Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την απευθείας αγορά, του ακινήτου της Παλιάς Ηλεκτρικής, στο κέντρο της Αίγινας.

20220517_090528.jpg
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 2024, συζητήθηκε το θέμα "Λήψη απόφασης για την απευθείας αγορά ακινήτου από το Δήμο Αίγινας".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το ακίνητο για το οποίο έγινε η συζήτηση ήταν αυτό της Παλιάς Ηλεκτρικής στο κέντρο της Αίγινας, στην οδό Νικ. Πέππα. Αν και σε εκείνη τη συνεδρίαση, μετά από εισήγηση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, το θέμα συζητήθηκε, τελικά αναβλήθηκε, γιατί δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία των 2/3, επίσης δεν ήταν παρούσα η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας.

Το θέμα επανήλθε αυτόνομα, σε δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε στις 9 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με το έγγραφο της απόφασης, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την καταρχήν σύμφωνη γνώμη του, για την απευθείας αγορά του οικοπέδου, που βρίσκεται επί της οδού Νικ. Πέππα στην πόλη της Αίγινας, επιφάνειας μέτρων τετραγωνικών τριακοσίων πενήντα δύο και είκοσι εκατοστών (352,20 τ.μ.). με 17 θετικές ψήφους Επί 18 ψηφισάντων μελών συμπεριλαμβανομένης της θετικής ψήφου της Προέδρου της Δ.Κ. Αίγινας. Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κουκούλη Μαρία ψήφισε παρών.

Μία σύντομη περιγραφή του ακινήτου

Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Νικ. Πέππα στη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας. Εκεί στεγαζόταν η ιδιωτική ηλεκτρική εταιρεία του Ι. Μπούσουλα, που λειτούργησε τη δεκαετία του '60, στον ίδιο χώρο λειτούργησε και παγοποιείο, όσο μπορούμε να θυμόμαστε και την δεκαετία του '70.

Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση, το οικόπεδο αυτό είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, έχει επιφάνεια μέτρων τετραγωνικών τριακοσίων πενήντα δύο και είκοσι εκατοστών (352,20 τμ). Εντός του οικοπέδου υφίσταται στεγασμένος παλαιός χώρος (πρώην παγοποιείο) επιφάνειας μέτρων τετραγωνικών εκατόν δεκαεννέα και εβδομήντα τριών εκατοστών (119,73).

O Δήμος Αίγινας έχει στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του όμορο οικόπεδο του ανωτέρω περιγραφόμενου οικοπέδου το οποίο αποτελεί ένα ενιαίο ακίνητο. Εντός των δύο οικοπέδων υφίσταται κτίσμα το οποίο κατά ένα μέρος ανήκει στην ιδιοκτησία του κ. -  και κατά το υπόλοιπο μέρος ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Αίγινας. Προκειμένου λοιπόν ο Δήμος να προχωρήσει στην οποιαδήποτε επισκευή ή συντήρηση και αξιοποίηση του κτηρίου ιδιοκτησίας του είναι απαραίτητο η επέμβαση να γίνει επί του συνόλου, καθώς αποτελεί μία ενιαία αίθουσα και σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα στατικότητας του κτηρίου.

Ποια είναι η πρόθεση της διοίκησης για την αξιοποίηση του ακινήτου

Αυτή η φάση δεν περιλαμβάνει πρόταση για την αξιοποίηση του ακινήτου. Κατά την εισήγησή του ο κ. Γιάννης Ζορμπάς είπε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα ΚΔΑΠ ή ένα ΚΑΠΗ, εξήγησε ωστόσο, ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα το συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο μελλοντικά.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Παλιά Ηλεκτρική στις 17 Ιανουαρίου 2019

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, που αφορούσε τη συμμετοχή του δήμου στην πρόσκληση V, στον άξονα προτεραιότητας "Ανέγερση ή και Αποκατάσταση Δημοτικών κτιρίων" με τίτλο: "Ανέγερση και Επανάχρηση δημοτικών κτιρίων", ο κύριος Γιάννης Ζορμπάς, έκανε αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου, καθώς ανέφερε ότι υπάρχει ένας τοίχος που διχοτομεί το κτίριο. Επίσης, ανέφερε την ύπαρξη μίας εντοιχισμένης πλάκας, που αναγράφει "Ιδιοκτησία Δήμου Αίγινας" χρονολογίας του 1925. Τότε είχε, επίσης προτείνει τη χρήση του, ως δημοτικού παιδικού σταθμού ή ενός κέντρου δημιουργικής απασχόλησης.

Το ζήτημα της ιδιοκτησίας

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, παρουσιάζεται εκτενώς στο τμήμα της εισήγησης. Ο κ. Ζορμπάς είπε στην συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου 2024, ότι έχει μελετηθεί από τη νομική υπηρεσία του Δήμου. Παρουσιάζεται στο έγγραφο του πρακτικού της υπ’ αριθ. 19/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η διαδικασία

Μετά την απόφαση, απαιτείται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας από Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (αναλυτικά στο τέλος του άρθρου).

Η Παλιά Ηλεκτρική μέσα από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Aegina Portal τον Μάιο του 2022, είχε προχωρήσει σε μία παρουσίαση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2007 μέχρι το 2019, που είτε εφαρμόστηκαν για λίγο, είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κανονιστικές αποφάσεις.

Η δεύτερη απόφαση για απευθείας αγορά ακινήτου σε σύντομο χρονικό διάστημα

Ο Δήμος Αίγινας φαίνεται να κινείται με γοργούς ρυθμούς στην αγορά ακινήτων. Στις 24 Αυγούστου 2023, συζητήθηκε η  απευθείας αγορά ενός αγροτεμαχίου στη θέση «Κουλινάρι» της Δημοτικής Κοινότητας Κυψέλης, όμορο με το Ράκειο κληροδότημα του Δήμου Αίγινας όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Ο δήμος Αίγινας κινήθηκε πολύ γρήγορα και το συγκεκριμένο ακίνητο έχει αξιοποιηθεί ήδη, όπως φαίνεται και σε σχετικό ρεπορτάζ του Aegina Portal, στις 28 Μαΐου 2024.  

Μερικές χρήσιμες παρατηρήσεις από την εισήγηση του θέματος

Το υπ’ αρ. πρωτ. 61098/30.11.2007 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με το οποίο, αναφορικά με τη διάταξη του άρθρου 191 ΚΔΚ, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου, για απευθείας αγορά ενός ακινήτου κατάλληλου για την εκπλήρωση δημοτικού σκοπού, στη πλήρωση της ειδικής αυτής πλειοψηφίας προσμετράται και η ψήφος του προέδρου του τοπικού συμβουλίου.

Την υπ’ αρ. 122/2011 πράξη του τμ. VII του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία έγινα δεκτά τα κάτωθι:
«...- κατ' εξαίρεση είναι δυνατή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η απευθείας (χωρίς διαγωνισμό) αγορά ακινήτου από Δήμο ή Κοινότητα, μετά από προηγούμενη έκδοση ειδικά αιτιολογημένης όμοιας απόφασης που προσδιορίζει τους λόγους, για τους οποίους το ακίνητο είναι το μόνο κατάλληλο για την εκπλήρωση του δημοτικού ή κοινοτικού σκοπού για τον οποίο προορίζεται.

- η απόφαση αυτή, προκειμένου περί αγοράς ακινήτου, όπου ως προϋπόθεση για την κατάρτιση της σύμβασης μεταβίβασης της κυριότητας, απαιτείται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας του από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, λαμβάνεται με την πλειοψηφία του συνόλου των μελών του και με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών σε κάθε άλλη περίπτωση. Αναλυτικά στο έγγραφο της απόφασης.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png