Υποχρεωτική η ένταξη της Αίγινας και του Αγκιστρίου στην ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

sxedio-agogos-eydap.jpg

Υποχρεωτική θα είναι η ένταξη της Κέας, της Αίγινας και του Αγκιστρίου στην ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που ακόμη δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, παρά μόνο κάποια σημεία του, κυρίως από σχετικά δημοσιεύματα της "Καθημερινής", τα οποία αναπαράγονται από ενημερωτικές ιστοσελίδες. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Από τα δύο σχετικά άρθρα του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου, το πρώτο την 1-9-24 με τίτλο: "Νέες εταιρείες ύδρευσης, «καθαρές» από χρέη, μία σε κάθε νομό" και το δεύτερο στις 28.11.2024 με τίτλο: "Άτολμες αλλαγές στη διαχείριση νερού", φαίνεται να υπάρχει μία υπαναχώρηση του υπουργείου, επί σχετικών θεμάτων.

Τα σημεία που αφορούν την Αίγινα, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτά έγιναν γνωστά από το σχετικό άρθρο είναι τα ακόλουθα:

Ιδρύεται μια ΔΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα, στην οποία θα συγχωνευθούν οι υπάρχουσες ΔΕΥΑ, οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης των δήμων και οι σύνδεσμοι ύδρευσης. Οι νέες ΔΕΥΑ θα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και το διοικητικό τους συμβούλιο θα αποτελείται από εκπροσώπους των δήμων, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, όπου οι ΔΕΥΑ είχαν αρμοδιότητα και για την τηλεθέρμανση, θα δημιουργηθούν χωριστές εταιρείες.

Δίνεται η δυνατότητα εθελοντικής συνένωσης παρόχων ύδρευσης ως εξής: των Δήμων Κύθνου, Πόρου, Σπετσών, Τροιζήνας, Μεθάνων, Υδρας και Κυθήρων στην ΕΥΔΑΠ· των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου στη ΔΕΥΑ Πρέβεζας· των ΔΕΥΑ Σκιάθου και Σκοπέλου και του Δήμου Αλοννήσου στη ΔΕΥΑ Μαγνησίας· της ΔΕΥΑ Θάσου στη ΔΕΥΑ Καβάλας· του Δήμου Σκύρου στη ΔΕΥΑ Εύβοιας· και του Δήμου Σαμοθράκης στη ΔΕΥΑ Έβρου.

Η αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ επεκτείνεται (υποχρεωτικά) σε όλη την Περιφέρεια Αττικής και στην Κέα, στην Αίγινα και στο Αγκίστρι. Και της ΕΥΑΘ, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης (πλην της βιομηχανικής περιοχής).

Δήμοι ή ΔΕΥΑ που είναι όμορες με την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ ή υδρεύονται με ενιαίο υδροδοτικό σύστημα μπορούν να ζητήσουν την απορρόφησή τους από την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ, αντιστοίχως. Επίσης, οι νέες ΔΕΥΑ μπορούν να συγχωνεύονται εθελοντικά σε ακόμα μεγαλύτερους οργανισμούς.

Η ΕΥΔΑΠ ιδρύει μια νέα θυγατρική, την ΕΥΔΑΠ Υποστήριξης Α.Ε. Η εταιρεία αυτή μπορεί να αναλαμβάνει (επ’ αμοιβή) την είσπραξη οφειλών προς τις ΔΕΥΑ είτε έπειτα από αίτημα της ΔΕΥΑ είτε υποχρεωτικά, αν μετά δύο χρόνια η ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) διαπιστώσει ότι οι ρυθμοί είσπραξης των οφειλών είναι χαμηλοί. Ετσι η πολιτεία θα πιέσει τους δήμους να εισπράξουν οφειλές που μπορεί για (μικρο)πολιτικούς λόγους να παρέμεναν ανείσπρακτες. Η ΕΥΔΑΠ Υποστήριξης μπορεί επίσης να συνδράμει τις ΔΕΥΑ στον σχεδιασμό πολιτικών, να παρέχει τεχνική υποστήριξη. Τέλος, αναλαμβάνει τη μελέτη και εκτέλεση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΝ.

Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει πώς θα διευθετηθούν περιουσία και χρέη των ΔΕΥΑ, πώς θα γίνεται η οικονομική εποπτεία και ο έλεγχός τους.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου έφερε αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο ΚΕΔΕ, όσο και σε επίπεδο δημοτικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών ύδρευσης:

«Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ  συγκεκριμένη και επιχειρησιακά τεκμηριωμένη λύση για τις ΔΕΥΑ, η οποία, σε αντίθεση με την πρόταση του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία φαραωνικών ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, προβλέπει τη λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό ( ή και δύο όπου κριθεί απαραίτητο), μόνο σε εθελούσια βάση και το  Δ.Σ. του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση. Η παραπάνω θέση μας επιβεβαιώθηκε ομόφωνα και στο πρόσφατο συνέδριό μας. Κατά συνέπεια η δια άλλης οδού παρείσφρηση σε σχήματα δημοτικά με πλειοψηφίες εκτός της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και η με αντισυνταγματικό τρόπο αφαίρεση από ένα δήμο περιουσιακού του στοιχείου δεν μπορεί να γίνει δεκτή».

Την κατηγορηματική αυτή δήλωση επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης που έγινε στις 14 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Τέλος, στις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μελών της ΕΔΕΥΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είναι κατά των αναγκαστικών συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων που είναι όχι μόνο αντισυνταγματικές, αφού καταργούν τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αλλά και λειτουργικά προβληματικές, αφού σχεδιάζονται χωρίς μελέτη και αντικειμενικά κριτήρια που θα τις δικαιολογούσαν. Ωστόσο, κι εφόσον οι συνενώσεις είναι εθελούσιες και γίνονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια, μπορούν να συμβάλουν σε ποιοτική παροχή υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης στους πολίτες της περιφέρειας. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και οι διαδημοτικές συνεργασίες μεταξύ των Δ.Ε.Υ.Α. οι οποίες έχουν ήδη αξιοποιηθεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png