Εγκρίθηκε η έκθεση εμπλουτισμού βιοτόπων με νησιωτική πέρδικα, από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αίγινας. Ποιες είναι οι περιοχές.

20230901_134544.jpg

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δασών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου 2024, εγκρίθηκε η από από 23 Μαΐου2024 έκθεση εμπλουτισμού βιοτόπων, με νησιωτική πέρδικα (Alectoris chukar Cypriotes) σε περιοχές της νήσου Αίγινας από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αίγινας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Η έκθεση έχει συνταχθεί από ειδικό Δασολόγο - Περιβαλλοντολόγο, για λογαριασμό του Κυνηγετικού Συλλόγου Αίγινας, ο οποίος είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Α. Εγκρίνουμε την έκθεση εμπλουτισμού βιοτόπων με το θηραματικό είδος νησιωτική πέρδικα (Alectoris chukar Cypriotes) σε περιοχές της νήσου Αίγινας, όπως προτείνεται από την ανωτέρω (11) σχετική έκθεση εμπλουτισμού βιοτόπων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Συγκεκριμένα θα απελευθερωθούν 800 άτομα της νησιωτικής πέρδικας σε δώδεκα θέσεις εντός δύο περιοχών απελευθέρωσης της νήσου Αίγινας:

  • Περιοχή απελευθέρωσης 1: στις θέσεις Γιαννέλη, Δέντρου, Δραγουνέρα, Πυροφυλάκιο Μεσαγρού, Πάρλιαγκος και Μεαρδιές.
  • Περιοχή απελευθέρωσης 2 : στις θέσεις Υπαπαντή, Λυκοβούνι, Καμπάνες, Κοτρώνι Σφεντούρι, Κανάκηδες και Βλαχήδες.

Οι ανωτέρω περιοχές απελευθέρωσης προσδιορίζονται στην ενότητα «Προσδιορισμός της επιφάνειας του βιοτόπου επί χάρτου κατάλληλης κλίμακας» με συντεταγμένες στο σύστημα ΕΓΣΑ' 87. Η απελευθέρωση θα λάβει χώρα στις προαναφερόμενες περιοχές, με ισάριθμη κατανομή, παρουσία δασικού υπαλλήλου, το αργότερο μέχρι και τριάντα ημέρες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το είδος.

Στόχος των απελευθερώσεων είναι η ενδυνάμωση των υπαρχόντων πληθυσμών της νησιωτικής πέρδικας σε περιοχές που παρουσιάζουν αισθητή μείωση του φυσικού πληθυσμού και επανεισαγωγή τους σε θέσεις όπου ο πληθυσμός έχει εξαφανιστεί για διάφορες αιτίες.

Β. Η προμήθεια των 800 ατόμων Νησιωτικής Πέρδικας θα γίνει από νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά ή κρατικά εκτροφεία θηραμάτων από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αίγινας, µε τους εξής όρους και προϋποθέσεις:

1. Να έχει εξασφαλιστεί ο υγειονομικός και γενετικός έλεγχος των θηραµατικών ειδών που πρόκειται να απελευθερωθούν όπως προβλέπεται στο Γ΄ κεφάλαιο και στο παράρτημα Β της αριθ. 98161/4136/29-9-2008 απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
2. Να έχει εξασφαλιστεί η ορθή διακίνηση των θηραμάτων από τα εκτροφεία, όπως προβλέπεται από το ∆΄ κεφάλαιο (διακίνηση θηραμάτων) της ίδιας απόφασης. 
3. Κατά την απελευθέρωση θα συνταχθεί πρωτόκολλο απελευθέρωσης για τη θέση που θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση όπως προβλέπεται στο Ε΄ κεφάλαιο της ίδιας απόφασης. Πλην των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών, δεν θα πραγματοποιηθούν απελευθερώσεις σε καμία άλλη περιοχή.
4. Η ηλικία των ατόμων που θα απελευθερωθούν πρέπει να είναι τουλάχιστον 6-9 εβδομάδων. Η απελευθέρωσή τους δύναται να πραγματοποιηθεί τριάντα τουλάχιστον μέρες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Αν η παράδοση από τα εκτροφεία καθυστερήσει τότε τα θηράματα θα απελευθερωθούν στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου
και πριν την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου.

Γ. Οι δαπάνες υλοποίησης εμπλουτισμού των παραπάνω βιοτόπων θα βαρύνουν τις φιλοθηραµατικές δαπάνες του Κυνηγετικού Συλλόγου Αίγινας και οι οποίες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά στον εγκεκριμένο από το Δασαρχείο Πειραιά προϋπολογισμό του Κυνηγετικού Συλλόγου.

∆. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αίγινας το πρώτο διάστημα μετά την απελευθέρωση, οφείλει να μεριμνήσει για τη βελτίωση των βιοτόπων και την παροχή νερού, μετά από υπόδειξη του Δασαρχείου Πειραιά, τα οποία θα εξασφαλίζουν την επιβίωση των θηραμάτων.

Η απελευθέρωση θα γίνει σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες του Δασαρχείου Πειραιά. Το Δασαρχείο Πειραιά μετά την ολοκλήρωση του εμπλουτισμού παρακαλείται για την πλήρη αναφορά με τα απαιτούμενα αποδεικτικά τόσο στη Διεύθυνσή μας, όσο και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών-Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρει η σχετική απόφαση.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png