Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αίγινας κ. Σβετλάνα Λεονίδη, για την στελέχωση, την ανακατασκευή του κτηρίου και την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί.

kentro-ygeias-aeginas-epistoli.jpg

Την εκ των έσω εικόνα της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, για την στελέχωση, την ανακατασκευή του κτηρίου και την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί, παρουσιάζει με σημερινό Δελτίο Τύπου η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αίγινας κ. Σβετλάνα Λεονίδη, με φόντο την συζήτηση στη Βουλή, που έγινε λίγες μέρες πριν, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, αιτήματα μεταστέγασης του κτηρίου ή για την παραχώρηση conteiner ουδέποτε απαντήθηκαν τόσο από τη 2η ΥΠΕ, όσο και από τη Δημοτική Αρχή. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι περισσότερο από κάθε κτηριακή υποδομή, το Κέντρου Υγείας, ως η μοναδική πρωτοβάθμια δημόσια δομή υγείας του νησιού χρειάζεται γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να φροντίσει κάθε περιστατικό.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

Αγαπητοί πολίτες

Μετά από τη επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων στις 14-10-2024 σχετικά με το Κέντρο Υγείας Αίγινας και με κάθε σεβασμό στα πρόσωπα και τους θεσμικούς τους ρόλους , νιώθω την ανάγκη να σας ενημερώσω και να αποκαταστήσω τα δεδομένα τόσο σχετικά με τα ακριβή στοιχεία στελέχωσης του Κ.Υ. Αίγινας, όσο για την ανακατασκευή του κτηρίου και την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας.

  • Πράγματι το Κέντρο Υγείας στελεχώνεται από 8 ιατρούς εκ των οποίων ο Οφθαλμίατρος και η Παιδίατρος ασκούν αποκλειστικά την ειδικότητα τους και μόνο οι 4 γενικοί ιατροί μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των ιατρικών πράξεων και υποχρεώσεων και το μεγάλο όγκο ενήλικων και ανηλίκων ασθενών- συμπεριλαμβανομένων των βρεφών- καθώς και τα οφθαλμιατρικά περιστατικά, όταν οι ιατροί των ειδικοτήτων απουσιάζουν. Αριθμητικά, πρακτικά και σύμφωνα με το νόμο δεν είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας με αυτούς τους όρους.
  • Σημειώνουμε ότι το νοσηλευτικό τμήμα στελεχώνεται από 7 νοσηλεύτριες αλλά η υπέρβαση ωραρίου και η καλή τους διάθεση δεν είναι ικανές παράμετροι κάλυψης των 24ωρων βαρδιών τους, ενώ ο νόμος δεν προβλέπει βάρδιες με μια νοσηλεύτρια.
  • Το παραϊατρικό προσωπικό αποτελείτε από 2 ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, 1 ΤΕ Ραδιολογίας-Ακτινολογίας, τα τμήματα των οποίων είναι σε αναστολή λειτουργίας από τον Φεβρουάριο του 2024 λόγω της Ενεργειακής και Λειτουργικής Αναβάθμισης του κτηρίου, ενώ παραμένει στη θέση της μία μόνιμη Επισκέπτρια Υγείας.
  • Από τις προβλεπόμενες θέσεων 6 οδηγών/Πληρώματος ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Αίγινας εργάζονται μόνο 3 οδηγοί/Πλήρωμα με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των 24ωρων βαρδιών.

Αναφορικά δε με τους όρους και τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Αίγινας τους τελευταίους οκτώ μήνες εξαιτίας των εργασιών Ενεργειακής και Λειτουργικής Αναβάθμισης του κτηρίου και αφού ήδη έχουμε απευθυνθεί με σχετικές επιστολές προς τη Διοίκηση της 2ης ΔΥΠΕ και το αρμόδιο υπουργείο σας ενημερώνουμε ότι:

Από τον Φεβρουάριο του 2024 το Κ.Υ. Αίγινας έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο και αποθήκη. Είχαμε στη διάθεση μας το μισό κτήριο και αναγκαζόμασταν να εξυπηρετούμε τους πολίτες και τους ασθενείς υπό δύσκολές συνθήκες. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τη 2η ΥΠΕ τη μεταστέγαση του Κέντρου Υγείας σε άλλο κτήριο και στη συνέχεια ζητήσαμε και τη συνδρομή των Δημοτικών Αρχών σχετικά με τη μεταστέγαση.

Τα αιτήματα μεταστέγασης του κτηρίου ή έστω για την παραχώρηση ενός conteiner ουδέποτε απαντήθηκαν τόσο από τη 2η ΥΠΕ όσο και από τις Δημοτικές Αρχές με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας των: Μικροβιολογικού, Ακτινολογικού και Οδοντιατρικού Τμήματος.

Κατά τον τελευταίο μήνα δε, οι εργασίες επεκτείνονται στο σύνολο του κτηρίου και οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών και εργασίας του προσωπικού γίνονται ακόμα πιο δύσκολες.

Συμφωνούμε όλοι ότι η σύγχρονη και υπεύθυνη παροχή πρωτοβάθμιας υγείας χρειάζεται και κτηριακές υποδομές. Περισσότερο όμως από κάθε κτηριακή υποδομή, το Κέντρου Υγείας ως η μοναδική πρωτοβάθμια δημόσια δομή υγείας του νησιού χρειάζεται γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να φροντίσει κάθε περιστατικό.

Σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη αναφερόμαστε σε άδειο κέλυφος το οποίο δεν εξυπηρετούν την αποστολή του. Στην περίπτωση δε του Κέντρου Υγείας τους τελευταίους οκτώ μήνες δεν διαθέτουμε ούτε καν αυτό.

ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΛΕΟΝΙΔΗ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΟΥ Π.Ε.Δ.Υ.-Κ.Υ. ΑΙΓΙΝΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Ε.Σ.Υ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png