Συνεχίζονται οι καταγγελίες στο Aegina Portal, από γονείς που σήμερα δέχθηκαν τηλεφώνημα από απατεώνες, όπου στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούγονταν ένα παιδί να κλαίει. Πιο συγκεκριμένα, το τηλέφωνο που καλεί είναι με απόκρυψη.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Μετά το αρχικό σοκ που προκαλείται στον γονέα ή στο κηδεμόνα, ένας άντρας με σπαστά ελληνικά προσπαθεί να πείσει ότι το παιδί έχει υποστεί ένα πολύ σοβαρό ατύχημα και ότι χρειάζεται άμεσα νοσηλεία. Αν μάλιστα ο γονέας κάνει το λάθος και αναφέρει το όνομα του παιδιού, τότε ο άντρας το χρησιμοποιεί, λέγοντας ότι η τάδε έχει χτυπήσει και πρέπει να γίνει μία σοβαρή επέμβαση. Μάλιστα για να κάνει ακόμη πιο αληθοφανή την απάτη λέει και το όνομα του νοσοκομείου που βρίσκεται και σε πιο μέρος του σώματός του έχει χτυπήσει το παιδί.
Σε σχετική καταγγελία που έλαβε πριν από λίγα λεπτά το Aegina Portal, ο παππούς της οικογένειας που απάντησε στο τηλέφωνο, δέχθηκε αρχικά ένα έντονο συναισθηματικό σοκ, όταν άκουσε κλάματα και ο άγνωστος άντρας του είπε σε σπαστά ελληνικά ότι το παιδί βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο και πρέπει να του κόψουν το πόδι, μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που είχε.
Στον αρχικό αιφνιδιασμό που κατάφερε ο απατεώνας, ο παππούς της οικογένειας επέδειξε αξιοζήλευτη ψυχραιμία κάνοντας καίριες ερωτήσεις και προσπαθώντας να επικοινωνήσει με το αγαπημένο του πρόσωπο. Σύντομα κινητοποιήθηκε όλη η οικογένεια, καταφέρνοντας τελικά να εντοπίσουν στο τηλέφωνο το παιδί, φοιτήτρια που εκείνη την ώρα παρακολουθούσε μάθημα και δεν ήταν εφικτό να άμεσα σηκώσει το τηλέφωνο (είναι κι αυτό μια σημαντική λεπτομέρεια).
Σύμφωνα με τις ειδικές συμβουλές της Ελληνικής Αστυνομίας για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών:
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
- Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Δύο σχετικά με την περίπτωση σενάρια συμβατικής απάτης, που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, όπως παραθέτονται από την Ελληνική Αστυνομία - Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.
Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.
Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο, όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.
Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.