Με τον Νίκο Μπακουνάκη και το βιβλίο του Γκούτλαντ, ξεκίνησε στο Εϋνάρδειο, ο κύκλος των εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας.

IMG_20240731_213145.jpg

Στον κήπο του Εϋνάρδειου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η πρώτη από τις τέσσερεις καλοκαιρινές βραδιές βιβλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο» της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας. 


Η επιτυχημένη πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης, που υλοποιείται φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ξεκίνησε με τον Νίκο Μπακουνάκη, βραβευμένο συγγραφέα, δημοσιογράφο και πανεπιστημιακό, που παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο του, Γκούτλαντ: Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού (Αθήνα, Πόλις, 2024).

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας, κ. Γιώργος Καλόφωνος και χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος, εκ μέρους του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, που δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθεί. 

IMG_20240731_211826.jpg

"Βασισμένο κυρίως –μεταξύ άλλων πολλών– στα μοναδικά αρχεία της «Αχαΐα Κλάους», το βιβλίο ζωντανεύει την ιστορία της διάσημης και ιδιότυπης αυτής οινοποιίας, καθώς και την κοινωνική και οικονομική ιστορία της κοσμοπολίτικης Πάτρας –αλλά και της Ελλάδας– από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου, με μια, ομολογουμένως, συναρπαστική αφήγηση. Εγκαινιάζει έτσι, πολύ ταιριαστά, τις βιβλιόφιλες «Τετάρτες», που επικεντρώνονται, φέτος, στην μελέτη και την δημοσιοποίηση των αρχείων – στην ανίχνευση του παρελθόντος, όπως ζωντανεύει μέσα από τα βιβλία.

IMG_20240731_211955.jpg

Η αναδίφηση σκονισμένων και συχνά παραμελημένων αρχείων αποδίδει πολύτιμους θησαυρούς: συναρπαστικές αφηγήσεις, απρόσμενες εικόνες, γοητευτικές προσωπικότητες, ξεχασμένες συνήθειες, αλλά και τόσα άλλα, που αποδεικνύουν ότι το παρελθόν μάς αφορά πολύ περισσότερο απ᾽ ό,τι ίσως θα περιμέναμε. Παράλληλα, στην εποχή της εύκολης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα ψηφιακά μέσα, αλλά και των πλαστών τεκμηρίων που παράγει με τρομακτική ευκολία η σύγχρονη τεχνολογία, η επιστροφή στην ακριβή τεκμηρίωση μέσα από την συστηματική έρευνα των αρχείων αποκτά νέα σημασία, απαντώντας σε μια καινούργια ανάγκη της κοινωνίας μας για αυθεντικότητα", αναφέρει το σημείωμα της εκδήλωσης.

IMG_20240731_211700.jpg

Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, élève diplômé της École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) του Παρισιού, Διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμών της EHESS και Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 1997 δημιούργησε το ένθετο «Βιβλία» στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, το πρώτο ένθετο για βιβλία στον ελληνικό Τύπο, το οποίο διηύθυνε έως και το 2018. Συνεργάζεται με τη Lifo, όπου αρθρογραφεί και παρουσιάζει το podcast «Βιβλία και Συγγραφείς». Είναι Αξιωματούχος του Τάγματος Ακαδημαϊκών Φοινίκων της Γαλλικής Δημοκρατίας. Για το συγγραφικό έργο του έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο (2016) και δύο φορές με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2008 και 2016). Παλιός φίλος και κάτοικος της Αίγινας και συνεργάτης πολύτιμος της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης, συγγράφει πλέον μεγάλο μέρος των βιβλίων του στο νησί.

IMG_20240731_211624.jpg

Ο κ. Γιώργος Καλόφωνος κατά τη διάρκεια της αποφώνησης της εκδήλωσης, έκανε ξεχωριστή αναφορά στην αείμνηστη Λίνα Μπόγρη Πετρίτου.  


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png