και από τον αντιδήμαρχο κύριο Στέλιο Θεριανό, έχει γίνει ένας προγραμματισμός για την απομάκρυνσή των.

Επίσης, θα ήθελα να αντιληφθούν όλοι, ότι μετά τη νέα νομοθεσία που έχει κοινοποιηθεί και εφαρμόζεται και στο νησί μας και αφορά τους καθαρισμούς ιδιόκτητων οικοπέδων, τους περιμετρικούς καθαρισμούς και αποψιλώσεις σε ιδιοκτησίες, οι οποίες είναι μέχρι 300m μακριά από δασικές περιοχές, αντιλαμβάνεστε το πόσο μεγάλο όγκο καλείται ο δήμος της Αίγινας να διαχειριστεί. Δηλαδή, όλοι αυτοί οι όγκοι των πράσινων και των κλαδεμάτων και των ξερών χόρτων, που εναποθέτουν οι συμπολίτες μας στα σημεία που βρίσκονται οι κάδοι, σε σημεία τα οποία έχουν αποθέσει, σε σημεία που πάμε εμείς και κάνουμε αποκομιδή με τα ειδικά μηχανήματα, που διαθέτουμε και φορτωτές και φορτηγά. Αυτό απαιτεί ένα χρόνο για να διαχειριστεί και να λειοτεμαχιστεί και να διατεθεί, είτε σε ΑΕΚΚ, είτε σε στο εργοστάσιο του ΕΔΣΝΑ έτσι ώστε να και να απομακρυνθεί. Αυτά δεν μπορούν όλα να γίνουν σε τόσο σύντομο χρόνο.

Υπάρχει μία διαδικασία υπάρχει μία ιεράρχηση και μία προτεραιοποίηση, το πώς θα γίνουν αυτές οι εργασίες”.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορούσαν να έχουν απομακρυνθεί τα ογκώδη, ο κ. Ζορμπάς απάντησε:

“Κοιτάξτε την ερχόμενη εβδομάδα σίγουρα θα φορτωθούν άλλες δύο κιβωτάμαξες, που σημαίνει ότι αυτοί εδώ οι όγκοι δεν θα υπάρχουν. Φανταστείτε ότι καθημερινά, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, γίνεται αυτή η αποκομιδή από όλα τα σημεία της Αίγινας, πρώτον αφενός για να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε την Πολιτική Προστασία και εδώ εποπτεύει και ο αντιδήμαρχος  Πολιτικής Προστασίας, ο κύριος Σωκράτης Δούκας, αλλά και αφετέρου να διατηρήσουμε μία εικόνα φιλική προς τον πολίτη και με συνέπεια προς τον επισκέπτη της Αίγινας και να διατηρήσουμε και το περιβάλλον καθαρό. Βλέπετε οι στόχοι και οι ευθύνες είναι ποικίλες”.

Σε ερώτηση για το Μπαρού, ο κ. Γιάννης Ζορμπάς απάντησε:

"Και εκεί, το ίδιο πράγμα γίνεται μία διαχείριση όπως είπα και πριν με λειοτεματεμαχισμό και με εξυπηρέτηση όλων των πολιτών που βρίσκονται σε αυτή, ειδικά αυτό τον μήνα, που καλούνται μέχρι τέλος του μηνός να έχουν να κλαδέψει, να έχουν καθαρίσει τις ιδιοκτησίες τους και φυσικά στη συνέχεια να υποβάλουν αυτή την υπεύθυνη δήλωση στην σχετική πλατφόρμα. Αντιλαμβάνεστε, το  πόσο ασφυκτικοί είναι οι χρόνοι και πόσο εμείς καλούμαστε μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να επιμεληθούμε όλης αυτής της κατάστασης.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι να επιδείξουν κατανόηση, εγκράτεια και καρτερικότητα όσον αφορά στην αποκατάσταση και την διαχείριση όλων των κλαδεμάτων, των ογκωδών γενικότερα.

Να πω ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες. Και αύριο Κυριακή, επίσης, θα γίνονται τέτοιες εργασίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα αποκριθούμε σε όλες αυτές τις ανάγκες και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα τους και τους υπαλλήλους, αλλά και τους αιρετούς που συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια". 

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού κ. Μανώλης Λεούσης δήλωσε: 

"Θέλω να πω σχετικά με το θέμα του Μπαρού, ότι φέτος όπως βλέπουμε όλοι, ότι είναι μεγάλος ο όγκος των κλαδεμάτων λόγω του γνωστού νόμου, που πρέπει να καθαρίσουμε όλοι τα οικόπεδα τους και τα αγροτεμάχια τους εντός οικισμών. Τώρα αν ο χώρος αυτός μπορεί και καθαρίζεται και δουλεύει το terminator σωστά και μεταφέρονται τα πράγματα, εντάξει δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα, απλά είναι μεγάλος ο όγκος."

Η σχετική απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού στις 20-5-2020:

Σημειώνεται με την απόφαση 4/2020 της Κοινότητας Μεσαγρού (συνεδρίαση 20-5-2020), το συμβούλιο είχε εκφράσει ομόφωνα θετική γνώμη στην πρόταση του προέδρου, όπως κατά τη θερινή περίοδο στο γκαράζ Μεσαγρού στην τοποθεσία Μπαρού, που έχει τοποθετηθεί κλαδοτεμαχιστής από το δήμο Αίγινας και λόγω αυξημένων θερμοκρασιών της εποχής, να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς με την παρουσία του πυροσβεστικού οχήματος υδροφόρας του Δήμου. Επίσης, για λόγους καλαισθησίας να τοποθετηθεί πράσινο δίκτυ στις εισόδους του γκαράζ.

Πρόκειται για την απόφαση στο 1ο Θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, για την έκφραση γνώμης αναφορικά με το μηχάνημα terminator κλαδοτεμαχιστή που έχει τοποθετηθεί στο γκαράζ Μεσαγρού από το δήμο στη θέση Μπαρού, της Κοινότητας Μεσαγρού. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης:  "Ο πρόεδρος πήρε τον λόγο και είπε τα εξής. Καταρχήν δεν είμαστε αντίθετοι με την λειτουργία του στην άνω περιοχή, όπως και στην Αγία Μαρίνα τον περασμένο χειμώνα, αντιθέτως είμαστε συμπαραστάτες αυτής της προσπάθειας.  

Με ανακοινώσεις μας στο διαδίκτυο προτρέψαμε τον κόσμο σε αυτή την λύση όσον αφορά τα κλαδέματα και τα ογκώδη αντικείμενα. 

Η ανησυχίας μας είναι ότι σε μία πευκόφυτη περιοχή κατά τους θερινούς μήνες, με αυξημένη την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και έχοντας την εμπειρία του 2015 - 14 Αυγούστου, το terminator θα είναι πολύ επικίνδυνο να παραμείνει στην συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή τους θερινούς μήνες, χωρίς να υπάρχει ετοιμότητα και επαγρύπνηση στην περίπτωση πυρκαγιάς, καλό θα ήταν να υπάρχει πρόνοια, ώστε να είναι σε ετοιμότητα το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου για παν ενδεχόμενο". 



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png